Anlık Bildirim

Klavye teknolojisinde devrim: e-ink ekranlı klavyeler geliyor

İlerleyen yıllarda klavye teknolojisinde devrim niteliğinde bir değişime tanık olabiliriz. Klavye üzerindeki tuşlar, e-ink ekrana kavuşarak kişiselleştirilebilir olacak. Peki ama nasıl?

Klavye teknolojisinde devrim: e-ink ekranlı klavyeler geliyor Tam Boyutta Gör

E-ink ekran teknolojisini daha önce muhtemelen duymuşsunuzdur. Elektronik ya da dijital mürekkep olarak ifade edilen bu ekranlar, 1997 yılında bir tür dijital kağıt olması amacıyla ortaya konulmuştu. 11 katmanadan oluşan e-ink teknolojisinde iş pozitif yüklü beyaz pigmentler ile negatif yüklü siyah pigmentlere elektrik verilerek görüntü oluşturulması esasına dayanıyor.

Amazon Kindle başta olmak üzere bir çok e-kitap okuyucu markasının kullandığı teknoloji, YotaPhone 2 modelinde de karşımıza çıkmıştı. Şimdiyse bilgisayarlarda kullandığımız geleneksel klavyelere uyarlanmaya hazırlanıyor.

Avustralya’lı bir startup olan Sonder, Bluetooth E-ink klavye üreterek bu yılın önemli işlerinden birine imza atmıştı. Standart QWERTY dizilimindeki klavyede her bir tuş bağımsız birer e-ink ekran aynı zamanda. Bu sayede butonları kullanıcı kendi isteğine göre kişiselleştirebiliyor. Örneğin Türkçe F klavye ile Q klavye arasında geçiş yapmak istediğinizde klavye üzerindeki fontlar birkaç saniye içerisinde tek bir tıklama ile değiştirilebiliyor.

Klavyenin üreticisi ürüne 199 dolar fiyat biçmiş ve satışa sunmuş. E-ink ekranlar sadece görüntü değişikliği yaparken çok asgari düzeyde enerji tükettiğinden pil tüketimi anlamında da bir problem yaratmıyor.

Apple'dan Satın Alma Hamlesi 

Sonder tarafından üretilen bu klavye henüz emekleme aşamasındayken Wall Street Journal’dan çok ilginç bir iddia geldi. Özel kaynaklara dayandırılan habere göre Apple, Sonder için satın alma hazırlığı yapıyormuş. Sonder’in E-ink klavye teknolojisini kullanarak kendi e-ink klavyesini geliştirmek istediği söylenen Apple, mümkün olduğu takdirde de aynı klavyeyi Macbook’lar için entegre olarak sunabilir deniyor. Bu sayede elde edilecek dinamik klavyeler, her bölge için kullanılabilir olacak ve kurulum aşamasında seçilecek dile göre klavye bölgeye uygun bir yapıda kendini ayarlayacak. Daha da güzeli ise kullanıcıların sık kullandığı eylemler için kendi kısayollarını özel karakterler kullanarak dinamik bir şekilde tasarlayabilecek olmaları.

Konuya ilişkin her iki taraf da şu an sessizliğini koruyor ancak E-ink ekranlar gerçek anlamda patlamayı belki de bu kullanım senaryosunda yapar.
 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
8956 kez okundu.
16 kişi, toplam 16 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
sonder, e-ink ekranlı klavye ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim