Anlık Bildirim

IIHS'nin yeni yandan çarpma testinde 20 SUV'dan sadece 1'i iyi derece aldı

ABD Yol Güvenliği Sigorta Enstitüsü (IIHS), uzun araştırmalar sonucu yeni yandan çarpma testini uygulamaya aldı. Teste tabi tutulan 20 SUV'dan 19'u iyi sonuç elde edemedi.

Günümüzde genel olarak yüksek fiyatları konuşsak da, otomobillerin ne kadar güvenli olduğu her zaman merak konusu olmuştur. Uygulanan çarpışma testleri bizlere bu konuda fikir verebiliyor.

ABD Yol Güvenliği Sigorta Enstitüsü (IIHS), yüksek hızda yapılan kazaların hala ölümlere sebep olması nedeniyle daha sert bir yandan çarpma testi uygulamaya başlamış. Testin ilk konukları piyasadaki 20 adet küçük SUV olmuş. Ancak bu 20 araçtan sadece 1 tanesi "iyi" dereceyle ayrılabilmiş: 2021 Mazda CX-5.

Uygulanan yandan çarpma testinde dokuz araç "kabul edilebilir" puan almış: Audi Q3, Buick Encore, Chevrolet Trax, Honda CR-V, Nissan Rogue, Subaru Forester, Toyota RAV4, Toyota Venza ve Volvo XC40.

Diğer sekiz araç - Chevrolet Equinox, Ford Escape, GMC Terrain, Hyundai Tucson, Jeep Compass, Jeep Renegade, Kia Sportage ve Lincoln Corsair - ortalamanın altında kalmış. Honda HR-V ve Mitsubishi Eclipse Cross ise doğrudan "zayıf" derece elde edebilmiş.

Yeni çarpışma testinde 20 SUV'dan sadece 1'i iyi derece aldı Tam Boyutta Gör

Derecelendirilen modellerin biri hariç hepsinin 2021 model olduğu belirtiliyor. Mitsubishi Eclipse Cross'un ise 2020 modeli test edilmiş. Bu derecelerin Compass ve Tucson hariç 2022 modellere de aktarılabileceği ifade ediliyor.

Yeni bariyer daha ağır ve daha hızlı

Yenilenen yandan çarpma testinde hareketli bariyerin ağırlığı ve hızı artırılmış. Yeni bariyerin ağırlığı 1900 kg civarında, yani orta sınıf bir SUV'un ağırlığına yakın. Hızı da 60 km/s. Önceki bariyerin ağırlığının 1500 kg, hızının da 50 km/s olduğu belirtiliyor.

Araştırmalarıyla yeni teste geçiş yapılmasına büyük katkıda bulunan IIHS Kıdemli Araştırma Mühendisi Becky Mueller, "Elbette bu sonuçlar harika değil, ancak bu testi uygulamaya alırkenki beklentilerimizle uyuşuyor" açıklamasında bulundu.

Bu 20 SUV'un tamamı ilk nesil yandan çarpma testinde iyi derece elde etmişti. Hatta bu durum günümüz araçlarının neredeyse tamamı için geçerli. Fakat durum her zaman böyle değildi. 2003 yılında ilk yandan çarpma testi uygulanmaya başlandığında 5 modelden sadece 1'i başarılı olabilmiş.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
42526 kez okundu.
23 kişi, toplam 24 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
iihs, çarpışma testi ve
3 etiket daha ABD Güvenlik SUV
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim