Anlık Bildirim

Wi-Fi 7 artık resmi: Cihazlar sertifikalanmaya başlandı

Wi-Fi Alliance, yeni kablosuz internet standartı Wi-Fi 7'yi destekleyen cihazları resmi olarak onayladı. Büyük hız ve verimlilik kazanımları sunan Wi-Fi 7 cihazları 2024'de görmeye başlayacağız.
Wi-Fi 7 artık resmi: Cihazlar sertifikalanmaya başlandı Tam Boyutta Gör
Wi-Fi Alliance, yeni kablosuz internet standartı Wi-Fi 7'yi destekleyen cihazları resmi olarak onayladı. Sertifikasyonla, Wi-Fi 7 cihazlarının birlikte çalışması garanti ediliyor. Wi-Fi 6E'ye göre büyük hız ve verimlilik kazanımları sunan Wi-Fi 7 destekli telefonlar, dizüstü bilgisayarlar ve yönlendiriciler gibi ürünleri 2024'de görmeye başlayacağız.

İttifak, duyurusunda Wi-Fi 7'nin yüksek bant genişliği gerektiren akış hizmetleri ve düşük gecikmeli kablosuz oyun gibi hizmetler için mevcut standartlardan daha iyi olacağını, ayrıca sanal gerçekliğin popülerlik kazanması nedeniyle yeni standardın önemli olduğunu vurguladı. Wi-Fi Alliance'ın CEO'su Kevin Robinson, ilk olarak Wi-Fi 6E'de sunulan 6GHz bandının Wi-Fi 7'de sıfırdan inşa edildiğini belirtti.

Wi-Fi 7'nin özellikleri

Halihazırda piyasada Wi-Fi 7 routerları bulunuyor ancak resmi sertifikasyona sahip olmadıkları için sertifika alan cihazlarla uyumlu çalışacağının garantisi yok. Wi-Fi 7, Wi-Fi 5, 6 veya 6E standartlarındaki en hızlı cihazlara kıyasla 2 kat daha fazla kanal bant genişliği (320 MHz) sunuyor ve bu sayede 40 Gbps hızlara ulaşabiliyor.

Wi-Fi 6 Wi-Fi 6E Wi-Fi 7
IEEE standardı 802.11ax 802.11ax 802.11be
Maksimum bant genişliği 9.6 Gbps 9.6 Gbps 40 Gbps
Frekans bandı 2.4 GHz, 5 GHz 2.4 GHz, 5 GHz, 6 GHz 2.4 GHz, 5 GHz, 6 GHz
Güvenlik protokolü WPA3 WPA3 WPA3
Kanal frekansı 20 MHz, 40 MHz, 80 MHz, 160 MHz, 80+80 MHz 20 MHz, 40 MHz, 80 MHz, 160 MHz, 80+80 MHz 320 MHz
Modülasyon 1024-QAM OFDMA 1024-QAM OFDMA 4096-QAM OFDMA
MIMO 8×8 UL/DL
MU-MIMO
8×8 UL/DL
MU-MIMO
16×16 UL/DL
MU-MIMO

Wi-Fi 7 ile bağlantı birleştirme özelliği olan Multi Link Operation (MLO) kullanıma sunuluyor. Bu özellik ile 2,4 GHz, 5 GHz ve 6 GHz bantlarının ikisi veya üçüne aynı anda bağlanılarak daha fazla hız ve kararlılık sunuluyor. Frekanslar arasında geçiş yapmak için yeniden bağlanma gereksinimi ortadan kalkıyor.

Wi-Fi 7 artık resmi: Cihazlar sertifikalanmaya başlandı Tam Boyutta Gör
MLO ayrıca gecikme konusunda da iyileşme sağlıyor. Normalde, cihaz bağlantıları yayın süresiyle (routerın ağ üzerinden paket göndermek için sıraya giren diğer kişiler arasında geçiş yapması için geçen süre) ile sınırlandırılır. MLO'da ise üç bandın da aynı anda mevcut olması durumunda paketin hemen dağıtılma ihtimali çok yüksek oluyor.

Ancak her router üç banda aynı anda bağlanmayı desteklemeyecek. Daha uygun fiyatlı bir yönlendirici aynı anda yalnızca iki bandı destekleyebilecek. 

Wi-Fi Alliance, yeni standardın daha fazla verimlilik, hız ve kararlılık sunacağını ve Wi-Fi 7 cihazlarının Wi-Fi'nin önceki sürümleriyle geriye dönük olarak uyumlu olacağını belirtiyor. Eski cihazlar, Wi-Fi 7'nin yeni özelliklerden doğrudan yararlanamayacak ancak yeni dizüstü bilgisayarların ve telefonların yararlanması çok uzun sürmeyecek. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim