Anlık Bildirim

Intel 10nm sürecinde sorunlar yaşıyor

Yıllardır üretim süreçlerinde verimlilik sağlamayan Intel 10nm sürecine geçişte de sıkıntı yaşıyor. Firma hacimli üretime en erken 2019 yılında başlayacağını duyurdu.

Son dönemde daha gelişmiş üretim süreçlerine geçebilme yarışı hız kazanmışken Intel’in yıllardır verimlilik problemlerini aşamadığını görüyoruz. 14nm sürecini 4 nesilde tamamlayabilen firma 10nm sürecindeki sorunları gideremedi.

Bir türlü istenen seviye gelmiyor

Yılın ilk çeyrek raporlarına yansıyan bilgilere göre firma 10nm sürecinde hacimli üretim yaparken zorlanıyor. Sadece küçük miktarlarda üretim yapabilen firma bu yüzden hacimli üretimi 2019 yılına bırakmış durumda.

14nm sürecinde de aynı şeyler yaşanmıştı. Firma 2014 sonlarında yeni sürece geçiş yaparken hacimli üretime başlayabilmesi 2015 yılını bulmuştu. Anlaşıldığı kadarıyla üretim teknolojilerinde halen bir sorun mevcut.

Yaşanan gelişmeler elbette yeni nesil mimarileri etkileyecek. Bu yıl sonlarına doğru ilk 10nm sürecindeki işlemcilerin piyasaya çıkması bekleniyor. Canon Lake mimarisini temel alan yeni seride ilk olarak taşınabilir sistemlere yönelik olan düşük güç tüketimindeki işlemciler sahneye çıkacak. Sonbahar aylarında olması beklenen bu gelişmenin ardından gelecek yılın ilk aylarında da masaüstü işlemcilerin boy göstermesi bekleniyordu.

Bu durumda yol haritasında da değişiklik olacaktır. Mobil işlemcilerin daha uzun bir süreye yayılması muhtemel. Bu süreçte ilk cihazlar da sınırlı sayıda piyasada olabilir. Gelecek yılın başlarında sayının arttığını görürken masaüstü işlemcilerin bahar aylarına bahar aylarına kalması da şaşırtıcı olmayacaktır.

Diğer taraftan Intel yılın ilk çeyreğinde 16.1 milyar dolar civarında gelir elde etti ve yüzde 9 civarında artış yaşadı. Faaliyet karı ise yüzde 21 artışla 4 milyar dolar oldu. Rekor gelirler sonrasında firmanın hisseleri yüzde 3-4 civarında artışa sahne oldu.

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim