Anlık Bildirim

Bilim insanları: Hava kirliliği sperm sayılarını düşürüyor

Yapılan yeni bir araştırmada Maryland Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde bulunan bilim insanları, kirli hava solumanın sperm sayısının azalmasına neden olabildiğini öne sürdü.

ABD’nin Maryland eyaletinde bulunan Maryland Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden bilim insanlarının yaptığı yeni bir araştırma, günümüzün en büyük sorunlarından biri olan hava kirliliğinin insan vücuduna olan bir olumsuz etkisini daha ortaya çıkardı. Araştırmacılara göre kirli havayı solumak sperm sayısını azaltıyor.

Sperm sayıları kirli hava sebebiyle düşüyor Tam Boyutta Gör

Environmental Health Perspectives’de yayınlanan çalışmada, araştırmacılar fareler üzerinde deneyler yaptılar. Yapılan basın açıklamasında da hava kirliliğinin beyin iltihabına neden olarak sperm sayısında düşüşe yol açtığının gözlemlendiği ifade edildi.

‘Mutant’ farelerde düşüş yaşanmadı

Araştırmacılar, beyin iltihabına neden olabilecek bir proteinden yoksun fareler yetiştirdi. Daha sonra bu ‘mutant’ fareler ve normal fareleri hava kirliliğine maruz bıraktı. Sonuçlarda ise normal farelerde sperm sayısında düşüş yaşandığı, mutant farelerde yaşanmadığı gözlemlendi. Uzmanlar bu durum sonucunda hava kirliliğinin normal farelerin açlık, susuzluk ve seks gibi temel işlevlerini kontrol eden hipotalamus bölgesinde sorunlara neden olduğunu buldu:

“Bulgularımız hava kirliliğinin sperm sayısında düşüşe yol açtığını gösterdi. Ancak fare beyinlerindeki iltihaplanma belirteci kaldırıldığında bu durumun yaşanmadığını gördük. Bu da bize durumu tersine çevirebilecek tedaviler geliştirebileceğimizi gösterdi.”

Gelişmemiş ülkelerde hava kirliliği insanları öldürüyor Tam Boyutta Gör

Bilim insanları bulgularının insanlarda; kısırlık tedavisi, hava kirliliğinin oluşturduğu sonuçların engellenmesi için kullanılabilme ihtimal olduğunu ve bu yüzden büyük bir önem taşıdığını ifade ediyor. Buna ek olarak da açıklamalarda uzmanlar, düşük sosyoekonomik statüye sahip ülkelerde yaşanan hava kirliliği sebebiyle birçok insanın hayatını kaybettiğinin ve bu durumun gittikçe kötüye gittiğinin altını çizdi.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim