Anlık Bildirim

UCLA araştırmacıları, saydam güneş pili geliştirdi


Kaliforniya, Los Angeles Üniversitesi araştırmacıları, ev ya da diğer bina pencerelerinde kullanılabilecek yeni bir saydam güneş pili geliştirdiklerini duyurdu. Elektrik üreten bu hücre, standart hücrelerden farklı olarak insanların dış ortamı rahatlıkla görebilmesine imkan tanıyor.
Test edilen mevcut prototipler, %66 saydamlıkta %6 enerji dönüşüm verimliliği sağlıyorlar. Bu yeni polimer güneş pili, diğer çözümlerin aksine görülebilen değil kızılötesi ışınları soğurarak elektrik üretiyor. Saydamlığının imal edildiği fotoaktif bir plastik sayesinde elde edildiği belirtilmiş.
Fotovoltaik panellerde kullanılabilen yeni nesil polimer güneş pili (PSC), binaların pencerelerine ya da taşınabilir elektronik aygıtlara entegre edilebilecek. Saydamlığın yanı sıra oldukça hafif ve esnek bir yapıya sahip. En önemlisi de; yüksek hacimli seri üretimi düşük maliyetlerle gerçekleştirilebilecek.
Kızılötesi ışınlara duyarlı polimer ve gümüş nanotellerle oluşturulan bileşik film, güneş pilinin yüksek performanslı ve aynı zamanda saydam olmasını mümkün kılacak.
Polimer güneş pilleri, diğer güneş teknolojilerine karşı avantajları sebebiyle büyük dikkat çekiyor. Gerek birçok cihaz ve ürüne entegre edilebiliyor oluşu gerekse düşük maliyeti saydam güneş pilinin kısa sürede yaygınlaşmasını sağlayacak. Ancak yakın zamanda piyasaya sürülmesi beklenmiyor. Yine de aygıtlarımızın görünümünden birşey kaybetmeden güneş enerjisiyle elektrik üretebilme yeteneği kazanacak olması gerçekten heyecan verici.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
3405 kez okundu.
16 kişi, toplam 16 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Alternatif Enerji, UCLA ve fotovoltaik
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim