Anlık Bildirim

Apple ile patent kavgası Qualcomm başkanını koltuğundan etti

Qualcomm’un son iki yıldır tekelleşme ve haksız rekabet konusunda çeşitli ülkelerde yaşadığı problemler üzerine bir de Apple ile patent kavgası eklenince Aberle’nin görevi bırakmasına neden oldu.

Zaman zaman teknoloji devlerinin birbirleri ile patent konusunda hukuki mücadelelere tutuştuğunu görüyoruz. Ne var ki uzun süreli olan bu kavgalar bazen tepe yöneticilerinin görevi bırakması ile sonuçlanabiliyor. Qualcomm buna son örnek.

Yıprandı

Firmanın uzun yıllar çeşitli görevlerde bulunmuş ve son olarak tüm faaliyetlerden sorumlu başkanlık görevini yürüten Derek Aberle koltuğunu bırakacağını açıkladı. Firmada şok etkisi yaratan bu kararın Apple ile olan patent kavgası nedeniyle alındığı ifade ediliyor.

Hatırlanacağı üzere Apple ile Qualcomm arasında yıl başından bu yana bir patent mücadelesi yaşanıyor. Apple, Qualcomm’un modem tedarik ettiği firmalara katı kurallar koyduğunu ve tekelleştiğini iddia ediyor. Qualcomm ise Apple’ın patent ihlali yaptığını ve teknoloji basınını algı oyunları ile kandırdığını iddia ediyor. Son aylarda iki firmanın uzlaşabileceği gündeme gelmişti.

Aslında Qualcomm’un tekelleşme konusundaki problemleri daha da geçmişe gidiyor. Geçen yıl Çin’de 1 milyar dolar tazminata çarptırılmıştı. Bu yıl ise Güney Kore, ABD, Avrupa Birliği gibi pek çok ülkede benzer konulardan soruşturma açılmıştı. Açılan davalarda orta yolu bulmak için çok çaba sarfeden Aberle’nin yıprandığı ve görevi bırakmasında bunların da etkili olduğu ifade ediliyor.

2000 yılında firmaya katılan Aberle, lisanslama bölümünün 2008 yılında başına geçti. Lisanslama bölümünü şekillendiren ve bugünlere getiren Aberle, sonrasında firmanın tüm operasyonlarından sorumlu başkanlık pozisyonuna getirilmişti. 31 Aralık itibariyle görevi sonlanacak olan Aberle gidene kadar başkan yardımcısı Alex Rogers yetkili olacak ve firmanın patronu Steve Mallenkopf’a rapor verecek.

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim