Anlık Bildirim

Türk araştırmacılar 400 dolarlık bordan 4 milyon dolarlık yakıt katkısı ürettiler

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi ve bir savunma sanayi firması, gerçekleştirdikleri ortak projeyle 400 dolarlık bordan ton değeri 4 milyon doları bulan yüzde 96 saflıkta elementer bor üretmeyi başardılar
Projenin başkanlığını yürüten Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mükerrem Şahin, "Roket Yakıtlarında Kullanılmak Üzere Yüksek Saflıkta Elementer Bor Üretim Sistemi" isimli projelerinin aslında ilk etapta TÜBİTAK tarafından reddedildiğini ancak yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen çalışmaya devam ettiklerini belirtiyor.
Bordan elde edilen ürünlerin en değerlilerinden birinin "elementer bor" olduğunun altın çizen Şahin, Türkiye’de ilk kez bu kadar büyük ölçüde üretimi gerçekleştirilen ürünün uzun menzilli füzelerde ve uzay roketlerinde yakıt katkı maddesi olarak kullanılacağını dile getirdi.

Proje tam olarak ne anlama geliyor? 

Kısaca söylemek gerekirse projeyle birlikte 400 dolarlık bordan 4 milyon dolarlık yakıt katkısı üretiliyor. Yani 400 dolara satılan bor ürünü oldukça fazla bir fiyata, 4-5 milyon dolar değere ulaştırılıyor. İleride gerçekleştirilecek bor ticaretiyle de Türkiye’nin satış ve ihracat potansiyelinin iyileştirilmesi, ekonomiye önemli ölçüde katkı sağlaması planlanıyor.
Daha kaliteli ürün için mesai harcamaya devam eden araştırmacıların sıradaki hedefi ise yüzde 99,5 saflıkta yakıt katkısı üretmek. Dünya bor rezervlerinin yaklaşık yüzde 72'sinin ülkemizde olduğunu düşünürsek, eğer doğru adımlar atılırsa oldukça güzel bir fırsat değerlendirilebilir. 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
6819 kez okundu.
52 kişi, toplam 55 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Türkiye Haberleri, bor ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim