Anlık Bildirim

Batık Titanik'i bir de susuz ortamda görün: İlk detaylı 3D modeli oluşturuldu

100 yılı aşkın bir süredir Kuzey Atlantik'in dibinde yatan Titanik'in ilk detaylı 3D taraması yapıldı. Ortaya çıkarılan dijital kopya, geminin enkazını tamamen susuz ortamda görebilmemizi sağlıyor.

Batık Titanik'i bir de susuz ortamda görün: 3D modeli yapıldı Tam Boyutta Gör

1912'de Kuzey Atlantik sularında batan transatlantik yolcu gemisi Titanik'in dijital kopyası oluşturuldu. Batışının üzerinden 100 yıldan fazla bir süre geçen geminin ilk tam boyutlu 3D dijital taraması yapıldı. Ortaya çıkarılan model geminin enkazının tamamen susuz ortamda nasıl görüneceğini gözler önüne seriyor.

Aslında bilim insanları gemiyle ilgili bazı ayrıntılar konusunda hemfikir değiller. Bu nedenle oluşturulan 3 boyutlu model tüm şüphelere yanıt verebilir. Titanik filminin yönetmeni James Cameron'la da çalışmış olan Titanik analisti Parks Stephenson, BBC'ye yaptığı açıklamada, "Gemi hakkında hala cevaplanması gereken sorular, temel sorular var" dedi.

700.000'den falza fotoğraf ve 4K video

Derin deniz haritalama şirketi Magellan, uzaktan kumandalı dalgıç kameralar kullanarak belgesel çeken Atlantic Productions ile iş birliği yaptı. Şirket, 111 yıldan fazla bir süredir Kuzey Atlantik'in 3.800 metre dibinde yatan enkazın incelemek için toplam 200 saatten fazla zaman harcadı.

Batık Titanik'i bir de susuz ortamda görün: 3D modeli yapıldı Tam Boyutta Gör

Sonuç olarak proje için 16 terabayt boyutunda 700.000'den fazla fotoğraf ve 4K video toplandı. Daha sonra araştırmacılar bunları bir araya getirerek ayrıntılı bir 3D model oluşturdular. Ortaya çıkan dijital kopya o kadar ayrıntılı ki geminin pervanelerinden birinin kanadındaki seri numarası bile görülebiliyor.

Batık Titanik'i bir de susuz ortamda görün: 3D modeli yapıldı Tam Boyutta Gör

Uzmanlar, dijital kopyanın Titanik'in nasıl battığına dair daha fazla ayrıntı bulmak için kullanılabileceği görüşünde. Tarihin en ölümcül deniz felaketlerinden birinin baş aktörü olan geminin enkazı gün geçtikçe yok oluyor. Birkaç yıl içinde Titanik'i görmenin tek yolu bu olacak.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim