Anlık Bildirim

Intel'in Nehalem tabanlı yeni nesil işlemcileri isimlendirildi; Core i7

Intel'in takip ettiği tik-tak stratejisini daha önce ki haberlerimizde sık sık dile getirmiştik. İki yıllık döngüler ile gerçekleşen iş planı çerçevesinde firma önce üretim teknolojisinde aşama kaydererek nanometrik küçülme sağlamayı hemen ardındansa aynı üretim teknolojisi ile yeni nesil mikroişlemci mimarisine geçmeyi hedefliyor. İki yıl önce Pentium IV işlemcilerine güç veren Netburst mimarisini geride bırakarak Core mimarisine duyuran ve Core 2 serisi işlemcilerini kullanıma sunmaya başlayan Intel geçtiğimiz senenin sonuna doğru da 45nm üretim sürecine geçiş yaptığı açıklamıştı. Şimdi gözler firmanın üzerinde uzun süredir üzerinde çalıştığı Nehalem kod adlı yeni işlemci mimarisinde. Geçtiğimiz hafta içerisinde Uzakdoğulu kaynaklar Intel'in Nehalem mimarisiyle hazırlayacağı yeni işlemcilerini Core i7 olarak isimlendirerek pazara sunacağını bildirmiş, biz de yurt dışıyla eş zamanlı olarak aynı haberi sizler ile paylaşmıştık. Sonunda Intel yaptığı resmi açıklama ile çıkan haberleri doğruladı.

Intel'e göre, i7'nin seçilmesinde kısa ve güzel lması etkili oldu.

Bilindiği üzere Intel hazırladığı işlemcilerinde yaklaşık 13 yıl boyunca Pentium (Pentium MMX, Pentium II, Pentium III ve Pentium IV) markasını kullanmış fakat firma ciddi değişiklikler içeren Core mimarisiyle birlikte isimlendirme de değişikliğe giderek daha önce mobil çözümlerinde kullanmaya başladığı "Core" markasını "Core 2" olarak masaüstünde de kullanmaya başlamıştı. Nehalem mimarisini baz alacak işlemcilerin isimlendirmesinde de Core çatısı altında devam edeceği aylardır konuşuluyor hatta işlemcilerin Core 3 serisi olarak kullanıma sunulabileceği üzerinde duruluyordu. Core mimarisinin başarı kazanan detayları üzerine yapılan yeni eklemeler, geliştirmeler ve firma adına radikal bazı değişiklikler ile hazırlanan Nehalem mimarisi için beklenenin aksine Core 3 yerine Core i7, Intel'in Nehalem mimarisini esas alan işlemcileriyle hayat vereceği yeni markası olacak.

Önümüzdeki günlerde San Fransisco'da gerçekleştireceği Geliştiriciler Forum'uyla (IDF) birlikte Intel'in Nehalem tabanlı işlemcileri için takip edeceği isimlendirme politikasına da açıklık getirmesi bekleniyor. Endüstriyel haberleriyle tanınan HKPEC'nin belirttiğine göre Intel, Nehalem ile birlikte çift çekirdekli işlemciler için kullandığı "Duo" ve dört çekirdekli işlemcileri ifade eden "Quad" takılarını da bırakabilir. Zira açıklanan detaylara göre, yeni jenerasyonun ilk temsilcileri olacak beklenen Bloomfield serisi yeni işlemciler Core i7 900 ve Core i7 900 Extreme Edition serisi altında lanse edilebilir. Beklenenden daha önce, Eylül-Ekim ayları içerisinde pazara sunulabilecekler belirtilen Bloomfield ailesinin yanı sıra firmanın gelecek yıl içerisinde daha ekonomik olan Lynnfield ve entegre grafik işlemcili Havendale serisi işlemcilerini de endüstrinin beğenisine sunacağı biliniyor. Fakat mevcut bilgiler çerçevesinde Intel'in Lynnfield ve Havendale serisi işlemcilerini nasıl isimlendireceği konusunda henüz üzerinde durulan bir bilgi bulunmuyor.

LGA1366 ve Bloomfield yada yeni ismiyle Core i7

Entegre bellek kontrolcüsü, QPI adı verilen ve sağlayacağı yüksek bant genişliğiyle (25.6GB/sn, FSB 1600'ün yaklaşık iki katı) dikkat çekmesi beklenen veri yolu teknolojisi, 7 yeni komut setini içeren SSE 4.2 paketi, çekirdekler arası paylaşıma açık olan 8MB büyüklüğündeki seviye 3 bellek, Simultaneous Multi-Threading teknolojisi ve değişen soket formuyla dikkat çekecek Nehalem mimarisini ilk etapta 2.66GHz, 2.93GHz ve 3.2GHz'de görev yapan Bloomfield serisi dört çekirdekli işlemciler temsil edecek. LGA1366 formunda hazırlanan işlemciler X58 yonga setinin yataklık edeceği, Crossfire ve SLI (Şartlı destek! Anakart üreticilerinin Nvidia tarafıdnan hazırlanan NF200 yongasını kullanmaları gerekiyor) destekli anakartlar ile birlikte kullanılacaklar. Core i7 olarak isimlendirilen Nehalem tabanlı yeni nesil işlemcilerin 284$'dan başlayan ve modeline göre 999$'ı bulan fiyat ile kullanıma sunulmaları bekleniyor. Anlaşılan başlamasına sayılı günler kalan IDF'e Nehalem mimarisi ve Intel'in yeni nesil işlemcileri damgasını vuracak gibi görünüyor.

Nehalem mimarisiyle ilgili bazı haberlerimiz;
http://forum.donanimhaber.com/m_24583715/tm.htm
http://forum.donanimhaber.com/m_23977236/tm.htm
http://forum.donanimhaber.com/m_20158796/tm.htm

İlgili diğer haberlerimiz için forumlarımızda arama yapabilirsiniz.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim