Anlık Bildirim

nPerf’e göre Türkiye'nin bağlantı kalitesi değerlendirme sonuçları belli oldu

İnternet hız testi platformu nPerf, 2021'in ilk 6 ayına ilişkin kullanıcı test sonuçları ortalamalarını açıkladı. nPerf'in bağlantı kalitesi değerlendirmesine göre Türkiye'nin en iyisi Türk Telekom.

İnternet hız testi platformu nPerf, belirli periyotlarla mobil operatörlerin internet kalitesini kıyaslıyor. İndirme (download) hızı, gönderme (upload) hızı, gecikme (latency) gibi kriterleri puanlayarak karşılaştırma yapıyor. 2021’in ilk yarısındaki kullanıcı testlerine göre Türk Telekom'un internet kalitesi, Turkcell’i geçmeyi başardı. Önceki ölçümlerde Turkcell birinci çıkmıştı.

2021’in ilk 6 ayında 104 bin 313 kullanıcı nPerf’in mobil uygulaması ile hız testi yaptı. Bu test sonuçlarına göre operatörlerin ortalama hızları ve gecikmesi belirlendi. Hız testi yapan kullanıcıların yüzde 55,8'i Turkcell, yüzde 26,6'sı Vodafone, yüzde 17,6'sı Türk Telekom kullanıyor.

Operatörlerin indirme hızı karşılaştırması

nPerf’e göre Türk Telekom'un internet kalitesi Turkcell’i geçti Tam Boyutta Gör

İndirme hızına baktığımızda Türk Telekom’un ortalama indirme hızı 29,56 Mb/s, Turkcell’in ortalama indirme hızı 27,88 Mb/s ve Vodafone’un ortalama hızı 17,60 Mb/s olarak belirlendi. 2020’inin ilk 6 ayındaki ölçümlerde Turkcell’in indirme hızı 28,44 Mb/s olarak ölçülmüştü. Diğer operatörlerin hızı artarken Turkcell’in hızı yavaşladı.

Yükleme hızı karşılaştırması

nPerf’e göre Türk Telekom'un internet kalitesi Turkcell’i geçti Tam Boyutta Gör

Ortalama gönderme hızına göre 11,14 Mb/s ile Türk Telekom birinci olurken, 9,68 Mb/s ile Turkcell ikinci ve 8,18 Mb/s ile Vodafone üçüncü sıraya yerleşti. Üç operatörün indirme hızı 2020’nin ilk 6 ayına göre artış gösterdi.

Gecikme hızı

nPerf’e göre Türk Telekom'un internet kalitesi Turkcell’i geçti Tam Boyutta Gör

Online oyuncular ve bulut teknoloji kullanıcıları için büyük önem teşkil eden gecikme hızında ise Vodafone birinciliğini korudu. Türk Telekom genel değerlendirmede birinciliği elde etse de bu kriterde sonunculuğa yerleşti. Vodafone’un gecikme hızı 44,72 ms, Turkcell’in 50,27 ms ve Türk Telekom’un 55,73 ms olarak gerçekleşti. Türk Telekom’un gecikme hızı bir önceki sene 50,85 ms olarak belirlenmişti.

Sitelerin açılma hızı

nPerf’e göre Türk Telekom'un internet kalitesi Turkcell’i geçti Tam Boyutta Gör

Hız ve gecikme testinin yanı sıra sitelerin ve YouTube videolarının yüklenme süresini ölçen testler de yapıldı. En çok ziyaret edilen 5 sitenin yüklenme hızları karşılaştırıldığında üç operatör benzer performans sergiledi.

Videoların yüklenme hızı

nPerf’e göre Türk Telekom'un internet kalitesi Turkcell’i geçti Tam Boyutta Gör

YouTube’da video yükleme hızında ise Türk Telekom daha iyi performans sergilerken ikinci sıradaki Vodafone ile üçüncü sıradaki Turkcell’in performansları birbirine yakın görünüyor.

nPerf, internet kalitesini belirlemek için yukarıdaki sonuçları bir araya getirerek nPoints isminde genel sonuç üretiyor. Her ölçümün ayrı bir katsayı ile çarpıldığı değerlendirmenin ardından Türk Telekom 57.182 nPoints, Turkcell 51.722 nPoints ve Vodafone 49.021 nPoints elde etti. Böylece nPerf’e göre 2021’in ilk 6 ayında Türk Telekom, rakiplerinden daha kaliteli internet sundu.

nPoints (Genel değerlendirme)

nPerf, internet kalitesini belirlemek için yukarıdaki sonuçları bir araya getirerek nPoints isminde genel sonuç üretiyor. nPoints belirlenirken yukarıdaki ölçümler farklı katsayılarla çarpılıyor. Örneğin indirme hızı, diğer kriterlere göre daha büyük önem teşkil ediyor. Sonuç olarak ortaya çıkan nPoints puanı, operatörün bağlantı kalitesini temsili olarak gösteriyor.

Türk Telekom 57.182 nPoints, Turkcell 51.722 nPoints ve Vodafone 49.021 nPoints elde etti. nPerf’e göre 2021’in ilk 6 ayında Türk Telekom, rakiplerinden daha kaliteli internet sundu.

nPerf’e göre Türk Telekom'un internet kalitesi Turkcell’i geçti Tam Boyutta Gör

Raporun detaylarına kaynak bölümündeki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
28612 kez okundu.
80 kişi, toplam 101 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
vodafone, Mobil Teknolojiler
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim