Anlık Bildirim
Sıradaki Video

En iyi CS:GO faresi mi? "Steelseries Rival 710 incelemesi"

Bu videoda Steelseries'in OLED ekranlı ve titreşim motorlu, üst segment faresi Rival 710'un tasarımını ve ergonomisini değerlendiriyor, teknik detaylarına inip oyun testleriyle sınıyoruz.
2001 yılında kurulan Danimarka menşeili bir oyuncu ekipmanı üreticisi Steelseries. Ekipman üreticilerini pek takip etmeseniz bile özellikle Rival serisi fareleriyle, seriyi sevenlerle, E-Spor müsabakalarındaki sponsorluklarıyla sık sık görme fırsatı bulabileceğiniz bir marka. Test masamıza konuk olan ürünü ise Rival 710 oyuncu faresi.

Albenili, şık ve bol detaylı bir kutusu var. İçerisinden kendisi, biri silikonlu, biri kumaş kaplı kablosu ve alışılageldik dökümantasyonlar çıkıyor.

Rival 710, Rival 700’ün güncellenmiş versiyonu, tasarımı hemen hemen aynı, sağ ele göre şekillendirilmiş bir fare. Sırtı mat, biraz yumuşak, biraz tutucu, doğal olarak biraz iz tutan bir yapıda, klikler ise hafiften fırçalı metal görünümü işlenmiş, yine biraz yumuşak, gayet kaliteli, sağlam hissettiren bir plastikten imal edilmiş. 136 gram ağırlığında, ağır bir fare. Rakibi diyebileceğimiz Zowie FK serisi 85-95gr arası, Razer Basilisk 107, Deathadder Elite 105 ve ağırlık ayarlı Logitech G502 121gr ağırlığında. Bu fareyi ağır yapan şey içerisindeki titreşim motoru, detaylarına ineceğiz. Ben ağır fareleri seven, daha kontrollü bulan biri olarak Rival 710 hoşuma gitti bu açıdan, siz hafif fareleri seviyor olabilirsiniz, herkesin bileği farklı arkadaşlar, ağırlık konusu kişisel bir şey.

Steelseries, Palm, Grip, Claw yani avuçiçi, kavrama ve pençe tutuş stillerinin hepsiyle uyumlu bir yapısı var demiş, lakin ben uvuçiçi ve kavrama için daha uygun buldum. Üstünde bir DPI butonu, bir tane de scroll var. Biraz gırç gırç ses yapıyor ve kademeli yapıda, tıklayabiliyorsunuz, sağ solu yok. Konfor düşünülerek çoğu fareye kıyasla derine alınmış bu scrool, iyi düşünülmüş bir detay.

Kliklerin altında Steelseries’in özelleştirdiği anahtarlar var, 60 milyon basım ömrüne sahipler, bahsettiğim çoğu rakibinden 10 milyon daha fazla, en azından kağıt üstünde böyle.

Klik sesi biraz daha tok, güzel bir ses çıkarıyor ve basması gayet kolay, tık mesafesi kısa, gayet hafif klikler, gayet tepkiseller, şu ana kadar deneyimlediğim basması en kolay kliklerden biri.

Solda ileri geri butonları ki minyon değiller, konumları da iyi ve üçüncü bir buton var, bu buton boşta, başparmak hizasının biraz daha ötesinde. Dokulu yüzey yeterince tutucu, gereken kavramayı sağlıyor.

Sağda yine sert, hafif yumuşak dokulu bir yapı var, ekstra bir detay yok.

Sırt kısmının altında silikon bir Rival yazılı kısım var, burası çıkarılabilir yapıda. Steelseries’in sitesinden şablonunu indirip isterseniz 3D yazıcılarla kendi plakanızı basıp takalabiliyorsunuz. Bir kendiniz için, kanalınız varsa kanalınız için, E-Spor takımı için mesela ince bir detay.

Scrool ve sırtındaki logo RGB aydınlatmalı. Hiçbir şey RGB’nin pençesinden kaçamıyor ama kıvamında kullanılmış RGB, istediğiniz renk ve birkaç efekt belirleyebiliyorsunuz, PrismSync ile de diğer Steelseries ekipmanlarla eşlenik çalışabiliyor aydınlatma.

Altında üç parça teflon topuk görüyoruz, normalden biraz daha yüksekler açıkçası, biriken tozların kusuruna bakmayın, uzun maratonlar yaptım fareyle. Sensör yine Steelseries’in özelleştirdiği TrueMove 3 optik sensörü, 12 bin CPI, yani inç başına sayım değerine sahip, bu arada DPI ve CPI temelde aynı şeyler aslında, DPI’ın kullanımı yaygın ama doğru olan aslında CPI. 350IPS yani inç başına tarama yapabilen bir sensör bu, 350IPS’in üstünü de yine Steelseries’in Qck mause pad’leriyle görebildiği belirtilmiş ama bunu ölçümleyebilecek bir laboratuvar ortamımız yok açıkçası.
350 IPS kağıt üstünde en yükseği değil, doğrudur ama önemli ve fark yaratan yanı Steelseries’in 1e1 dediği, yani fiziksel hareketinizle imlecin hareketinin en düşük sapmayla aktarılıyor olması, donanımsal hızlandırma yapmadığı için sapma bu kadar düşebiliyor. Ayrıca bu değiştirilebilir bir sensör, fare kullanıcının sensörü değiştirebiliyor olması pek alışık olduğumuz bir şey değil ama isterseniz Pixart 9800 sensörünü temin edip sadece birkaç vida çıkararak kendiniz yükseltme yapabiliyorsunuz.

İki kablo demiştik, 1 metreliği PVC olarak geçiyor, silikonlu bir yapısı var, katlanmıyor, daha esnek ve kumaşa göre daha kullanışlı olduğunu düşünüyorum, zira kumaş kaplı olanı biraz daha sert yapılı. Silikon yapı ise hareketlerinize daha az direnç gösteriyor lakin o da biraz kısa. Uzun olanını masaüstüde, kısa olanını dizüstüde kullanabilirsiniz mesela. Kilit mekanizmasına bastırıyorsunuz, açılı kabloyu çıkarıp yenisini takıyorsunuz, ne ekstra bir çıkıntı ne de bir emanet bir şeymiş hissi oluşturuyor, hem hissiyat hem görünüm gayet bütünleşiyor fareyle.

Oyun teslerine CS:GO ile başladım. İki CPI ayarı az aslında ve CPI LED’i, göstergesi yok, hangi ayardayım takip edemiyorsunuz. Oyunda bir sürü silah var, bir sürü hassasiyet ayarına ihtiyaç duyabilirsiniz. Ben 800 ve 1200 CPI şeklinde ayarladım, işimi gördü. Hızlı hareketlerimde, hızlı bir şekilde durduğumda gayet kontrollü olduğunu hissettim, atlama yapmıyor ve kaldırıp tekrar konumlandırırken taramıyor yüzeyi, çok minimal bir payı var. Silahları da sürekli kafa hizasında tutmak için Angle Snapping ayarını kullanabilirsiniz, bu ayar, belirlediğiniz seviyeye göre tabii imleci siz yukarı aşağı yapsanız bile belirli bir seviyede tutuyor.

Overwatch çok daha hareketli bir oyun, dinamikleriyle, kombolarıyla. Karakteler çok farklılaştığı için daha fazla CPI ayarı belirlemeyi istedim doğrusu. Yine gayet isabetliydi, arayüzünden hareketinizin şiddetine göre hızlanma ve yavaşlama ayarları yapabiliyorsunuz, hızlı bir şekilde nişan alıp durmak için kullanabilirsiniz bu ayarı.

