Anlık Bildirim

İşte bilinen evrenin en uzak, en yaşlı galaksisi

Hubble Uzay Teleskobu sınırlarını zorlamaya devam ediyor. Hubble'ın görüntülediği 13.4 milyar yıl yaşındaki yeni galaksi, Big Bang'den 400 milyon yıl sonrasına tanık olma fırsatı tanıyor.
Hubble Uzay Teleskobu bulunan en uzak, en yaşlı galaksinin keşfini yaptı. Astrophysical Journal'da 8 Mart günü yayımlanacak makaleye göre yeni galaksi, rekorun sahibi bir önceki galaksiden 150 milyon yıl daha yaşlı.

GN-z11 ismi verilen galaksi Big Bang'den yalnızca 400 milyon yıl sonra oluşmuş. Yaklaşık 13.4 milyar yıl yaşında olan galaksiden Dünya'ya ulaşan ışıklar, evrenin genişlemesinden dolayı 32 milyar ışık yılından daha fazla mesafe kat ettiler. Bir başka deyişle GN-z11 bizlere Big Bang'in sadece 400 milyon yıl sonrasını görme fırsatı tanıyor.

Hubble'dan umulanın çok ötesinde bir keşif yaptıklarını belirten araştırmacı Pascal Oesch,"GN-z11'i evrenin şu anki yaşının %3'ü kadar olduğu bir zamanda görüyoruz." ifadelerini kullandı.


Keşif uzaydaki bir nesneden yayılan görülebilir ışığın elektromanyatik tayfının kırmızıya kayma oranı ölçülerek yapıldı. Işığın kırmızılığının artması galaksininin de yaşının arttığı anlamına geliyor. Önceki en yaşlı galaksinin kırmızıya kayma oranı 8.68 çıkarken, GN-z11'in bu alandaki oranı 11.1 olarak tespit edildi.
İşte bilinen evrenin en uzak, en yaşlı galaksisi Tam Boyutta Gör

Hubble'ın sınırlarını da zorlayan bu yeni keşfi mümkün kılan bir diğer etken de yaşlı galaksinin aynı zamanda birçok yeni yıldıza ev sahipliği yapıyor olmasıydı. Oldukça parlak olduğu gözlemlenen galakside yıllık 25 yeni yıldız oluşuyor. Bu sayı Big Bang'den çok kısa bir süre sonra oluşmuş GN-z11'in Samanyolu'ndan yaklaşık 20 kat daha hızlı yıldız ürettiğini gösteriyor

Hubble'ın yaptığı bu keşif her ne kadar bir hayli etkileyici olsa da bilim insanları 2018'de gönderilecek olan James Webb Uzay Teleskobu'yla beraber bu rekorun da kırılmasını umuyorlar. Çalışmanın yazarlarından Garth Illingworth da bu konu için,"Bu keşif Webb teleskobunun neler yapabileceğini de daha iyi anlamamızı sağlıyor. Webb teleskobuyla beraber ilk galaksilerin henüz oluşma evrelerindeki anlarına bakabileceğiz." ifadelerini kullandı.
 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
12713 kez okundu.
19 kişi, toplam 21 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
hubble uzay teleskobu, Popüler Bilim
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim