Anlık Bildirim

SpaceX'ten tekrar kullanılabilirlik rekoru: Aynı roketi 10. kez fırlattılar

SpaceX tekrar kullanılabilirlikte yeni bir kilometre taşını daha geride bıraktı. Şirket, bir Falcon 9 iticisini 10. kez uzaya fırlatarak bu alanda müthiş bir başarıya imza attı.

SpaceX'ten tekrar kullanılabilirlik rekoru: Aynı roketi 10. kez fırlattılar Tam Boyutta Gör

Uzay araştırmalarının yıldız şirketi haline gelen SpaceX yeni rekorlar kırmaya devam ediyor. Şirketin geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiği Starlink 26 görevinde, tekrar kullanılabilirlik alanında müthiş bir başarıya imza atıldı. SpaceX aynı Falcon 9 roketini 10. kez uzaya fırlatarak bu alanda önemli bir kilometre taşını daha geride bırakmış oldu.

Starlink 26 görevinde tam 60 Starlink uydusu başarıyla yörüngeye yerleştirildi. Görevde kullanılan Falcon 9 iticisi, misyonunu başarıyla tamamladıktan sonra Yeryüzü'ne geri dönüp inişini gerçekleştirdi. Böylece ilk kez bir Falcon 9 roket 10 kez fırlatılmış ve yine 10 kez indirilmiş oldu.

SpaceX CEO'su Elon Musk, geçtiğimiz yıllarda yaptığı açıklamalarda Falcon 9 roketinin çok minimal yenilemelerle 10 kez, ekstra tamir çalışmalarıyla birlikte ise toplam 100 kez fırlatılabileceğini söylemişti. Musk bu sözleri ilk kez söylediğinde 10 kez fırlatma düşüncesi bile çok zor geliyordu ancak bugün bu aşama artık geride kalmış durumda. 

Starlink misyonları tamamen şirket içerisinde gerçekleştirildiği için SpaceX bu görevlerde Falcon 9 roketlerinin sınırlarını istediği gibi zorlayabiliyor. Örneğin haberimize konu olan Falcon 9 iticisi daha önce 7 Starlink görevine çıkmıştı. SpaceX tekrar kullanılabilirlik bu müthiş başarısı sayesinde Starlink projesinde ortaya çıkan kalkış maliyetlerini ciddi anlamda azaltmayı başardı.

SpaceX'in yörüngedeki Starlink uydu sayısı şu anda 1550'yi geride bırakmış durumda. Sadece son iki haftada 180 uydu daha fırlatıldı. Ancak şirket durmak bilmiyor, 15 Mayıs'ta yeni bir Starlink görevine daha çıkma planı var. Bu görevin ardından uydu sayısı 1600'e ulaşmış olacak.

Elon Musk, SpaceX'in 2021'in sonu itibarıyla tüm dünyada Starlink internet hizmeti sunabilecek kapasiteye ulaşacağını duyurmuştu. Türkiye de elbette buna dahil ancak öncesinde SpaceX'in ülkemizden lisans alması gerekiyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim