Anlık Bildirim

Uzmanlar Tuz Gölü'nün yıllar içinde yok olacağını söylüyor

Uzmanlar Tuz Gölü'nün 30 yıl sonra tamamen yok olabileceğini belirtti. Daha şimdiden göl, küresel ısınma ve tarımsal sulama sebebiye neredeyse üçte biri kadar küçüldü. 

Tuz Gölü 30 yıl içinde yok olacak Tam Boyutta Gör

Türkiye'nin ikinci büyük gölü olan Tuz Gölü'nün tamamen yok olması için uzmanlar tarih verdi. Uzmanlara göre Tuz Gölü, 30 yıla kadar yok olabilir. Şimdiden göl, küresel ısınma ve bilinçsiz tarımsal sulama nedeniyle %30 küçüldü. Önlem alınmaması halinde bu küçülme devam edecek. 

Geçtiğimiz aylarda hatırlarsak Tuz Gölü, sayısız flamingonun susuzluktan ölmesiyle gündeme gelmişti. Öte yandan bilindiği üzere Van Gölü de dahil diğer göllerin su seviyelerinde de ciddi azalmalar söz konusu. Konya, Ankara ve Aksaray sınırları içinde bulunan Tuz Gölü, Türkiye'nin tuz ihtiyacının yarısından fazlasını karşılıyor. Dahası turizm açısından da değerli bir yer. 1600 kilometrekare yüzölçüme sahip göl, Şereflikoçhisar'dan gelen Peçen Çayı ile Aksaray'dan gelen Melendiz Çayı ve çevresindeki diğer derelerden besleniyor. 

Konya Teknik Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muazzez Çelik Karakaya, TÜBİTAK desteğiyle gerçekleştirdikleri çalışmalarda 1930'dan bu yana gölün %30 oranında küçüldüğünü bulduklarını belirtti. Prof. Dr. Karakaya'ya göre, ilerleyen zamanlarda bu durum tuz yataklarında işletme yapan firmaları ekonomik açıdan etkileyecek. Bunun yanında bölgede barınan 100'den fazla kuş türü de ileride göç edebilir. Kaldı ki bu da bölgedeki ekolojik dengeyi altüst edecektir. Bu anlamda Prof. Dr. Karakaya, önlem alınmadığı takdirde 20-30 yıl içinde gölün aşama aşama kaybolacağını söylüyor. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
7272 kez okundu.
19 kişi, toplam 20 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
tuz gölü, küresel ısınma ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim