Anlık Bildirim

Geliştiricilerin OS X'e ilgisi artıyor

Her yıl global olarak geliştiricilerin nabzını tutan Stack Overflow, bu yıl en geniş kapsamlı anketini hazırladı. Ankette önemli trend değişiklikleri görülüyor.
İşletim sistemleri pazarında gerek mobil olsun gerekse masaüstü olsun, geliştiricilerin gösterdiği ilgi sistemin ne kadar benimsendiğinin en önemli göstergeleri arasında. Şimdiye kadar yapılan en kapsamlı geliştirici anketinde, bu yıl için ortaya çıkan trendler de gözler önüne seriliyor.

Araştırma


Stack Overflow tarafından, 173 ülkede 56000 geliştirici arasında yapılan analize göre, 2016 yılı için geliştiricilerin en fazla ilgi gösterdiği ve kullandığı işletim sistemi, yüzde 26.2 ile OS X oldu. Onun ardından yüzde 22.5 ile Windows 7 sürümü gelirken, Linux yüzde 21.7 ile üçüncü, Windows 10 yüzde 20.8 ile dördüncü sırada. Windows işletim sistemlerinin toplamı ise yüzde 52.2 oldu.

2015 yılına baktığımızda; Windows 7 işletim sistemini yüzde 33.8 ile birinci olarak görüyoruz. Ardından yüzde 21.5 ile OS X, yüzde 20.5 ile Linux, yüzde 19.5 ile Windows 8 ve yüzde 1.2 ile diğer Windows işletim sistemleri geliyor. Geçen yıl toplamda 54.5 orana sahip olan Windows işletim sistemleri, bu yıl ise 2 puan kaybetmiş görünüyor ayrıca Windows 7, liderliği de OS X'e kaptırmış.

Değerlendirme


Microsoft'un Windows 10 için uyguladığı agresif pazarlama stratejileri, geliştirici tarafında daha büyük yankı bulmuş gibi görünüyor. Kullanıcı tarafında yüzde 15 civarında olan Windows 10 oranı, geliştirici ilgisi olarak yüzde 20 civarında seyrediyor. Haliyle Windows 7 ve 8 kullanan geliştiricilerin, Windows 10 tarafına geçmesi normal.

Diğer taraftan, OS X platformuna olan ilgi önceki senelerde 1 veya 2 puan artış gösterirken, bu yıl 5 puan artış göstermiş. Mac bilgisayarların satışındaki artış sayesinde Apple'ın ilk 5 bilgisayar üreticisi listesine girmesi, geliştirici tarafında da yankı bulmuş. Artan kullanıcı sayısı ve geliştirici ilgisi, her zaman birbirine paralel olarak artan iki ölçüt durumunda.


Araştırmadaki diğer bir bilgi ise geliştiricilerin yüzde 55.4 ile JavaScript diline ilgi göstermesi. Onun ardından yüzde 49 ile SQL, yüzde 36.3 ile Java, yüzde 30.9 ile C#, yüzde 25.9 ile PHP, yüzde 19.4 ile C++ geliyor. Araştırmanın detaylarına, kaynak linkinden ulaşabilirsiniz.
 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim