Anlık Bildirim

80nm üretim teknolojisi ile üretilen dünyanın ilk ekran kartı Nvidia'dan ve Asus A8Js

Ekran kartı arenasının iki devinden biri olan Nvidia, 80nm üretim teknolojisi ile üretilen dünyanın ilk gpu'sunu ( grafik işlemci ) piyasaya sürdü. Daha önce 80nm üretimi ile ilgili dedikodular, bunu ilk defa Ati'nin yapacağı yönündeydi. Hatta Nvidia'nın G80'i 80nm olarak üreteceği beklenirken, firma G80'nin 90nm olarak üretilebilceğini bile açıklamıştı.

Nvidia'nın diz üstü bilgisayarlar için çıkardığı "GeForce Go" serisinin son üyesi olan GeForce Go 7700, 80nm üretim teknolojisi ile üretilen dünyanın ilk gpu'su olma ünvanını kazandı. Teknik özelliklerine baktığımızda, 12 adet pixel işlemcisi, 450Mhz saat hızı ve 1000Mhz de çalışan 512MB'a kadar arttırılabilen GDDR3 belleği bulunuyor. 128-bit bellek veri yoluna sahip olan GeForce Go 7700'ün bazı performans farklılıklarının dışında aslında GeForce Go 7600'den çokta farkı bulunmuyor. Bunu Nvidia'nın kendisi de belirtiyor zaten. Yapılan açıklamalar da temel farklılık olarak GeForce Go 7700'ün 80nm, GeForce Go 7600'ün ise 90nm üretim teknolojisi ile üretilmeleri gösteriliyor.

Nvidia'nın web sitesinde yer alan bilgilere göre GeForce Go 7700, 7600 modelinden daha hızlı ama 7600GT modeli ile hemen hemen yakın performansa sahip. Yine gelen bilgilere göre GeForce GO 7700 ile 7600 serisi arasında TDP ( thermal design power ) ve güç tüketimi olarak çok büyük farklılıklar olması beklenmiyor. Bilindiği gibi üretim sürecinin sürekli gelişip daha küçük boyutlara düşmesinin en büyük faydasını üreticiler görüyor. Zira düşen sadece boyutlar olmuyor buna paralel üretim maliyetleri de oldukça aşağı çekilebiliyor. Tabii bu sayede kullanıcılara da daha ucuza ürün satın alabilme imkaanı doğuyor.

Nvidia'nın özellikle diz üstü bilgisayarlarında görsel kalitenin yanında oyun ve filmlerde de yüksek performans isteyenler için tanımladığı yeni GeForce GO 7700'de ayrıca firma bir önceki modele göre %50 daha fazla pixel bant genişliği vaat ediyor. Özellikle yeni gpu'su ile Nvidia, Ati'nin X1600 mobil serisi ile yakaladığı başarının da önüne geçmek istiyor. 80nm üretim teknolojisi ile üretilen dünyanın ilk gpu'suna sahip ekran kartını sistemlerinde ilk kullanan firmalardan biri de Asus oldu. Asus'un A8Js modeli GeForce Go 7700'ün dışında diğer güçlü özellikleri ile etkileyici olmayı başarabiliyor.

Yeni A8Js teknik özellikleri ile gerçekten göz dolduruyor. Ürün üzerinde Intel'in diz üstü pazarı için en güncel işlemcileri olan Core 2 Duo (Merom) işlemci ailesinden 2GHz saat hızında çalışan ve 4MB önbelleğe sahip olan T7200 yer alıyor. Şuan için diz üstü bilgisayarlarda kullanabilcek en iyi işlemcilerden birini kullanan sistem üzerinde ayrıca 667MHz hızında çalışan 2GB DDR2 bellek te bulunmakta. 5400rpm hızında 100GB hard disk ve çift katmanlı DVDRW ile depolama ihtiyacını karşılayan Asus'un yeni modeli, 14,1 inç WXGA+ (1440x900) parlak ekrana da sahip. Ekran üzerinde yer alan dahili webcam çözümü de gözden kaçmıyor.

Asus AJ8s 802.11a/b/g kablosuz ağ standartları ile Bluetooth 2.0+EDR standartlarını da destekleyen cihazda . DVI portu, çok formatlı kart okuyucu gibi özellikler de bulunuyor. 13,19 x 9,65 x 1,37 boyutlar ile 2,39kg ağırlığa sahip olan Asus A8Js'in $1,500'lık yurt dışı etiket fiyatını özellikleriyle karşılaştırdığımızda oldukça iddialı olduğunu söyleyebiliriz. Tabii modeli farklı donanımlara göre konfigüre etmekte olası. Bu modelin ülkemize gelip gelmeyeceği yada ne zaman geleceği konusunda şuan için bir bilgi bulunmuyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim