Anlık Bildirim

ABD’de kullanıcılar elektronik cihazlarını tamir etme hakkına sahip oluyor

ABD’li kullanıcılar artık bozulan elektronik cihazlarını DRM korumasını aşarak tamir ettirdiklerinde garanti dışı kalmayacak. Bu konuda önemli bir karar alındı.

Son dönemde akıllı telefonlar başta olmak üzere elektronik cihaz üreticilerinin tamirat konusundaki katı politikaları eleştiri konusu olmuştu. ABD Kongre Kütüphanesi elektronik cihazların hak sahipliği konusunda önemli bir karar aldı.

Özgürlüğe yönelik ilk adım

Kullanıcıların elektronik cihazları yetkili servis haricinde tamir edememesi durumu biraz dijital haklar yönetimi – DRM ile ilgili. Cihazlarda bulunan DRM yazılımı izinsiz tamir erişimini algılayarak yetkili bir teknik servise götürene kadar sistemi kilitleyebiliyor veya garanti dışı bırakıyor. Bu dijital hak ise Dijital Milenyum Haklar Kanunu’na – DMCA dayanıyor.

Kütüphane işte bu kanuna yönelik bir yönetmelik yayınlayarak kişilerin cihazlarını tamir ettiği zaman garanti dışı kalmasını engelledi. Bundan sonra ABD sınırları içerisinde hem kişiler hem de üçüncü taraf firmalar DRM korumasını atlayarak bozulan cihazları tamir edebilecekler.

DRM korumasını atlamak biraz zor olduğu için profesyonel bir yardım almak şart. Bununla birlikte karar biraz daha kişisel. Yani teknik servisler özel tamir araçları geliştirerek bozuk cihazları tamir etme hakkına sahip değil. Yukarıda da değindiğimiz gibi kişinin bozulan cihazını DRM korumasını aşarak tamir etme çabasına üçüncü taraf firma yardımı olarak adlandırabiliriz. Yine de katı tutumlara karşı atılmış önemli bir adım olarak görülebilir.

Diğer taraftan video oyunları ile ilgili de bir karar var. Daha önce dijital haklar kanununa göre eski bir oyunun kullanım hakkı sadece ilgili konsol veya bilgisayar üzerinde çalışmasına bağlıydı. Bu nedenle eski oyunlar üzerinde araştırmalar yapmak veya saklamak çok zordu.

Yeni karar sonrasında hem bu oyunları hem de çalışmasını sağlayan sunucu yazılımını saklamak mümkün hale geldi. Böylece Everquest gibi çevrim içi oyunlar veya Dreamcast oyunlarına erişim kolaylaşmış olacak.

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim