Anlık Bildirim
Sıradaki Video

RGB'den nefret eden, yakışıklı anakart “NZXT N7 B550 incelemesi”

Bu videoda NZXT'nin hayli tematik anakartı N7 B550'yi inceliyoruz. Tasarımını değerlendiriyor, bileşen detaylarına iniyor, tüm özelliklerini detaylandırıp hızaşırtmayla sınıyoruz.                     

Kutusundan başlayalım, kutu bir ekran kartı kutusu gibi, kılıf ve kutunun kendisi ayrı, normalde anakartı o kaplanmış kutunun üstüne koyup kurabilirsiniz, bu kutu öyle değil lakin anakart yumuşak malzemenin içerisinde muhafaza edilmiş halde geliyor. İçinden dört tane sata kablosu, Wi-Fi için iki tane anten, M2 SSD’ler için vidalar, devamında da alışılageldik dökümantasyonlar var, 3 yıl garantili.

NZXT N7 B550 incelemesi Tam Boyutta Gör

Tasarım. ATX form faktöründe, siyah ve beyaz renk seçeneğiyle geliyor olması tek başına bu anakartı rakiplerinden hemen ayırıyor, bence en önemli özelliği rengini fazlasıyla belli etmesi, tematik olması zaten. Tematik bir kasa kuruyorsanız, odaklandığınız renk siyah ve beyazsa bu anakart kasanızdaki en büyük tamamlayıcı olacak, net.

NZXT N7 B550 incelemesi Tam Boyutta Gör

Peki plastik malzeme mi bunlar? Hayır, neredeyse hepsi metal malzemeden, soğuk metal hissini geçirecek ve pek esnemeyecek kadar kalınlar. Neredeyse dememin bir sebebi var, sadece giriş çıkışların üstündeki kaplama plastik malzeme, kameraya yansımıyor olabilir, bir ton farklı bir siyah ama çok çok dikkat ederseniz fark edebileceğiniz kadar, yani bir sorun değil, sadece bir detay.

NZXT N7 B550 incelemesi Tam Boyutta Gör

M2 slotlarına nasıl ulaşacağız, neredeler? İki tane kapak var, bunlar ne zırıltı yapacak kadar gevşek ne de çıkarırken zorlayan kapaklar, neden çünkü çıkarmak için kaldırdığınız tarafta mıknatıs, diğer tarafında da tırnak var.

NZXT N7 B550 incelemesi Tam Boyutta Gör

Giriş çıkışlarda 4 tane birinci jenerasyon 5Gbit Tip A ve 1 tanesi Tip C olmak üzere 4 tane de ikinci jenerasyon 10Gbit USB portu var, iki tane de USB 2.0. HDMI portu 2.1 standardında, 4K 60Hz demişler çıkışı için, sebebi şu, 4K 120Hz verebilen bir entegre GPU yok henüz. 

NZXT N7 B550 incelemesi Tam Boyutta Gör

Wi-Fi 6e standardı AX210 adaptörüyle geliyor, toplamda ve kağıt üstünde 2.4Gbit’e kadar destekli, benim testler sonucu aldığım hızı görüyorsunuz, gayet iyi, menzili ve stabilitesi de sorunsuz. Kablolu bağlantı için 2.5Gbit’lik Realtek 8125BG var, bu porta 2.5Gbit bağlantı verebilecek bir altyapınız varsa, bir medya sunucusu mesela Gigabit hıza göre ciddi fark edecek.

Ses tarafında yine Realtek’in sıklıkla gördüğümüz ALC1220’si var, 8 kanal destekli, 32-bit 192kHz bir yonga. Japon üretimi Nichicon Fine Gold serisi kapasitörlerle desteklenmiş. Steelseries Arctis Prime gibi doyurması aslında güç kulaklıkları maksimum ses anlamında yeterince besler, USB kulaklıkların bu yongayla bağlantıları, işleri yok zaten. 

Clear CMOS ile bir sorun anında BIOS ayarlarınızı fabrika ayarlarınıza döndürebilirsiniz ki hız aşırtma denemelerinde gerçekten lazım oluyor, BIOS Flasback ise CPU ve RAM bile olmadan sadece USB takıp BIOS güncelleyebilmenizi sağlıyor, bu tuşları 1500TL civarı anakartlarda göremiyoruz mesela, daha nitelikli anakartlarda, üst segment ürünlerde varlar.

NZXT N7 B550 incelemesi Tam Boyutta Gör

4 tane RAM yuvası, ECC RAM’ler de takılabiliyor, 128GB ve 4733MHz’e kadar çift kanal DDR4 destekli, renklerle ikişerli gruplara ayırmamışlar, her şeyi siyah tutmakta kararlılık göstermişler.

AM4 CPU yuvası, 3000, 4000, 5000 serisi tüm işlemcileri takabiliyorsunuz, RX Vega 11’li APU 3400G ve 3200G destekli değil.

Çok kritik bir soruyu cevaplayalım, bu anakartı gerçekten NZXT mi üretti? Hayır arkadaşlar, Z370 ECS üretimiydi, Z390 anakartları da vardı, Elitegroup üretimi, Z490 anakartları Asrock üretimi, bu B550 anakart da Asrock üretimi. Asrock’ı ne kadar tanıyorsunuz bilmiyorum ama giriş-orta-üst segment ürünleri var, sağlam bir marka, sağlam anakartları var, TR40 soketli anakartlarıyla Threadripper işlemciler için 5 farklı dünya rekoru kırılmıştı.

NZXT N7 B550 incelemesi Tam Boyutta Gör

6 katmanlı PCB ile geliyor, düşük ve yüksek hızlı sinyallerin yönetilmesindeki etkinliği arttırıyor, kaba tabirle hızaşırtmada işe yarıyor. 12+2 faz kurulumuyla geliyor, DR Mos 50 Amper destekli bir kurulum, X570 anakartlarda 14+4+2 faz ve 70 amper civarı görebiliyoruz ama daha pahalı modellerinde, fiyatı segmentinde kurulumlar genelde böyle.

Daha ince detaylara inelim, 2280’e kadar M2 slotlarından ilk PCIe 4.0 yani dördüncü jenerasyon SSD’leri destekliyor, ikincisi PCIe 3.0 ve kullanıldığı takdirde 6 SATA portunun 3’ünü paylaşıyor. CPU ve AIO’lar için pompa konnektörü 24W destekli, 5 tane de 4 pin devir ayarlı fan portu var. 5v adreslenebilir ve 12v LED şerit portu var, ikisi de 3A destekli, misal veriyorum 12v porta 2 metre 5050 LED şerit takılabilir, fanlar da RGB şeritler de NZXT CAM ile kontrol edilebilir, gayet sade, detaylara boğmayan bir arayüzü var zaten. Debug LED’leri var, sistem açılmadı diyelim, bunlar üzerinden sorun hangi donanımdaymış şeklinde yol gösterebilir.

Bir tane 2. Jenerasyon USB 3.2 Tip C portu var, yeni nesil kasalarda önlerinde bu standartta port oluyor zaten, en azından bir kısmında ama mutlaka Tip A lazım olur, onun içinde 3.2 birinci jenerasyon 2 port ve 6 tane USB 2.0 port çıkışı alabilirsiniz. Yine lüks özelliklerden biri, anakartın üzerinde atanmış güç ve reset butonu var.

NZXT N7 B550 incelemesi Tam Boyutta Gör

Sıra sistemi kurmaya geldi. Kullanacağım kasa NZXT H510 Elite, daha önce incelemesini yapmıştık zaten. Yine beyaz ve siyah renk seçeneğiyle gelen bir kasa, önü temperli camlı ve AER RGB fanları var, içinde LED şeridi var, CAM yazılımıyla kontrol edilebiliyor. NZXT’nin bu boyutlardaki çok yer kaplamayan premium kasalarından, şık kasalarından biri.

Sıvı soğutucu olarak yine NZXT’nin X53’ünü temin ettim, 240mm’lik bir radyatörü var. Piyasadaki en sessiz AIO’lardan biri, ışıl ışıl fanları yok ama soğutma performansı da tatminkar.

NZXT N7 B550 incelemesi Tam Boyutta Gör

Kurulum tarafında giriş çıkış plakasının entegre oluşu bir zahmeti ortadan kaldırıyor tabii, sıvı soğutmayı kasanın önüne takmak icap ediyor zira kompakt Mid Tower. Kasa da anakart da beyaz olabilir veya siyah-beyaz kontrastı olabilir, daha çekici bir tema yakalanabilir ama siyahın zerafeti diye bir şey de var, o zerafet bu zerafet bence. Hatta düz H510 alıp, yani önü düz panel olan, görece daha oturaklı bir tasarıma gidebilirsiniz.

NZXT N7 B550 incelemesi Tam Boyutta Gör

Testlere başlamadan önce P1.50 BIOS güncellemesini yaptım. Ryzen 5 5600X’i taktım, aslında bu anakarta en az 5800X yakışırdı, haklısınız ama elimde yok. Kingston Fury 2x8GB yani 16GB’lık DDR4 3600MHz CL17 RAM kitiyle destekledim, ufak not, tavsiye edebileceğim başarılı bir RAM, D.O.C.P açtım. İşlemci Cinebench’te mesela tüm çekirdekler için 4GHz civarında çalıştı, stres testinde 4-4.3GHz arasında gezdi. Bir sonraki aşamada Precision Boost’u açtım, termal bütçe müsait oldukça işlemci çekirdek hızını tüm çekirdekler için kendi arttırıyor, Kraken X53 ile fanlar sessiz modda işlemci tüm çekirdekler için Cinebench’te 4.45GHz civarında seyretti.

NZXT N7 B550 incelemesi Tam Boyutta Gör

Hızaşırtmayı kendim ele aldığımda ise 1.275V ile 4.65GHz’e kadar çıkartabildim, 4.75GHz’e 1.35V’un üzerinde çıkılabiliyor ama zorlama oluyor artık, işlemcinin limitleri. 1.275V ile sentetik tam yükte Kraken X53 sessiz modda olmasına rağmen 70 derecede tuttu, usul usul, sorunsuz çalışıyor.

NZXT N7 B550 incelemesi Tam Boyutta Gör

NZXT N7 B550. Ben testlerini yaparken 2800 liraydı, kur değişti 3000TL civarı oldu, yani güncel fiyatına mutlaka kendiniz bakın. Bir defa tasarım NZXT tasarımı, kasa ve anakartın teması baya tutuyor, bu uyumu bir başka markada bulamıyorsunuz, önemli bir görsel tercih sebebi bence. Performans olarak bakarsak 5900X’in de altından kalkabilir bir anakart, fiyatı segmenti X570 anakartlarla benzer faz kurulumuna sahip, B550’ler oldukça dolu geldiler zaten, fiyatları da benzer kalıyor. RGB’yi benim gibi fazlasıyla seven olduğu kadar nefret edenler, o cümbüşten kurtulup sadeliği, oturaklı görünüşü arayanlar da var, NXZT N7 B550 stabil çalışan ve bu ihtiyaca hitap eden bir anakart, ben beğendim, özellikle H510 ile kullanmak isterdim.

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim