Anlık Bildirim

Dubai'den dev güneş enerjisi yatırımı

Dubai, dünyanın en büyük ve en ucuz konsantre güneş enerjisi santrali ve depolama projesini duyurdu. Bu projeyle birlikte Dubai temiz enerji hedefinde büyük bir adım atıyor.
Bir alan üzerine kurulacak en büyük konsantre güneş enerjisi santrali, gelecek beş yıl içerisinde Dubai’de enerji üretimine başlayacak.
Uzun vadede, projenin 2030 yılında 1000 megavat (MW) enerji üretmesi beklenirken, aynı zamanda Dubai’nin 2050’de enerjisinin %75’ini yenilenebilir kaynaklardan üretme hedefinde de önemli bir rol oynaması amaçlanıyor.
Yoğunlaştırılmış güneş enerjisi, heliostat (gün dönüştürücü) adı verilen ve güneş ışığını merkezi güneş kulesine yansıtan güneş aynalarının dairesel şekilde yerleştirilmesiyle üretilecek. Merkezi güneş kulesinde ise biriktirilen güneş ışıkları bir buhar türbinini harekete geçirerek, enerji üretilmesini sağlayacak.
Proje, halihazırda dünyanın en büyük konsantre güneş enerjisi kulesi olan Fas’taki merkezden çok daha büyük olacak zira Fas’taki sistem 150 MW güç üretme kapasitesine sahip.
Geliştirilecek yeni projenin ürettiği enerjinin maliyetinin bir kilovat/saat başına 24 kuruştan daha ucuza geleceği ifade edilirken, tamamlandığında Dubai’nin 6,5 milyon ton karbondioksit emisyonunu keserek, Dubai’nin ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin Paris Antlaşması’na uygun bir şekilde 2C hedefine ulaşmasında yardımcı olması amaçlanıyor.
Yoğunlaştırılmış güneş enerjisi teknolojisinin kullanılması sayesinde enerjinin üretildikten sonra 8 ila 12 saat arasında bir süreyle depolanabildiği ifade edilirken, bu şekilde Dubai’nin gece boyunca ihtiyaç duyacağı enerji ihtiyacı da karşılanmış olacak.
Yoğunlaştırılmış güneş enerjisi projesinin ilk aşamasının 2021 yılında faaliyete geçmesi bekleniyor. Ayrıca bu projeye ek olarak geliştirilecek diğer büyük projelerle de Dubai’nin enerji üretimindeki çeşitliliğin artırılması planlanıyor. Dubai’nin “2050 Temiz Enerji Stratejisi” ise şu aşamalardan oluşuyor: 2020 yılında toplam enerjinin %7’si, 2030’da toplam enerjinin %25’i, 2050’de ise toplam enerjinin %75’i yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilecek.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
8508 kez okundu.
15 kişi, toplam 15 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Enerji, güneş enerjisi ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim