Anlık Bildirim

Llano davası AMD’ye 30 milyon dolara mal oldu

AMD’nin 2011 yılında büyük umutlarla piyasaya çıkan Llano APU’ları başına dert oldu. Yatırımcılar abartılı tahminler yaptığı gerekçesiyle AMD’den tazminat almaya hak kazandı.

AMD’nin 2014 yılından bu yana başını ağrıtan ve Llano Davası olarak ünlenen tartışma konusu nihayet son buldu. Firma belirli bir tarih aralığında hisselerini satın alan herkese tazminat ödemeyi kabul etti.

Çok eskiye gidiyor

Llano Davası olarak bilinen konu 2011 yılı başlarına kadar gidiyor. Llano yongaları firmanın CPU ve GPU birimlerini tek bir zarda birleştirdiği ürünlerdi. O dönemde Intel’in Sandy Bridge platformu ile rekabet hedeflenmişti. Bununla birlikte üretim konusundaki sıkıntılar nedeniyle söz verilen 2010 yılı geçildi ve 2011 yılında ancak piyasaya çıkabildi.

İddiaya göre AMD, 2011 yılında bir süre sonra piyasaya çıkacak Llano APU'larının güçlü bir poziyonda olduğunu belirterek 2012 yılının başarılı geçeceğini yatırımcılarına bildirdi. Açıklamalarına devam eden AMD, özellikle gelişmekte olan ülke pazarlarında beklenenden fazla bir taleple karşılaştıklarını dile getirdi.

Bu açıklamadan sonra yaklaşık 1.5 yıl boyunca yatırımcılar yükseliş beklentisi nedeniyle hisse satın aldı. Ne var ki 2012 yılının ikinci yarısı itibariyle hiçbir şeyin görüldüğü gibi olmadığı anlaşıldı ve Llano APU'larının beklenenden daha düşük bir gelir elde ettiği ortaya çıktı. Bu dönemde AMD, stokta kalan Llano yongaları nedeniyle 100 milyon dolar zarar etti. AMD'nin borsa değeri de yüzde 25 düşüş yaşadı.

O dönem AMD'nin yatırımcısı konumunda olan Robbins Geller Rudman & Dowd LLP firması, Llano yongaları ile ilgili abartılı tahminler yapıldığı ve yatırımcıların yanıltıldığı iddiasıyla 2014 yılında mahkemeye başvurmuştu. 4 Nisan 2011 ve 18 Ekim 2012 tarihleri arasında hissleri satın alan herkese tazminat ödenmesi gerektiğini savunuyordu. AMD da sonunda talepleri kabul etti. Firmanın yatırımcılara toplamda 29.5 milyon dolar ödeyeceği ifade ediliyor.  

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim