3,712 kilometrekarelik alanıyla dünyadaki en büyük sodalı göl olan Van Gölü'nün suları eşi benzeri görülmedik bir şekilde çekildi. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Mustafa Akkuş, bugünlerde çekilmenin 1 kilometreyi aştığını söylüyor.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün açıklamasına göre Van ve çevresi son yılların en kurak dönemini yaşıyor. Bölgedeki birçok küçük sulu alan kurumanın eşiğine geldi. Özellikle bu yaz ayındaki aşırı sıcaklar da göl suyunun çekilme boyutunu arttırmış görünüyor. Dr. Akkuş'un aktardığına göre Van Gölü'ndeki çekilmenin en büyük belirtisi, çekilmenin olduğu yerlerde görülen mikrobiyalite. Ayrıca Akkuş, gölün 1 kilometre çekilmesinin yanında göldeki su seviyesinin de 3 metre civarında alçaldığını söylüyor.
Bölgede uzun süredir yaşayan, 11 çocuk ve 40 torunu olan 75 yaşındaki Seyithan Söylemez, hayatı boyunca gölün suyunun hiç bu kadar çekilmediği söylüyor. Öte yandan Söylemez, 20 yıl önce mahallenin merkezinde yaşarken evini sahile yakın yere taşıdığını ancak şimdi suyun çekilmesiyle beraber evinin yine sahilden uzakta kaldığını belirtiyor.
Bu haberi ve diğer DH içeriklerini, gelişmiş mobil uygulamamızı kullanarak görüntüleyin:


1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü GENEL İSTATİSTİKLER
7639 kez okundu.
22 kişi, toplam 22 yorum yazdı.
HABERİN ETİKETLERİ
van gölü, kuraklık ve