Anlık Bildirim

Yosundan yerli uçak yakıtı, gıda ve enerji elde edilecek

Boğaziçi Üniversitesi, yosunu biyoteknolojik ürünlere dönüştürüyor. Üniversite bünyesinde kurulan yosun laboratuvarında gıda, uçak yakıtı gibi çeşitli ürünlerin geliştirilmesi yapılıyor.

Yosundan yerli uçak yakıtı, gıda ve enerji elde edilecek Tam Boyutta Gör

Boğaziçi Üniversitesinin İstanbul Kilyos’taki Sarıtepe Kampüsü’nde yosun laboratuvarı bulunuyor. 2017’de kurulan laboratuvar yosunlardan besin kaynağı ve alternatif enerji elde etme çalışmalarına ev sahipliği yapıyor.

Yosun laboratuvarındaki çalışmalar üç ana başlıkta yürütülüyor: Gıda kaynağı, enerji kaynağı ve su kalitesinin arttırılması. Yosundan gıda elde edilmesi ile doğal afetlerde gıda yardımı olarak yosun dağıtılabilecek.

Yosunlar, insanların gıda tüketimine uygun ürünler sentezliyor ve başlı başına besin kaynağı olarak tüketilebiliyor. Yağ, protein ve karbonhidrat olmak üzere tüm besin grupları bulunuyor. Omega 3 ve Omega 6 faydalı yağ asitleri üretiyor. Doymamış yağ asitleri çocuklarda zihinsel, yetişkinlerde de kalp-damar sağlığı açısından oldukça önemli. Yosun laboratuvarında, yosun tabanlı bir tam gıda ürün geliştirme çalışmaları yürütülüyor.

Uçaklarda yosun tabanlı biyojet yakıt kullanılacak

Yosundan biyojet üretme çalışmaları sonuçlanmak üzere. TÜBİTAK projesi olarak desteklenen bu projeyle THY'nin bir iç hat uçuşunda normal aldığı yakıtın bir kısmı mikro yosun tabanlı biyojet yakıtı olacak. İç hat uçuşlarında test edilecek.

Bunlara ek olarak yosunlar su kalitesini arttırmak için de kullanılabiliyor. Şebeke kaynak sularının arıtılması için projeler hazırlanıyor. Yurt dışında yosundan pek çok ürün elde ediliyor. Boğaziçi Üniversitesi, yosundan 13 farklı biyoteknolojik ürün elde etmeye çalışıyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
3628 kez okundu.
10 kişi, toplam 10 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
yosun, yosun laboratuvarı ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim