Anlık Bildirim

Nvidia'dan Diz üstü bilgisayarlara özel 7800GTX ; Go 7800GTX

Diz üstü bilgisayarlar son 3 yıldır en popüler zamanlarını yaşıyorlar. Özellikle Intel'in Centrino platformu ile kullanıcılara yüksek pil ömrü, performans ve kablosuz bağlantı gibi bir çok gelişmeyi bir arada sunması, diz üstü bilgisayarları hiç olmadığı kadar ilgi çekici yaptı. Diz üstü bilgisayarlar her ne kadar masa üstü işler bakımından masa üstü bilgisayarlarla yarışsalarda, konu 3D oyunlar olunca oldukça geride kalıyorlar.

Masa üstü bilgisayarlar her zaman ekran kartı gücü bakımından taşınabilir rakiplerine karşı üstün durumdalardı. Geçtiğimiz sene Nvidia'nın ürettiği en güçlü grafik kartı olan 6800 Ultra'nın diz üstü bilgisyarlar için olan versiyonunu üretmesi ile bu dengesizlik ortadan kalktı ve DELL'in XPS Gen 2'si gibi oyun performansı konusunda bir çoğumuzun masa üstü sisteminden daha yetenekli ve başarım konusunda iyi olan diz üstü bilgisayarların üretilmelerine olanak sağladı.

Görünen o ki Nvidia, diz üstü bilgisayar pazarını bu senede es geçmemiş durumda ve geçtiğimiz günlerde, masa üstü sistemler için şu anki en hızlı grafik işlemcisi olan 7800GTX'lerin diz üstü bilgisayarlarda kullanılacak olan versiyonları Go 7800GTX'lerin resmi olarak tanıtımını gerçekleştirdi. Go 7800GTX ler masa üstü sistemler için kullanılan versiyonları gibi 24 piksel iş hattına sahipler fakat çekirdek hızları 430MHz den 400MHz'e düşürülmüş durumda, bellek hızları da 1200MHz'den 1100MHz'e düşürülmüş.

7800GTX gibi hızlı ve diz üstü bilgisayarlar baz alındığında oldukça fazla güç tüketip, ısınan bir ekran kartı, tabiki bütün mimarisi ile aynı olarak diz üstü platformuna taşınmadı. Yeni çekirdekler 90nm üretim teknolojisi kullanılarak üretiliyorlar ve bu sayede oldukça az ısınıyorlar ayrıca Nvidia'nın dynamic clock scaling teknolojisi sayesinde Go 7800GTX ne kadar hız gerekiyorsa o kadarını kullanıyor ve gerekirse kendini tamamen kapatabiliyor. Böylece pil ömründen basit oyunlar oynandığında veya sadece Windows masa üstünde çalışıldığında tasarruf edilmiş oluyor.

Nvidia'nın yeni diz üstü grafik işlemcisini içeren notebooklar geliştirmeye başlayan firmalar arasında DELL, Falcon Northwest, VoodooPC ve Evesham gibi Amerika'nın gözde notebook üreticileride bulunmakta. Listedeki firmalardan biri olan Evesham'ın Go 7800GTX içeren ilk diz üstü bilgisayarı Voyager C720, TrustedReviews tarafından incelenmiş, cihazın özellikleri ve performansı bir çok masa üstü sistemi geride bırakıyor.

İncelemeye katılan Voyager C720, Pentium M 770 2.13GHz 2MB tampon belleki işlemci, 2x 512MB Samsung DDRII 533MHz bellek, Fujitsu marka 80GB 5400RPM sabit disk, 256MB GDDR3 bellekli Go 7800GTX grafik kartı, 17'' boyutlarında 1440x900 çözünürlüğe sahip X-Bright ekran gibi gelişmiş özellikleri bünyesinde bulundurmakta.

Konu Go 7800GTX olduğundan incelemedeki cihazın tasarımından çok oyun performansına değinmek istiyorum. TrustedReviews ekibi cihazın gerçek performansını görebilmek ve LCD ekranın sunduğu 1440x900 yerine 1600x1200 piksel çözünürlükte çalışabilmek için diz üstü bilgisayara harici bir ekran bağlamışlar ve 4xAA, 8xAF açık iken Half-Life 2'de 76,9fps, Doom 3'de 48.6fps ve Far Cry'da HDR kapalı iken 54.4fps görüntüleme oranı ile oyun oynayabilmişler. Değerler gerçekten muhteşem özellikle 3.8 kilo ağırlığı bulunan makinayı her istediğiniz yere götürebileceğinizi düşünürseniz Lanparty ler esnasında gözlerin üstünüzde olacağı kesin. Fakat ekip ürünün pil performansı hakkında ayrıntılı bir test gerçekleştirememiş, Nvidia'nın vaadlerinin ne kadar doğru olduğunu ileriki zamanlarda görebileceğiz.

Nvidia'ya göre Go 7800GTX içeren diz üstü bilgisayarlar 3000$ seviyesinden başlıyacaklar ve özelliklerine göre artan bir fiyat grafiği izleyecekler. TrustedReviews ekibinin incelediği Voyager C720'nin fiyatı ise yaklaşık 4500$. Eğer bu fiyat size fazla geldiyse Go 7800GTX içeren modeller çıkana kadarki en yüksek 3D oyun başarımı sunan diz üstü bilgisayar olan Dell Inspiron XPS Gen 2 yi tercih edebilirsiniz ekran kartı olarak Go 6800ULTRA içeren diz üstü bilgisayarın fiyatı yaklaşık olarak 3000$ civarında.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim