Anlık Bildirim

AFAD'dan deprem sorgulama sistemi

Türkiye'nin Deprem Tehlike Haritası yenilendi. Yeni haritayla birlikte ikamet ettiğiniz bölgenin deprem riskini AFAD deprem sorgulama sistemine girerek öğrenebilirsiniz. Deprem sorgulama linki:
En son 1996 yılında hazırlanan Türkiye deprem haritası, dün güncellenerek Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlandı. ODTÜ, Boğaziçi, Akdeniz, Çukurova, Sakarya Üniversiteleri ve Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğü ile birlikte hazırlanan yeni haritayla, risk değerlendirmesi sadece fay hattına göre değil, zemin yapısı da göz önünde bulundurularak yapıldı. Risk faktörlerini belirlemek için kullanılan 1. , 2. derece şeklindeki sistem kalktı, yerini Avrupa ve Amerika’da yıllardır uygulanan “ivme” yöntemi aldı. Vatandaşlar bu sayede yaşadıkları bölgenin deprem risk faktörünü öğrenebiliyor. 
Elektronik ortama taşınan deprem haritasıyla birlikte mahalle mahalle risk değerlendirmesi yapabilmek mümkün. Şimdilik test aşamasında olan “Türkiye Deprem Tehlike Haritaları İnteraktif Web Uygulaması” aracılığıyla bulunduğunuz bölgenin koordinatlarını sisteme girerek o yerin deprem riskini öğrenebilirsiniz. 

AFAD deprem tehlike haritası sorgulama sistemi 

AFAD deprem sorgulama sistemi
 
Vatandaşların yoğun ilgisiyle karşılaşan sistem sabah saatlerinden beri geçici olarak hizmet veremese de Türkiye Deprem Tehlike Haritaları İnteraktif Web Uygulaması'nı kullanabilmek için ana sayfanın sol üst bölümünde yer alan “raporlama” butonuna tıklamak yeterli. Gereken koordinat bilgileri girildikten sonra, o yerin deprem riskini öğrenebilirsiniz.
Türkiye Bina Deprem Yönetmeliğini de güncelleyen AFAD, 1 Ocak 2019 tarihinde yürürlüğe girecek yönetmelikle birlikte yüksek binaları yakından izleyecek. AFAD, gerekli gördüğü durumlarda, kuvvetli deprem hareketlerinin ölçülmesi amacıyla binalara veya açık alanlara “ivme kayıtçıları” yerleştirebilecek. Yüksekliği 105 metre ve daha fazla olan binalara, “Yapı Sağlığı İzleme Sistemi” kurulması zorunlu hale getirilecek. Gerçek zamanlı kayıt yapacak izleme sisteminin bakımından ve korunmasından yapı sahipleri sorumlu olacak.

Birkaç ilin deprem risklerinde değişikliğe gidildi 

İç Anadolu Bölgesi’nde 22 yıl önceki haritada koyu kırmızı ile gösterilen Kırşehir, Kırıkkale çevresi yeni haritada daha düşük deprem riskine işaret eden turuncuya çalan sarı renk ile işaretlendi. Karadeniz bölgesinde ise Bartın eski haritada koyu kırmızı renkte yer alırken, yeni haritada turuncu renkte gösterildi. Yenilenen deprem haritasına göre, Ankara’da da deprem riski düşürüldü.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim