Anlık Bildirim

Türkiye'nin deprem haritası güncellendi: Mahalle mahalle risk dağılımını görün!

AFAD ve devlet üniversiteleri tarafından hazırlanan yeni deprem haritası yayınlandı. Haritanın yanında web sitesinden de deprem riskini mahalle mahalle görüntüleyebilirsiniz.

Türkiye'nin deprem haritası güncellendi: Mahalle mahalle risk dağılımını görün! Tam Boyutta Gör

*Yeni harita 

Türkiye’nin deprem haritası 21 yılın ardından güncellendi. ODTÜ, Boğaziçi, Akdeniz, Çukurova, Sakarya Üniversitesi, Maden Teknik Arama Genel Müdürlüğü ve AFAD yetkililerinin çalışmalarıyla hazırlanan harita AFAD tarafından web sitesinde yayınlandı.

Deprem riskini bölge bölge gösteren haritadan mahallenizdeki riski görüntüleyebilirsiniz. Mühendisler bu haritaya göre deprem yükünü hesaplayarak inşaat yapacaklar.

Eski haritada risk bölgeleri için derecelendirme yöntemi kullanılırken yeni haritada Amerika ve Avrupa’da uzun yıllardır kullanılan ivme yöntemi kullanılıyor. 

Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, Deprem Mühendisliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sinan Akkar haritadaki yenilikleri şöyle anlattı: “Bir önceki haritada temel işlemler aynı deprem tehlikesini bölgelere bölüyordu. Yeni çalışma fay hatlarından sismik kaynaklara yaklaştıkça deprem tehlikesinin arttığını, uzaklaştıkça azaldığının kabulüdür. Şu anki harita kontur haritası olarak veriliyor.”

İstanbul’un Avrupa yakasında artış dikkat çekti. Van ve Erzincan’da riskin sınırlı gösterilmesi şimdiden tartışma yarattı. Ankara’da ise risk ciddi oranda azaldı. Haritanın yürürlüğe girmesi ile Türkiye genelinde inşaatlar buna göre yapılacak.

1996 yılından beri ilk kez güncellenen haritanın Bakanlar Kurulu’na sunulması bekleniyor. Bakanlar Kurulu onayı alındıktan sonra haritayı buradan görüntüleyebilirsiniz. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
27364 kez okundu.
23 kişi, toplam 23 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
harita, afad ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim