Anlık Bildirim

Nükleer füzyonla ilgili bilmeniz gereken her şey bu 6 dakikalık muhteşem videoda

Dünya üzerinde bir Güneş oluşturabilir miyiz? Nükleer füzyon teknolojisi işte bunu amaçlıyor. Ünlü popüler bilim kanalı Kurzgesagt, yeni videosunda nükleer füzyonu sadece 6 dakikada açıklıyor.
Nükleer füzyon, dünyanın her tarafından bilim insanlarının gerçeğe dönüştürmek için çaba gösterdikleri çok büyük bir hayal. Tüm insanlığa yetecek kadar sınırsız ve temiz bir enerji vaadi sunan nükleer füzyon, eğer basitleştirecek olursak Yeryüzü'nde küçük bir Güneş yaratmaya benziyor. Tabi "Yeryüzü'nde Güneş yaratma" cümlesi kulağa ne kadar hayali geliyorsa işte nükleer füzyonu gerçeğe dönüştürmek de o kadar zor.

Doğal füzyon reaktörü: Güneş

Devasa yıldızımız Güneş, bildiğiniz gibi ihtiyaç duyduğu enerjiyi füzyon reaksiyonlarıyla elde ediyor. Bu anlamda doğal bir nükleer füzyon reaktörü olan Güneş, aynı zamanda çekirdeğindeki inanılmaz yüksek kütleçekim kuvvetleri nedeniyle de(yüksek basınç) füzyon reaksiyonları için çok daha elverişli bir ortama sahip. Zira füzyonun Yeryüzü'nde gerçekleşmesi için yaklaşık 100 milyon santigrad derece sıcaklığa ihtiyaç duyulurken aynı füzyon reaksiyonları Güneş'in çekirdeğinde 14.6 milyon santigrad derece sıcaklıkta ortaya çıkarabiliyor. Yani nükleer füzyonu Dünya'da gerçeğe dönüştürmek için Güneş çekirdeğinden en az 6 kat daha sıcak bir ortam oluşturmanız gerekiyor.

Peki böylesine bir sıcaklık ve basıncı Yeryüzü'nde nasıl elde edebiliriz? Günümüzde bu soruya cevap olarak iki ana yaklaşım bulunuyor. Bunlardan birincisi, manyetik alanlar yardımıyla plazmayı belli bir alana sıkıştıran Manyetik Hapislemeli Füzyon(Magnetic Confinement Fusion - MFC) yöntemi. Dünya üzerindeki 30'dan fazla deneysel füzyon reaktöründe kullanılan bu teknikten; Çin'deki EAST, Fransa'daki ITER ve Almanya'daki Welfenstein 7-x gibi ünlü reaktörler de yararlanıyor.

Füzyon reaktörlerindeki ikinci yaklaşım ise Atalet Hapislemeli Füzyon(Inertial Confinement Fusion - ICF) yöntemi, yani ABD'deki The National Ignition Facility'de kullanılan teknik. MCF'ye göre çok daha yeni bir teknik olan ICF'de manyetik alanlar yerine süper-güçlü lazerler kullanılıyor. Bu lazerlerden gelen şok dalgaları içerideki tanecikleri füzyon gerçekleştirmelerini sağlayacak kadar ısıtıyor ve yoğunlaştırıyor. Tabi tekniğin maliyeti de inanılmaz yüksek.


Nükleer füzyon aslında Çin'deki EAST olsun, Almanya'daki Welfenstein 7-x olsun Dünya üzerindeki birçok reaktörde çok kısa bir süreliğine dahi olsa ortaya çıkarılabilmiş bir şey; ancak o "çok kısa bir süredeki" füzyonu gözlemlemek için harcanan enerji o kadar büyük ki nihayetinde reaksiyondan çıkan enerjinin de bir manası kalmıyor. Yani nükleer füzyonun potansiyeli neredeyse sınırsız; ancak şu an için bu hayali gerçeğe dönüştürmeye çok uzağız.

Nükleer füzyonu sadece 6 dakikada açıklayan Kurzgesagt'ın bu güzel videosunu aşağıdaki pencereden türkçe altyazılı olarak izleyebilirsiniz.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
5640 kez okundu.
13 kişi, toplam 13 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
stellatör, tokamak ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim