Anlık Bildirim

Nvidia'nın Project Denver kod adlı yeni işlemci tasarımı x86 emülasyonu yapabilir

Windows 8 işletim sisteminin ARM platformuna özel versiyonlarının olacağını daha önceki pek çok haberimizde dile getirmiştik. Ocak ayında yapılan Tüketici Elektroniği Fuarı'nda Microsoft Tepe Yöneticisi Steve Ballmer tarafından bizzat açıklanan bu detay, yarıiletken üreticileri arasındaki rekabeti kızıştırmaya yetti. Akıllı cihazların artan satış rakamları karşısında yaklaşık 20 yıldır sıkı bir iş ilişkisi içerisinde olduğu Intel'in yanı sıra ARM platformuna da kapı aralayan Microsoft, geliştirme çalışmalarına tam gaz devam ediyor. Windows 8'in ARM versiyonlarıyla ilgili konuşan Intel'in yazılımlardan sorumlu başkan yardımcısı Renee J. James ise farklı bir noktaya dikkat çekiyor ve işletim sisteminin ARM platformunda çalışacak versiyonunun, x86 mimarisi için geliştirilmiş uygulamaları çalıştırmayacağına yani geriye dönük uyumluluk sergilemeyeceğine vurgu yapıyor.

Renee J. James açıklamalarında pekte haksız sayılmaz zira mevcut yapı çerçevesinde var olan Windows uygulamalarını ARM platformunda çalıştırmak pek mümkün değil. Sanallaştırılmış ortamlar ve işletim sisteminde entegre emülasyon özellikleri (x86 modunda çalıştır özelliği gibi) tartışılsa da henüz bu konuda Microsoft'tan yapılmış resmi bir açıklama bulunmuyor. Fakat diğer taraftan Windows 8'in ARM versiyonunu endüstri için kilometretaşı olarak gören ve sektörün gidişatını değiştireceğine inanan bazı üreticiler, geriye dönük destek noktasında donanımsal bazı çözümler üzerinde çalışıyorlar. İşte o üreticilerden birisi olan Nvidia'nın, Project Denver olarak bilinen yüksek performanslı yeni işlemci tasarımında x86 emülasyonu yapacak bazı özel komut setleri kullanacağı belirtiliyor. Bilindiği üzere bu yaklaşım yeni sayılmaz zira Çin Bilim Akademisi tarafından geliştirilen Longsoon kod adlı MIPS tabanlı yerel işlemci tasarımında, x86 emülasyonuna yönelik çok sayıda komut seti kullanılıyor ve bu emülasyonun işlemci gücünü sadece %15-20'sine mal olduğu belirtiliyor.

Nvidia'nın üzerinde çalıştığı Project Denvet yani Denver Projesi kod adlı yeni işlemci tasarımı, geleneksel işlemci tasarımları hatta mevcut hibrit tasarımlardan (Intel Sandy Bridge ve AMD Fusion) biraz daha farklı. ARM'ın en güçlü mikroişlemci tasarımı olan Cortex-A15 mimarisini, Nvidia'nın geliştirme çalışmaları devam eden Maxwell kod adlı yeni GPU mimarisi ile bir araya getiren bu yeni işlemci tasarımında, heterojen bilgi işlem ve yüksek yoğunluklu hesaplamalara büyük önem veriliyor. Öncelikli olarak üst seviye HPC sistemleri için sunulması beklenen yeni tasarımın daha sonra masaüstü ve dizüstü bilgisayarlara da uyarlanması bekleniyor. Henüz Nvidia tarafından resmi olarak doğrulanmasa da Denver Projesi tasarımında donanımsal bir komutseti katmanın sadece emülasyon işlemleri için özelleştirilebileceği tahmin ediliyor. 2013-14 için planlanan ve 20nm fabrikasyon süreciyle üretilmesi beklenen Denver Projesi'ne ilişkin daha kapsamlı detayların son çeyrekte yapılacak GTC 2011 etkinliğinde açıklanması bekleniyor.

Editörün Notu: Nvidia'nın mikroişlemci geliştirme takımında daha önce Transmeta'nın emülasyon özelliğine sahip işlemcilerine imza atan ekipten mühendisler de yer alıyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim