Uygulama ile Aç

Intel'e 20 yıl önceki bir patenti ihlal ettiği için yaklaşık 1 milyar dolar para cezası kesildi

Abone Ol

Intel, yaklaşık 20 önce verilen bir patenti ihlal ettiği gerekçesiyle ağı bir para cezasına çarptırıldı. Çip üreticisinin patent trolü VLSI Technology'ye 949.8 milyon dolar ödemesine karar verildi.

Intel'in başı yine patent ihlali nedeniyle dertte. Reuters'in servis ettiği habere göre bir Teksas mahkemesi çip üreticisinin patent firması VLSI Technology'ye 949.8 milyon dolar tazminat ödemesine hükmetti. Intel'in patent ihlali yaptığı iddiasıyla açılan davada mahkeme oldukça hızlı bir şekilde karara vardı.

Ayrıca bkz.

Nvidia'ya eriyen güç konektörüyle ilgili ilk dava açıldı

Sadece altı gün süren duruşmaların ardından mahkeme Intel aleyhine karar verdi. Böylece dünyaca ünlü çip üreticisi yaklaşık 20 yıl önce yayınlanan veri işlemeyle ilgili bir patenti ihlal etmekten suçlu bulundu. Ancak davacı VLSI Technology'nin neredeyse 1 milyar dolar tutarındaki para cezası için biraz daha beklemesi gerekecek. Zira Intel kararı temyize taşıyor.

Intel temyize gidiyor

Konuyla ilgili açıklama yapan bir Intel sözcüsü, şirketin karara "kesinlikle katılmadığını" ve temyize gitmeyi planladığını söyledi. Ayrıca davanın "ABD patent sisteminin acilen reforma ihtiyacı olduğunu gösteren pek çok örnekten biri" olduğunu belirtti.

Bu arada VLSI Technology'nin bir patent trolü olduğunu hatırlatalım. Firmanın söz konusu patenti Hollandalı çip üreticisi NXP Semiconductors'tan satın aldığı belirtiliyor. Davacıya göre Intel bahse konu teknolojiyi herhangi bir patent lisans sözleşmesi olmaksızın Skylake ve Cascade Lake işlemcilerinde kullandı.

VLSI Technology'nin avukatı duruşmada Intel'in çiplerinin "saniyede milyonlarca ve milyonlarca kez" patent ihlali yaptığını savundu. Jüri ise şirkete talep ettiği zararın tamamının ödenmesine karar verdi. Intel'in avukatı mahkemeye teknolojiyi kendi mühendislerinin geliştirdiğini ve modern mikroişlemcilerinin VLSI Technology'nin eski teknolojisi ile çalışmayacağını söyledi.

Patent trolü nedir?

Patent trolü, patentleri herhangi bir üründe kullanmak amacıyla değil de başka firmalara dava açarak para kazanma maksadıyla satın alan kuruluşlara deniyor. SoftBank Group'un sahibi olduğu özel sermaye şirketi Fortress Investment Group'a bağlı VLSI Technology de bunlardan biri.



Haberi DH'de Gör Yorumlar ve Diğer Detaylar
Whatsapp ile Paylaş

Beğenilen Yorumlar

Tümünü Gör
16 Yorumun Tamamını Gör