Uygulama ile Aç

Eminönü'ne bazı özel araç girişlerinin ücretli olması gündemde

Megakent İstanbul'un en büyük problemlerinden biri trafik yoğunluğu. Bu ve daha birçok soruna çözüm getirmeyi hedefleyen "İstanbul Sürdürülebilir Kentsel Hareketlilik Planı" kısa süre önce tanıtıldı.

Yukarıda sözü geçen planın hayata geçirilmesi ile birlikte İstanbul'da "zirve saatlerde" trafik yoğunluğunun 2030 yılında yüzde 10 civarında azaltılması öngörülüyor. Bu kapsamda ele alınacak uygulamalardan biri de kentin belli bölümlerine özel araç girişini sınırlandırmak, girenlerden daha fazla ödeme almak olacak.

Düşük Salım Bölgeleri

Ulaşımdan kaynaklanan sera gazı salımlarını azaltmaya yönelik önerilen bu projenin adı "Düşük Salım Bölgeleri (DSB)" uygulaması. Proje kapsamında; kentte özel taşıt trafiğinin yoğun olduğu yerlerde yaşanan tıkanıklık sorunlarının önüne geçmek amacıyla uygulanacak "Tıkanıklık fiyatlandırması" ile özel otomobil kullanıcıları belli bir bölgeye giriş karşılığında ücret ödeyecek.

Bu uygulamaya göre standartlara uygun olmayan taşıtlar, alanı hiç kullanamayacak veya “kirleten öder” prensibine göre belli bir fiyat karşılığında kullanabilecek. İlk DSB pilot projesinin, Tarihi Yarımada’da (Eminönü) yapılması ve devamında ise Kadıköy’de (Moda) uygulanması planlanıyor. Projelerin hayata geçmesiyle 'zirve saatte' toplam otomobil sayısının, kilometrede 2030 yılında yüzde 10,1 ve 2040 yılında ise yüzde 12,8 azalma sağlayacağı tahmin ediliyor.

Mahalle Sakinlerinin Otopark İzni Planı

İstanbul Sürdürülebilir Kentsel Hareketlilik Planı kapsamında geliştirilen bir başka otopark projesi olan Mahalle Sakinlerinin Otopark İzni Planı, ücretli otoparkların yaygınlaştırılması sonucunda konutların çevresindeki yol kenarı otoparklarının da ücretli hale getirildiği yerlerde, mahalle sakinlerinin buralardaki otoparklardan indirimli olarak yararlanmasını sağlayacak.

Ayrıca bkz.

Stellantis'ten alternatif yakıt çözümlerinde önemli adım

Mahalle sakinleri, bu uygulama kapsamında, belli bir zaman boyunca geçerli olan park etme izinlerini, var olan otopark fiyatından daha düşük bir fiyata edinebilecek. Bu proje, mahalle sakinlerinin otopark yeri bulması konusunda sorun yaşamamalarını amaçlıyor.

Plan kapsamında ele alınan diğer konular şöyle:



Haberi DH'de Gör Yorumlar ve Diğer Detaylar
Whatsapp ile Paylaş

Beğenilen Yorumlar

Tümünü Gör
32 Yorumun Tamamını Gör