Anlık Bildirim

Çıkarılan yeraltı suları, Dünya'nın eğimini değiştiriyor

Yapılan yeni bir araştırmaya göre insanlar o kadar çok yeraltı suyu çıkardı ki bu tüm gezegenin eğimini değiştirmiş ve hatta deniz seviyelerinin yükselmesine neden olmuş olabilir. İşte detaylar:
Çıkarılan yeraltı suları, Dünya'nın eğimini değiştiriyor
Dünyada çıkarılan yeraltı sularının %65’i tarımsal sulamada, %25’i içme ve kullanma suyunda, %10’u ise endüstri suyu olarak kullanılmakta. Ancak ortaya çıkan yeni bir rapora göre insanların son yıllarda çıkardığı yeraltı suyu çok fazla olduğu için Dünya'nın eğimi değişmiş ve hatta deniz seviyelerinin yükselmesine neden olmuş olabilir.

Dünya'nın dönme kutbunun kayması üzerinde büyük bir etkiye sahip

Jeofizik Araştırma Mektupları dergisinde yayınlanan Güney Kore'nin Seul Ulusal Üniversitesi'ndeki bir araştırma ekibi tarafından yapılan yeni bir çalışma, 1993 ile 2010 yılları arasında yerden pompalanan muazzam miktardaki suyun gezegenimizin kutuplarını tam anlamıyla değiştirdiğini öne sürmekte.

Çıkarılan yeraltı suları, Dünya'nın eğimini değiştiriyor Tam Boyutta Gör
Jeofizikçiler, yalnızca buz tabakaları ve buzullar gibi büyük buz yapılarının erimesinden ne kadar su kaydığına bakmak için ilk iklim modellerinden veri aldılar ve ardından çeşitli seviyelerde yeraltı suyu çıkarma işlemine eklediler. İklim modellerine dayanarak, bilim insanları daha önce insanların 1993'ten 2010'a kadar 6 milimetreden fazla deniz seviyesi artışına eşdeğer 2.150 gigaton yeraltı suyu pompaladığını tahmin ediyor. 

Dergide yayınlanan makaleye göre araştırmacılar, Dünya'nın o yıllarda neredeyse 31,5 inç eğildiğini buldu. Jeofizikçi ve araştırma lideri Ki-Weon Seo, konu ile ilgili yaptığı açıklamada "Dünya'nın dönme kutbu aslında çok değişiyor ve bu yeni araştırmaya göre yer altı suyunun yeniden dağılımı aslında dönme kutbunun kayması üzerinde en büyük etkiye sahip." dedi. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
3553 kez okundu.
14 kişi, toplam 14 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
dünya, Teknoloji Haberleri ve
2 etiket daha Popüler Bilim Çevre
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim