Anlık Bildirim

ATi vs. Nvidia: Giriş seviyesinde DirectX 10'un galibi kim olur?

Ekran kartı arenasında rekabet sınır tanımıyor. DirectX 10 konusunda an itibariyle pazar lideri olan Nvidia, giriş ve orta segmente dahil edeceği yeni oyunucuları üzerindeki çalışmalarını sürdürürken ATi'de henüz piyasaya süremediği yeni nesil grafik işlemcileri üzerindeki çalışmalarını hızlandırmış durumda. Özellikle R600 ile birlikte olmayan bir rekoru egale eden ve piyasaya çıkmayan bir ürün hakkında neredeyse haber sayısı rekoru kıran ATi'nin RV610 kod adına sahip girş seviyesi ekran kartlarına güç verecek yeni nesil DirectX 10 destekli grafik işlemcisi ile birlikte, Nvidia'nın orta segmentte ciddi başarı yakaladığı GeForce 7600 serisini devam ettirecek GeForce 8600 ve alt modellerine kan pompalayacak G84 ve G86 grafik işlemcileri hakkında yeni detayların üzerindeki sis perdesi dağılmaya başladı. Alfabetik sırayı takiben öncelikle ATi'nin detayları gelmeye başlayan RV610 grafik işlemcisine bakalım.

ATi'nin yeni nesil grafik işlemcilerinden RV610'unun altı çizilmesi gereken ilk önemli detayı, üretim teknolojisinde yatıyor. Bu noktada yiğidin hakkını vermek gerekiyor, zira üretim teknolojisi ve bellek kullanımında ATi sektör içinde son dönemin ilklere imza atan yegane güreşçisi olarak dikkatlerden kaçmıyor. Hatırlanacağı üzere firma X1950 Pro ve varyasyonlarına can veren RV570 ve sonrasında da RV560 grafik işlemcilerini 80nm üretim teknolojisi ile üreterek masaüstü bilgisayarları hedef alan grafik çözümlerinde 80nm'yi son kullanıcı ile buluşturan ilk firma olmuştu. Masaüstü diyoruz zira dünyanın seri üretim 80nm üretim teknolojisi ile üretilen grafik işlemcisi bir Nvidia çözümü olan ve mobil pazarı heDef alan GeForce GO 7700 olmuştu ki haberini de ana sayfamızdan vermiştik. 80nm üretim teknolojisinin yanı sıra GDDR4 bellekleri ekran katları ile tanıştıran ilk ve şu an için tek firmada ATi. Bilindiği gibi an itibariyle firmanın ürün gamının en performanslı modeli olan Radeon X1950XTX kartlarında Samsung üretimi GDDR4 bellekler kullanılmaktalar. DirectX 10 tabanlı kartlarda da büyük bir ihtimalle GDDR4 bellek kullanan ilk firma da ATi olacak gibi.

RV610'a geri dönersek, graifk işlemci ile birlikte DirectX 10 desteğinin yanı sıra 2. jenerasyon unified-shader mimarisi ile Shader Model 4.0 desteği de gelecek. RV610'unun belkide sorun teşkil edebilecek en kritik noktasını sahip olduğu bellek veri yolu teşkil ediyor. 64-bit bellek veri yolu gelmesi muhtemel olan RV610'unun performansının bu durumda ne seviyede olacağı ATi kullanıcılarını kara kara düşündürürken gelen bilgilere göre RV610'unun performansının Radeon X1300LE modeline göre 2 kat daha fazla olacakmış. Bellek konusunda RV610 pintilikten vazgeçiyor ve DDR2, DDR3, GDDR3 ve GDDR4 ile geniş bir spectrumda destek asğlayabilyor. Hatta bellek veri yolundan doğacak performans kaybının kullanılacak yükse saat frekansına sahip GDDR4 bellekler ile kapatılabileceği ifade edilse bile bu faztaziden öte bir fikir değil. Çünkü her ne kadar teknik olarak mümkün olsa bile giriş seviyesini hedef alacak RV610 tabanlı Radeon modellerinin fiyatları kullanılacak GDDR4 bellekler ile birlikte tavan da yapabilir.

Yeni nesil PCIe desteğine de sahip olan ATi RV610'ün PCIe bağlantı hızı da bu sayede 2.5GT/sn'den 5GT/sn'ye çıkıyor ki DDR3 bellekler ile kullanıldığında RV610'un bant genişliğini 8GB/s'a ulaşacağı ifade ediliyor. Alternatif bağlantı senaryolarına yönelik olarak RV610'un oldukça geniş alternatifi var. Tek kablo üzerinden yüksek kalitede ses ve görüntü aktarmaya yarayan ve ortak standart olma yolunda hızla ilerleyen HDMI standartına doğal destek verebilen RV610'unun bu noktada ifade edilmesi gereken önemli özelliklerinde biride sahip olduğu UVD (Universal Video Decoder) teknolojisi. Yine firmaya ait olan AVIVO teknolojisinin daha gelişmiş bir versiyonu olan UVD ile grafik işlemci ciddi ciddi birçok video uygulaması kendi üzerine alarak performans artışı sağlama hedefinde. Zira RV610'un piyasaya çıktığında sahip olduğu donanımsal H.264 ve VC-1 ile de meraklı bakışları kendi üzerine odaklayacak. Video kodlamalarında, frekanslarında değişimlerinde ve benzer bir çok uygulamada dublör kullanmadan faaliyet gösterecek olan UVD teknolojisinin ayrıca RV630 gpu'su ile birlikte firmanın daha sonra duyuracağı entegre grafik işlemciili RS790 yonga setinde de olması bekleniyor.

Doğal Crossfire desteğine de sahip olan RV610 ile çift ekran kartını paralel çalıştırarak daha yüksek performans alabilmekte kullanıcıların sahip olacağı alternatifler arasında kendine yer bulacak. İlk gelen bilgilere göre, üreticilere yollanmak üzere RV610'ün 4 farklı referans tasarımı hazırlanmış durumda. 4 farklı temel olarak ayıran noktalar kullanılan bellek tipi ve kartların tasarımında yatıyor. DDR2 bellek kullanan Antelop FH ve Antelop LP (Düşük Profil) modelleri ile birlikte GDDR3 bellek kullanan Falcon FH ve Falcon LP (Düşük Profil) modelleri hazırlandı. Kullanılan üretim teknolojisinin de avantajı ile birlikte bahsi geçen ilk iki modelin 25 watt'dan daha düşük termal güç tasarımına, son 2 modelin ise 35 ve 25 watt'lık termak güç tasarımına sahip olmaları bekleniyor. Ayrıca bahsi geçen ilk iki modelin Hyper Memory (arttırılabilir bellek) bellek desteğine, yine 4 modelden sadece Falcon FH tasarımının donanım tabanlı Crossfire desteğine sahip olduğu da dikkatlerden kaçmıyor.

AMD(ATi) RV610'nun A12 revizyonunu bu ay içerisinde üreticilere yollamaya hazırlanıyor. Üretime hazır örneklerin Nisan başında tamamlanması ve RV610 tabanlı yeni ekran kartlarının Mayıs ayının başında piyasaya sürülmesi bekleniyor. Açıkçası AMD(ATi) çıkan tüm bu haberlere karşı sessizliğin korurken detaylı bilgilerin Tayvan merkezli üreticilerden gelmesi RV610'un bahsi geçen özellikler ile donatıldığını adeta doğrular nitelikte olduğu ifade ediliyor. Sırayı takiben şimdide Nvidia'nın giriş ve orta seviyedeki temsilcileri olarak yeni G84 ve G86 grafik işlemcileri hakkında çıkan son haberlere de gelin hep birlikte bakalım.

ATi vs. Nvidia: Giriş seviyesinde DirectX 10'un galibi kim olur?

Firmanın 15-21 Mart tarihleri arasında Hannover Almanya'da yapılacak olan Cebit fuarında gün yüzüne çıkarmayı planladığı ve Nisan ayının ortasına doğru pazara sunmayı düşündüğü G84 ve G86 gpu'sunu baz alan 3 yeni model, GeForce 8600GTS, GeForce 8600GT ve GeForce 8500GT, ATi'nin RV630 gpu'sunu temel alan rakipleri ile mücadele edecekler. G84 gpu'sunu baz alan GeForce 8600 serisi TSMC tarafından 80nm üretim teknolojisi ile üretilecek. Serinin top modeli olması beklenen ve kod adı G84-400 olan GeForce 8600GTS modelinin grafik işlemcisinin 675MHz'lik saat hızıyla birlikte gelmesi bekleniyor. Bellek tarafında ise kart üzerinde 2GHz'de çalışan 128-bit ve 256MB bellek kullanılacak. Gelen son bilgilere göre, GeForce 8600GTS modelinin performansının an itibariyle satılmakta olan GeForce 7900GT modelinden daha iyi olması bekleniyor.

Kod adı G84-300 olan GeForce 8600GT modeli ise firmanın orta segmentteki kilit oyuncusu olacak. Ciddi başarı yakalayan GeForce 7600 serisinin DirectX 10 destekli yenin esil temsilcisi olacak olan GeForce 8600GT'nin GTS modeli ile benzer özellikler taşırken temel farklılıklar saat hızlarında olacak. GeForce 8600GTS'in sahip olduğu yüksek sat hızlarına nazaran, 8600GT'nin grafik işlemcisiNİN 420MHz'de kullanılan belleklerin ise 1.4GHz'de çalışacağı ifade ediliyor. Ayrıca bu kart ile ilgili gelen peformans bilgilerine göre, 8600GT'nin genel performansı 7600GT'ye göre çok daha iyi olacakmış. Firmanın bir diğer yeni modeli ise GeForce 8500GT modeli olacak. Diğer iki modele göre daha uygun bir fiyat etiketi ile satılacak olan bu modelin performansıda haliyle daha düşük olacak. G84 grafik işlemcisini kullanan bu modelin aslına bakılırsa GeForce 7 serisinde yer alan 7600GS modelinin yeni nesildeki karşılığı gözüyle bakılıyor.

Nvidia'nın belkide sıkıntı yaşatacak en büyük sorunu, giriş ve orta segmentteki boşlıkları dolduracak yeni çözümlerinin HDMI ve HDCP desteklerine sahip olmamaları gösterilebilir. Aslına bakılırsa HDMI arabirimini hala kullanan çk sayıda kişi olmamasına rağmen bu desteği rakip ATi'nin griş seviyesi modellerinde bile doğal olarak sağlayacaksa olması Nvidia için endişe verici bir durum olarak dikkate alınabilir de alınmayabilirde. Zira özellikler listesini dolgun gösteren ve geleceğe yatırım olarak görülen HDMI desteği ekran kartları hususunda satın almayı etkileyen faktörler arasında en azından şimdilik ilk sıralarda yer almıyor. Tüm bu bilgilerin dışında Nvidia'nın giriş seviyesi için hazırladığı ve teknikdetayları şu an için çokta belirgin olmayan G86 gpu'sunu kullanan GeForce 8400GS ve GeForce 8300GS modellerine yönelik çalışmalara da tam gaz devam ediyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim