Uygulama ile Aç

Evcil hayvanlara mikroçip zorunluluğu başladı

Abone Ol

Evcil hayvanlar için mikroçip zorunluluğu başladı. Evcil hayvan sahiplerinin, hayvanlarına mikroçip taktırması gerekiyor. Mikroçip ne işe yarıyor? Mikroçipe hangi bilgiler kaydediliyor?

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından hazırlanan düzenleme ile evcil hayvanlar için mikroçip zorunluluğu 1 Ocak 2023 itibarıyla başladı. Sahipli tüm kedi, köpek ve gelinciklere mikroçip takılacak. Evcil hayvanına mikroçip taktırmayanlara kişilere 3 bin 642 liraya kadar para cezası verilecek.

Evcil hayvanlar için mikroçip ne işe yarayacak?

Evcil hayvanlar için oluşturulan Ev Hayvanı Kayıt Sistemi PETVET’e hayvanın adı, pasaport numarası, türü, ırkı, yaşadığı adres ve acil durumda ulaşılabilecek kişi bilgileri gibi bilgiler eklenecek. Her hayvana özel 15 haneli kimlik bilgisi tanımlanacak. Evcil hayvandaki mikroçip okutularak kimlik numarasına ulaşılacak ve PETVET sistemindeki tüm bilgiler görüntülenecek. Bilgiler güncellenmek istendiğinde veterinerler tarafından online güncelleme yapılabilecek.

Mikroçipler RFID (Radyo Frekansı ile Tanımlama) teknolojisi ile pilsiz olarak çalışıyor. Yaklaşık olarak 25 yıl boyunca çalışacağı belirtiliyor. Mikroçiplerde GPS teknolojisi bulunmuyor. Bu nedenle hayvanın konumunu takip edebilmek mümkün değil.

Ayrıca bkz.

Genetiği değiştirilmiş tavuklar milyarlarca civcivi kurtarabilir

Evcil hayvan mikroçiplerinde hangi bilgiler yer alıyor?

Evcil hayvanlara neden çip takılıyor?

Mikroçip uygulaması ile evcil hayvanların sokağa bırakılma, kaybolma veya kaçırılma durumlarında hayvan sahibine ulaşılabilmesi amaçlanıyor. Ayrıca hayvanını sokağa bırakanlara veya kaçıranlara ceza uygulanacak. Kara, deniz ve havayolu taşımacılığında pasaportu olmayan evcil hayvanlar seyahat edemeyecek.

Kayıp evcil hayvan nasıl bulunacak?

Kaybolan evcil hayvanların mikroçipleri belediye yetkilileri, veterinerler ve hayvan barınakları tarafından okunabilecek. Kayıp olduğu anlaşılan hayvanın mikroçipi okutularak sahibinin iletişim bilgilerine ulaşılacak. Sahibi 30 gün içinde hayvanını teslim almazsa hayvanı sokağa terk etmiş olarak kabul edilip para cezası uygulanacak.

(Güncellendi: )



Haberi DH'de Gör Yorumlar ve Diğer Detaylar
Whatsapp ile Paylaş

Beğenilen Yorumlar

Tümünü Gör
26 Yorumun Tamamını Gör