Anlık Bildirim

Wikipedia, artık eskisi kadar güvenilir değil

Birçok insanın aktif kullanım sağladığı çevrimiçi bilgi kütüphanesi Wikipedia, kurucusunun açıklamalarıyla büyük bir tepkiye yol açtı. Platformun artık yönlendirme amaçlı kullanıldığı söyleniyor.

Wikipedia, eskisi kadar güvenilir bir bilgi kaynağı değil Tam Boyutta Gör

2001 yılında Jimmy Wales ve Larry Sanger tarafından kurulan Wikipedia, hemen hemen her konuda bilgi içermesine rağmen son dönemde bilgi güvenirliliği konusunda sorunlar yaşıyor. Wikipedia editörleri, çevrimiçi kütüphaneye eklemek istedikleri bilgileri kimliklerini açıklamadan yapabiliyordu. Bu editörler tarafından oldukça fazla bilgi girilmesi Wikipedia içerisinde bilgi kirliliğinin ve taraflı içeriklerin artmasına yol açtı. Wikipedia kurucularından Sanger da,bilgi kirliliğinde artış olduğunu onayladı.

Manipülasyon için maaşlı eleman iddiası orataya atıldı

Larry Sanger kendisi ile yapılan röportajda, çevrimiçi ansiklopedi platformu olan Wikipedia’nın, bir propaganda aracına dönüşmesine neden olduğunu düşünüyor. Ayrıca bazı şirketlerin, bu manipülatif hamleler için maaşlı elemanlar çalıştırdığını ve site içerisinde sadece bir bölümünün engellenebildiğini ileri sürüyor.

Kontrol kaybediliyor

Wikipedia'nın eskisi gibi olmadığını belirten Sanger, çeşitli konularda, düşünmeden yönlendirilmeyi seven insan toplulukları olduğunu ve bilgilerin bu halinin kimse için yararlı olmadığını düşünüyor. Bu durumun da bazı kişilerde Wikipedia'nın kontrolünü ele geçirme isteği uyandırdığını da ekliyor. Tüm bunlar Wikipedia'nın insanları yönlendirme ve manipülatif etkisinin oldukça fazla olduğunu, ulaşılmak istenen bilgi için asla tek kaynağa güvenilmemesi gerektiğini bizlere kanıtlar nitelikte.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
6929 kez okundu.
23 kişi, toplam 23 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Wikipedia, Internet
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim