Anlık Bildirim

Intel Core i5 işlemcilerini 7 Eylül de lanse edebilir

Intel Core i5 işlemcilerini 7 Eylül de lanse edebilir

Intel'in uzunca bir süredir merakla beklenen Lynnfield kod adlı Core i5 işlemcileri için geri sayım başladı. Core i7 ile devreye giren Nehalem kod adlı mikroişlemci mimarisini son kullanıcılar arasında yaygınlaştırması beklenen Core i5 işlemci ailesinin Eylül ayında lanse edileceği uzunca bir süredir konuşulmaktaydı. Gelen yeni bilgilere göre LGA1156 formundaki yeni işlemciler, 7 Eylül itibariyle resmi olarak lanse edilebilir. Okula dönüş dönemi olarak ta bilinen ve donanım üreticileri için büyük önem taşıyan Eylül ayı, Core i5 işlemci lansmanıyla birlikte çok daha hareket geçecek gibi görünüyor zira bilindiği üzere AMD-ATi'nin de DirectX 11 destekli yeni nesil ekran kartlarını Eylül ayında lanse etmesi bekleniyor.

7 Eylül'de lanse edileceği söylenen Core i5 işlemci ailesini kısaca hatırlamak gerekirse, 45nm üretim teknolojisiyle hazırlanan işlemciler genel özellikleri itibariyle Core i7 ailesine yakın bir çizgideler ve aynı mikroişlemci mimarisini kullanıyorlar ancak iki seri arasında dikkat çeken ve performans farkı yaratması beklenen önemli farklılıklar da buluunyor. Zira Core i5 işlemci ailesi, Core i7 serisinden farklı olarak üç kanal yerine çift kanal entegre bellek kontrolcüsüne sahip olacak ayrıca bazı modellerde Hyper-Threading desteği olmayacak.

Öte yandan LGA1156 formunda olan işlemciler dolayısıyla Core i7 işlemciler için hazırlanan X58 anakartlarda kullanılmayacaklar. Yeni işlemciler için Intel, P55 yonga setini hazırladı. İşlemcilerdeki entegre özelliklerin gelişmesine paralel olarak Kuzey ve Güney olmak üzere çift yongalı tasarım anlayışını P55 ile terk etmeye hazırlanan Intel, yeni yapılanmaya PCH (Platform Control Hub) adını veriyor zira P55 yonga seti şimdiye kadar satışa sunulan Intel çipsetlerinden farklı olarak daha çok I/O birimlerinin kontrolünden sorumlu olacak.

Core i5 işlemci ailesi ilk etapta üç yeni model ile pazara sunulacak. Sırasıyla 2.66GHz, 2.8GHz ve 2.93GHz'de çalışacak olan işlemcilerden baz model olarak tanıtılacak 2.66GHz'lik model Hyper-Threading desteğine sahip olmayacak ancak diğer iki model bu teknolojiden ve getireceği performans kazanımından faydalanabilecek. 8MB seviye 3 bellek kapasitesine sahip olan işlemciler çift kanal bellek desteği sunan entegre kontrolcüleri (IMC) 1333MHz'e kadar DDR3 bellek desteği suanbilecek. Tabii tercih edilecek anakart modeline göre daha yüksek çalışma frekansına sahip bellek kitleri de işlemcilerle birlikte kullanılabilecek. Öte yandan yeni işlemciler Turbo Boost teknolojisinden de faydalabilecek.

Turbo tekolojisi ile kullanılan uygulamanın ihtiyaçları doğrultusunda kullanılmayan çekirdekler neredeyse kapatma durumuna çekilerek kaynaklar tek çekirdek için değerlendirilen ilgili çekirdeğin saat hızı otomatik olarak arttırılabilecek. Core i7 işlemcisinde de var olan teknolojinin Core i5 jenerasyonunda daha etkin kullanılabileceği söyleniyor. P55 yonga setli anakartların Ağustos ayı içerisinde hazır olması dolayısıyla Core i5 işlemcilerin az miktarlarda da olsa resmi lansman öncesinde piyasaya giriş yapması da beklenebilir. Sırasıyla 196$, 284$ ve 562$ seviyesinden satışa sunulacak işlemcilerin yanı sıra P55 anakartların ise modeline göre 100-120$ seviyesinden başlayan fiyatlarla satışa sunulması bekleniyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim