Anlık Bildirim
Sıradaki Video

Asus ROG Strix Z370-F Gaming anakartı inceledik "i7 8700K ile 5.1GHz!"

Bu videoda Asus'un Z370 yongasetli anakartı Z370-F Gaming'in tasarımına göz atıyoruz, bileşenlerini irdeliyoruz ve i7 8700K'yı 5.1GHz'e hızaşırtarak sınıyoruz.
Intel için daha 1 yaşındaki, 6. ve 7. nesil Intel işlemcilerle uyumlu Z270 de geride kaldı, şimdi sıra 8. nesil işlemcilerle uyumlu Z370’e geldi. Elimizde bu tarife uygun bir anakart, Asus Z370-F Gaming var, bakalım neler sunuyor, performansı nasıl.

Siyah, ROG serisinden alışılageldik detaylı kutudan önce anakartın kendisi çıkıyor. Sonrasında 2 düz 2 açılı SATA kablosu, yüksek bant genişlikli bir SLI köprüsü, kablo tutucu klipsler, M.2’ler ve 3D kurulum için vidalar,, yine M.2 slotu için fan tutacağı, adreslenebilir ve normal RGB LED şeritler için uzatma kabloları, thermistor kablosu ve giriş çıkış plakasını görüyoruz. Kapı askısı ve Cablemods için indirim kuponu gibi ekstralar var, gerisi alışılageldik dökümantasyonlar, bu arada anakart 3 yıl garantili.

ATX form faktöründe siyah-metalik gri temalı bir anakart, arkası da önü de, boydan boya şeritler işlenmiş üzerine. 3.3cm civarı, yani hava ve sıvı soğutma kurulumunda sorun olmayacak boyda diyebilirim, mosfet soğutucuları var. Yüzey alanları geniş, üzerilerindeki yarıklar, fırçalı metal görünümleri olsun hem mücadeleci hem de oturaklı bir görünüşleri var.
Fırçalı metal güney köprüsü de temayı sürdürmüş, parlak ROG logosu, yarıklar gayet hoş.

Sert plastik giriş çıkış kaplaması RGB’den nasibini almış elbette, renk geçişleri yumuşak ve gayet parlak LED’lerle aydınlatılmış, Aura arayüzünden istediğiniz rengi, efekti atayabiliyorsunuz, uyumlu ekipmanlarla eşleyebiliyorsunuz renklerini. LED şerit çıkışları da var tabii, 2A 2 metreye kadar 5050 veyahut 3A 60 LED’e kadar WS2812B adreslenebilir LED takabiliyorsunuz, NZXT Hue veya Corsair Node Pro gibi aydınlatmalar için ekstra kontrolcüye gerek kalmıyor, belirli bir uzunluğa kadar tabii.

LGA1151 sokette 8. nesil işlemcileri kullanabiliyorsuz, geriye uyumluluk yok. 8+2 faz kurulumu var, 8’i işlemci 2’si entegre GPU için. ASP1257 Digi+ dijital kontrolcünün emrindeler, uzun ömürlü Japon siyah kapasitörleri de unutmayalım, gayet dayanıklılar. Yıllardır donanımlarla haşır neşirim, henüz şahsen kendi anakartlarımda şişmiş bir Japon siyah kapasitörle karşılaşmadım.

Hızaşırtma testi için Intel i7 8700K kullandım, 6 çekirdek 12 izlekli bir işlemci bu, RAM’ler de Corsair Vengeance LED 2x8GB 3200MHz RAM’ler. UEFI BIOS arayüzünde kolay ve detaylı şeklinde iki arayüz var, detaylıca bir hızaşırtmacının istediği her şey var. Hızaşırtmayla aranız yoktur mesela, MultiCore Enchanment’ı açıyorsunuz, işlemci otomatik olarak tek çekirdek için Turbo hızını tüm çekirdeklere uyguluyor, 4.7GHz’de çalışıyor tüm çekirdekler veya hazır 5GHz profili de var, uygula, kaydet, her şey stabil, bu kadar.

Manuel hızaşırtma yaptım ben, yüksek hızda stabilite yakalamak DIGI+ VRM menüsünden fazları Extreme moduna aldım, çarpanı 51’e yani 5.1GHz’e hızaşırtıp voltajı da 1.4v’un biraz üzerinde tuttum. Sonuç, %15 civarı performans artışı. Her işlemci farklı hızlara çıkar, işlemci işi biraz şans ama iyi bir işlemciyle anakartın potansiyeli var, bunu gördüm en azından.
Dört tane RAM slotumuz var, DDR4 4000MHz ve 64GB’a kadar destekliler. XMP de var ve çift kanal kurulumuna uygunlar.
Giriş çıkışlar. Bir Tip A bir Tip C, ikinci jenerasyon USB 3.1 portu ki 3A verebiliyor, mesela telefonunuz için hızlı şarj ve 10Gbit/s aktarım hızı destekli. Görüntü girişi çıkışları var, Display Port’tan 4K 60Hz görüntü alınabiliyor mesela. Sonrasında 2 USB 2.0, 2 tane de birinci jenerasyon USB 3.1 portunu görüyoruz.

RJ-45 portunun ardında Gigabit destekli Intel I219-V var. En başta Killer çözümlerine göre işlemci yükü daha düşük, bunu belirtelim, aşırı akıma karşı da korumalı. Gecikme sürelerini düşürmek için oyunların veri paketlerini önceliğe alabiliyor ama ilk şart iyi bir internet altyapısı, bunu vurgulayayım.

Ses çıkışlarına ASUS’un özelleştirdiği SupremeFX S1220A güç vermiş. 32-bit 192kHz oynatma, 120dB sinyal gürültü oranına sahip. Özellikle jacklı kulaklıklarda faydasını görebileceğiniz Texas Instruments RC4580 ve OPA1688 amfiyle, kapasitör olarak da Japon Nichicon kapasitörlerle desteklenmiş. Kulaklıkla yaptığım denemelerde gayet iyi sonuç verdi, maksimum ses anlamında kulaklığın potansiyelini doyurdu, her şey net, müzik ve oyun için gayet keyifli.

Tekrar içeri dönelim. 3 PCIe X16 slotunun ikisi ağır kartlar için metal gövdeli. 4 tane de PCIe X1 slotu var. Çift kanal SLI ve 3 yollu CrossFireX kurulumuna gidebiliyorsunuz. Mesela SLI da 8-8 formunda çalışıyorlar.

Biri açıkta biri gizli iki M.2 soketi var, ikisi de 2242’den 2280’e kadar destekli. Gizli olanı soğutucu görevi gören güney köprüsünün altında, PCIe x4 standardında, RAID destekli, Intel Optane da destekli. Soğutmasız 80 derecenin üstünü gören, performans odaklı SSD’mi 60 derece sularında tutabildi, işe yarıyor bu soğutma. Bir üst seviyeye taşıyıp aparatıyla küçük bir fan bile yönlendirebiliyorsunuz. 

SATA portları mekanik diskler için lazım olacak hep, 6 tane 6Gb/s port var, RAID 0,1,5 ve 10 destekli.

Ekstralara gelelim. 5050 LED şerit çıkışları iki tane, WS2812B adreslenebilir çıkıştan bir tane var. Fazladan 4 tane USB 2.0, 2 tane de birinci nesil 3.1 portu alınabiliyor. İşlemci için 2, kasa için 3, 1 tane de sıvı soğutma pompası için 4 pin çıkış var, hepsine istediğiniz türde fanı bağlayabiliyorsunuz, Fan Xpert 4 ile çalışma profili atayabiliyorsunuz. 3D Mount yuvalarına takılabilecek şeyler sizin hayal gücünüze kalmış, hazır şeyler var, kendiniz yapabileceğiniz şeyler var, istediğiniz gibi özelleştirebiliyorsunuz.

Asus Z370-F Gaming. E Gaming olarak geçen, beyaz temalı, Wi-Fi’lı 150 lira kadar pahalı bir sürümü de var. Benzer donanımlı Prime Z370-A’dan da LED çıkışı sayısı ve niteliği gibi bazı özelleştirmeler anlamında önde, biraz daha pahalı. Bu videonun yayınlandığı tarih itibarıyla fiyatı 1150 lira civarında. Açıkçası ben USB Tip A çıkış sayısını yetersiz buldum, rakiplerinde de olduğu gibi en az 2 tane daha gerekiyordu, fiyatı segmenti rakiplerinden avantajı adreslenebilir LED desteğinin de olması, ilgililer için önemli bir kriter haline gelebilir. Bunun dışında fiyatı olması gerektiği gibi günümüz için dengeli, hızaşırtma performansı kuvvetli ve stabil çalışan bir anakart.
Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim