Anlık Bildirim

Avrupa, Rus gazına olan bağlılığını bitirdi: Rüzgar ve güneş enerjisi ilk defa doğal gazı geçti

Rus gazından mahrum kalan Avrupa, rekor bir hızda yenilenebilir enerjiye geçti. Bu bağlamda rüzgar ve güneş enerjisinden elde edilen elektrik ilk defa doğal gazı geride bırakmayı başardı.
Rüzgar ve güneş enerjisi Avrupa’da ilk defa doğal gazı geçti Tam Boyutta Gör
Avrupa’nın hedefi çok net bir şekilde görülebiliyor. Kıta, enerji konusunda Rusya’ya olan bağımlığından kurtulmak için rekor hızda yenilenebilir enerjiye geçiş yapıyor. Son verilere göre güneş ve rüzgar enerjisinden üretilen enerjinin Avrupa Birliği'nde (AB) geçen yıl ilk kez doğal gazı geride bıraktığı bildiriliyor.

Rüzgar ve güneş enerjisi, 2022 yılında Avrupa Birliği'nde üretilen elektriğin yüzde 22’sini kapsadı. Fosil gazdan elektrik üretimi ise yüzde 20 seviyesinde gerçekleşti. Enerji düşünce kuruluşu Ember'in “European Electricity Review” analizi, kömür enerjisi payının sadece 1,5 puan artarak 2022'de AB elektriğinin yüzde 16'sını ürettiğini ve 2022'nin son dört ayında yıllık bazda düşüş gösterdiğini ortaya koyuyor.

Avrupa rekor hızda yenilenebilir enerjiye geçiyor

Rüzgar ve güneş enerjisi Avrupa’da ilk defa doğal gazı geçti Tam Boyutta Gör
Ember'e göre Avrupa, 2022'de elektrik sektöründe üçlü bir krizle karşı karşıya kaldı. Avrupa, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından en büyük fosil gaz tedarikçisi olan Rusya ile bağlarını kopardı. Bunun yanında Avrupa son 20 yılın en düşük hidro ve nükleer enerji seviyesiyle de karşı karşıya kaldı.

Ancak rekor düzeyde rüzgar ve güneş enerjisi yatırımlarıyla kıtanın ihtiyaç duyduğu enerji üretimi gerçekleştirildi. 2022 yılında Avrupa, güneş enerjisi kapasitesini 39 TWh (yüzde 24) kadar artırmayı başararak önceki rekorunu ikiye katladı. 20 AB ülkesi 2022'de yeni güneş enerjisi rekorları kırdı ve 10 milyar euro’luk gaz maliyetinden kaçındı.

Şaşırtıcı bir şekilde fosil gaz üretimi, rekor seviyedeki fiyatlara rağmen 2022'de 2021'e kıyasla neredeyse hiç değişmedi. Gaz, bir önceki yıl yüzde 19'dan 2022'de AB elektriğinin yüzde 20'sinin üretilmesinde kullanıldı. Ancak bunun 2023'te büyük ölçüde değişmesi bekleniyor. Ember'e göre fosil yakıt üretimi 2023'te yüzde 20 kadar düşecek. Buradaki düşüşün en büyük yansıması fosil gaz üretiminde olacak. Kömür gidi diğer fosil yakıtlar kademeli olarak azaltılacak. 2023’te Avrupa’nın güneş ve rüzgar enerjisine yatırımlarını daha da artırması bekleniyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
15470 kez okundu.
15 kişi, toplam 18 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
avrupa, rüzgar enerjisi ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim