Anlık Bildirim

Analiz : Apple, Google'dan arama motoru kullanımı için 1 milyar dolar civarında ödeme alıyor

Analiz : Apple, Google'dan arama motoru kullanımı için 1 milyar dolar civarında ödeme alıyor

Kağıt üzerinde pek çok firmayı birbiri ile rakip veya davalık olmuş görürken, arka planda firmaların birbirleri ile derin ekonomik ortaklıkları bulunabiliyor. Apple-Samsung örneğinde olduğu gibi Google-Apple arasında da benzer ilişkiler var.

Apple son olarak iOS 6 ile daha önce varsayılan olarak gelen YouTube ve Google Maps uygulamalarını kaldırmıştı. Bu hamle iOS'un en büyük rakibi Android olması ve Jobs'un Android ile termo-nükleer bir savaş başlatma iddiasının bir sonucu olarak değerlendirilmişti. Ancak iki firma arasında olmazsa olmaz bazı ortaklıklar da bulunuyor.

Apple'ın sayısı 500 milyonu geçen iOS cihazlarında Safari tarayıcısının varsayılan arama motoru Google olarak belirlenmiş ve yıllardır bu değişmedi. Bu sayede Google reklam ağına 500 milyon kişi daha eklemiş oluyor ve aldığı gelir artıyor. Google'ın büyük oranda reklamlardan gelir elde ettiğini düşünürsek, hamle oldukça önemli.
Verilere göre de Google, Android cihazlarından kazandığı reklam gelirlerinden daha fazlasını iOS cihazlarından kazanıyor. Zira iOS kullanıcılarının internet etkileşiminin daha fazla olduğu analizler tarafından sürekli dile getiriliyor.

Google'ın reklamcılık politikaları kazan-kazan yaklaşımını benimsemiş durumda. Hem reklam veren hem yayınlayan hem de ağın sahibi bu işten gelir elde ediyor. Ayrıca tarayıcı yazılımı sahipleri de bu işten kazançlı çıkıyor.

Google'ın Chrome tarayıcısında varsayılan arama motoru kendisi. Mozilla ile de geçen yıl bir anlaşma yapılmış ve belirli bir ücret karşılığında Google, Firefox'un varsayılan arama motoru olmuştu. Analiz uzmanları Google'ın Safari tarayıcısı için Apple'a da belirli bir bedel ödediğini dile getiriyor. Tahmini rakam ise bir milyar dolar civarında. Çok hareketli bir kullanıcı kitlesine sahip iOS platformu için şüphesiz bu rakamdan daha fazlasını Google gelir olarak elde ediyor. Bunun yanında Apple'ın Mac ürünlerinde de Safari tarayıcısı için varsayılan arama motoru Google durumunda. Sadece iOS değil Mac kullanıcılarından da Google gelir elde ediyor. 

Chrome, Firefox, Safari tarayıcılarında yer alan Google, bu sayede hem pazar payı olarak hem de reklam geliri olarak yükselişte. Genelde tarayıcı sahipleri arama motoru geliştirme konusuna girmediği için hali hazırdaki gelişmiş motorları kullanmak daha avantajlı oluyor. Sadece Microsoft, Internet Explorer tarayıcısında varsayılan olarak kendi Bing arama motorunu sunuyor. Ancak Bing de arama motoru pazarında büyük bir pay sahibi değil. 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
1089 kez okundu.
12 kişi, toplam 15 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
iOS / OS X / tvOS / watchOS, google ad revenue ve uygulama haber
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim