Anlık Bildirim

Hızlı trenler için umut vadeden gelişme: yerli üretim motor

Eskişehir’de bulunan Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayi A.Ş. (TÜLOMSAŞ) tarafından 850 beygir güç üretebilen bir dizel motor geliştirildi. TLM6V185 hakkındaki önemli detaylar yazımızda.

Hızlı trenler için umut vadeden gelişme: yerli üretim motor Tam Boyutta Gör

Türkiye, yerli üretim hızlı trene hazırlanırken bu odakta kilit noktalardan bir tanesi TÜLOMSAŞ. Yerli hızlı trenin buradaki tesislerde üretileceğini belirten Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, üretilecek hızlı trenin hem ülke içinde kullanılacağını hem de dışarı satılabileceğini ifade ediyor.

Alınacak 96 set hızlı trenin ilk 20’si tamamen dışarıdan alınacak. Sonrasındaki 56 sette ise TÜLOMSAŞ adım adım üretime dahil olacak. Son 20 setin ise %100 yerli olarak TÜLOMSAŞ tarafından Eskişehir’deki fabrikada üretilmesi hedefleniyor. Geliştirilen motor da işte bu noktada kritik bir öneme sahip.

850 beygir gücündeki ve prototip aşamasına getirilip tüm testleri tamamlanan motorun tasarımından kullanılan tüm parçalarına kadar %100 yerli olarak geliştirilmiş. Seri üretime hazır olduğu belirtilen motor, TÜLOMSAŞ tesislerinde haftada bir adet üretilebilecek seviyeye de getirilmiş. Hatta ihtiyaca göre 3 günde bir adet üretilebileceğinin de altı çiziliyor. 

Hızlı trenler için umut vadeden gelişme: yerli üretim motor
 

6 silindirli motor, 700 kilowatt gücünde. Çeşitli yerli teknoloji projelerine entegre edilebilmesi düşünülen motorun özellikle savunma sanayi projelerinde bir misyon da üstlenebileceğinden bahsediliyor. Ulaşılan sonuç her ne olursa olsun bu tür çalışmaların yapılması gelecek adına son derece önemli. Dileriz Altay Tankı başta olmak üzere diğer birçok projede ihtiyaç duyulan güç ve aktarma organları temini Türk mühendislerinin ve işçilerinin çalışmaları ile gerçeğe dönüşebilir. Bilindiği üzere TÜLOMSAŞ, Van Gölü tren feribotları için dizel jeneratör seti üretimini de gerçekleştirmişti.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
16667 kez okundu.
39 kişi, toplam 42 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
tülomsaş, türkiye lokomotif ve motor sanayi a.ş. ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim