Uygulama ile Aç

3D Görselleştirme Nedir ve Hangi Alanlarda Kullanılır?

Advertorial Abone Ol

3D görselleştirme; video oyunlardan film yapımlarına, mühendislikten endüstriyel ürün sektörüne, mimarlık hizmetlerinden iç mimarlık hizmetlerine kadar farklı alanlarda kullanılanılır.

3D görselleştirme; video oyunlardan film yapımlarına, mühendislikten endüstriyel ürün sektörüne, mimarlık hizmetlerinden iç mimarlık hizmetlerine kadar farklı alanlarda kullanılan ve büyük bir devinim ile gelişmekte olan dijital çalışmalardır. Temel üretim kaynağı bilgisayar donanımları ve yazılımları olan 3D görselleştirme çalışmaları, teknolojinin tüm alanlarda olduğu gibi 3D çizim yazılımları üzerinde de hızlı gelişim göstermesiyle oldukça yaratıcı ve yenilikçi 3 boyutlu çalışmaların yapılmasına imkân tanımaktadır.

Mimarlık, iç mimarlık, mühendislik, inşaat ve gayrimenkul pazarlama alanlarında oldukça sık karşımıza çıkmakta olan mimari görselleştirme hizmetleri de son yıllarda yoğun talep gören 3D çizim çalışmaları arasındadır. Bu görsel çalışmalar “işleme” anlamına gelen “render” kavramıyla ifade edilmekte ve bilinmektedir. Render, modelleme yazılımlarında çizilen veya düzenlenen 3 boyutlu modelin bir yazılım desteğiyle işlenerek görsel veya video formatına dönüştürmektir. Bu konuda destek alınabilecek çok sayıda render firması vardır. Video oyun yapımları ve film düzenlemeleri gibi çeşitli çalışmalarda 3D görselleştirme hizmeti verebilen firmalar kısıtlı olsa da, mimari görselleştirme, iç mekân tasarımı veya ürün render çalışmaları gibi 3D tasarım çalışmalarında hizmet veren oldukça fazla render firması vardır. 3 boyutlu mimari çizim hizmeti veren bu render firmaları arasında, firmaların tercihi genellikle tasarımcı kadroya sahip render ekiplerinden yana olmaktadır. Bunun sebebi; mimari görselleştirme, iç mekân tasarımı ve ürün tasarım hizmetlerinin mimar, iç mimar veya endüstriyel ürün tasarımcısı gibi tasarımcılar tarafından yapılması beklenmesidir.

Mimari görselleştirme, mimarlık ofisleri tarafından avan proje sürecinde cephe tasarımı ve peyzaj tasarımı gibi kararları belirlemek amacıyla yapılabildiği gibi, uygulama projesi tamamlandıktan sonra iç mekân tasarımı gibi birçok çalışmayı kapsayacak biçimde gayrimenkul pazarlama süreçlerine yönelik olarak render firmaları tarafından da yapılmaktadır. O nedenle mimarinin kendi içerisinde de 3D görselleştirme kullanım alanlarının çok geniş olduğundan söz edebiliriz. İç mekân tasarımı çalışmaları için de geçerli olmak üzere mimari görselleştirme çalışmalarının geliştirilme süreçlerinden bahsetmek gerekirse; tasarımcı veya görselleştirme uzmanları 2 boyutlu teknik çizimleri modelleme araçlarında 3D çizim formatına dönüştürür. Daha sonra bu 3 boyutlu modeli tamamlanan mimari projenin render yazılımlarında malzeme çalışmaları yapılır ve 3D çizim çalışması render haline getirilir. 3 boyutlu ve foto-gerçekçi olarak hazırlanan bu render görselleri henüz uygulanmamış olan mimari projenin bittiğinde alacağı görüntünün provası niteliğindedir ve projenin henüz tamamlanmamışken kolay bir biçimde algılanmasına imkân tanır. Bu 3D çizim çalışmaları sayesinde projenin uygulanması esnasında ortaya çıkabilecek hatalar göz önüne serilir ve şantiye sürecinde yaşanacak aksaklıklar oldukça azaltılmış olur. Bununla birlikte 3D görselleştirme çalışmaları çerçevesinde proje alanı ve çevresinin düzenlenmesi, peyzaj tasarımı, cephe tasarımı ve iç mekân tasarımı gibi tüm detayları tasarımcı ekipler tarafından render görselleri olarak ortaya koyulabilir. Bu görsel render sunumları neticesinde işveren ve diğer tüm proje paydaşları projeyi doğru ve kolay bir biçimde algılayabilir ve fikirler geliştirerek projeye katkı sunabilirler.

Mimari Görselleştirme ve Proje Pazarlama İlişkisi

Mimari görselleştirme çalışmaları proje tasarım süreçlerinin yanında satış ve pazarlama aşaması için de gerekli bir 3 boyutlu sunum aracıdır. Çünkü bir daireye, villaya veya ofis gibi mekânlara sahip olmak isteyen kullanıcılar ilgi gösterdikleri projeye ait teknik çizimleri kolay biçimde okuyamayacakları için doğru fikirler de edinmeleri oldukça zordur. Fakat 3D görselleştirme çalışmaları sayesinde projeye ait açık alanları, cephe tasarımını, iç mekân tasarımı ve kullanımlarını kolay bir biçimde algılayabilir, fikir sahibi olabilir ve yorum geliştirebilirler. O nedenle gayrimenkul pazarlama süreçlerinin birçoğunda 3D görselleştirme çalışmaları gereklidir ve kaliteli bir sunum yapılabilmesi için bu görsellerin niteliği de oldukça önem arz etmektedir. Tüm bunların yanında, mimari proje süreçlerinde olduğu gibi iç mekân tasarımı süreçleri için de proje tesliminde kötü bir sürpriz yaşanmaması adına 3 boyutlu görselleştirme çalışmaları önemli bir yere sahiptir.

İç Mekân Tasarımı ve 3D Çizim İlişkisi

İç mekan tasarımı villa, daire, otel odası, ofis gibi mekanların belirli bir konsept çerçevesinde ergonomi, kullanışlılık ve estetik değerler gözetilerek iç mimar veya mimarlar tarafından tasarlanmasıdır. Bu tasarım süreçlerinde mekâna dair ön görülen renk, doku, materyal ve tarzların 2 boyutlu araçlarla yeteri kadar doğru ifade edilememesi 3D çizim ve görselleştirme çalışmalarını iç mekân tasarımı süreçleri için önemli kılıyor. Bunun yanında tasarım bittiğinde ve uygulama gerçekleştiğinde mekânın alacağı hal ve yaratacağı duyguyu kullanıcılara önceden gerçekçi görsellerle sunmak, sonradan tasarıma dair bir hayal kırıklığının yaşanmaması için gereklidir. 3 boyutlu görselleştirme araçları yalnızca görsel sunumlarla kısıtlı da değil. Mekânın dört bir tarafını kullanıcılara sunabileceğiniz mimari animasyon video sunumlarıyla da sunumlarınızı ileri seviyeye taşıyabilirsiniz. Ayrıca 360° panorama (sanal tur) vr sunumlar ile üst seviye bir gerçeklik deneyimi de sunmak mümkün. Render fiyatları da oldukça merak edilen bir konudur. Ancak render fiyatları her projenin kendine ait detayları ile şekillenmektedir ve net bir fiyat belirtmek oldukça güçtür.

Özetle, 3D çizim ve görselleştirme araçları oldukça çeşitli sunumlara imkân vermektedir. Bu çeşitlilikten faydalanmak için All Render mimari görselleştirme ve tasarım ofisini tercih edebilirsiniz. Mimar ve iç mimar kadrosuyla 3D çizim ve render hizmetlerinin ötesinde nitelikli bir tasarım hizmeti veren All Render, aynı zamanda bir mimarlık ofisidir. Tasarım ve uygulamaya dair de tecrübe sahibi olan firma bu yönüyle diğer rakiplerinden ayrışarak ön plana çıkmaktadır. 3D çizim ve görselleştirme çalışmaları başta olmak üzere cephe tasarımı, iç mekân tasarımı ve peyzaj tasarımı taleplerinizin tümü için All Render ile iletişim kurabilir, mimar ve iç mimar proje yürütücülerinin eşliğinde hayalinizdeki proje için 3D çizim çalışmalarını başlatabilirsiniz.



Haberi DH'de Gör Yorumlar ve Diğer Detaylar
Whatsapp ile Paylaş