Elim, baş parmağım, yüzük parmağım gayet rahat etti, iten, rahatsız eden bir çıkıntısı yok, ergonomisi başarılı, uzunca bir yapısı olduğundan çoğu ele uygun diyebilirim. İleri geri butonlarına erişmesi kolay, parmağı ileriye geriye atmanıza gerek bıraktırmıyorlar. Derinde sayılmazlar, sesleri hissiyatları fare tıklaması gibi, kullanılası butonlar. Arayüzünden macro, uygulama, kısayol ve multimedya görevleri atayabiliyorsunuz. Başparmağın ucuna gelen geniş buton kapalı halde, siz açıp yine istediğiniz görevi atayabilirsiniz, mesela ben alt+tab görevini atadım buna.

OLED ekranın oyuncuya, oyun performansı anlamında bir getirisi yok ama eğlenceli. İnternette bu ekrana atabileceğiniz bir sürü GIF var, topluluk sağolsun eğlenceli şeyler çıkmış ortaya. Oyunlarla entegrasyonu ise sınırlı, CS:GO, Dota 2, Minecraft ve Utopia 9. Bunlar bir kenara, CS:GO bana yetti açıkçası, alt ettiğiniz rakip sayısı, mermi sayısı, can miktarı gibi istatistikleri ve olan biteni gösterebiliyorsunuz bu ekranda.
Mesela ben ölünce ekranda “Öldün lo” yazdırabiliyorum, simgesini, metnini, ekranda kalma süresini, her şeyini ayarlamak var ama bir yazılımcı edasıyla uğraşmanız gerekiyor, karışık bir arayüzü var, belki birkaç tane hazır ön ayar olabilirmiş. En nihayetinde, bu ekran dikkatinizi oyuna verdiğiniz için görebildiğiniz, takip edebildiğiniz bir şey değil.

Haptic, yani titreşim motoru bir fare için özel bir şey. Desteklediği oyunlarda yine mesela CS:GO’da Headshot atınca, ölünce, bombayı düşürünce, şarjör değiştirirken, sis yediğinizde, bunlar gibi aksiyonlarda farklı şekillerde titriyor fare, dikkat dağıtacak, elinizi sarsacak kadar değil tabii. Uzun, kısa, fasılalı, yumuşak, sert, nasıl isterseniz öyle titreştiriyor. Titreşim aslında o esnada göremediğimiz, gözden kaçırdığımız şeylerin takibini yapmak için fena bir yöntem değil ama en nihayetinde OLED de titreşim de daha fazla oyun desteğine sahip olmalı, gerçi benzer özelliklere sahip, 2 yaşındaki Rival 700’den bu yana pek bir güncelleme almamış desteklediği oyun ve uygulama sayısı.

Steelseries Rival 710. Yapısı, ergonomisi gayet konforlu, uzun maratonlarda yormayan bir fare. Tıklarının tepkiselliği, sensörünün isabetliliği anlamında şu ana kadar CS:GO’da deneyimlediğim en iyi farelerin başında geliyor desem yeridir. OLED ekran ve titreşim motoru işin lüks tarafı, çoğu oyuncunun, FPS oyunları için iyi bir fare arayan oyuncuların pek önemseyeceğini zannetmiyorum ama farenin tadı tuzu olmuşlar.
Değiştirilebilir kablo ve sensör ise, işte bunlar bir oyuncunun uzun vadeli bir yatırım yaparken arayacağı şeyler, bunlar isabetli olmuş işte. Bu videonun çekildiği tarih itibarıyla Rival 710’un fiyatı 100 dolar civarında ama Dolar-TL dalgalı arkadaşlar, güncel fiyatına mutlaka kendiniz bakın. Özetle, Rival 710 bence OLED ekranı ve titreşim motoru bir kenara, sensör performansı olsun, CS:GO’da bana yaşattığı deneyim olsun, FPS oyuncularının, çoğu farklı marka ve türde fareyi de denemiş biri olarak söylüyorum arkadaşlar, en iyi performansı alabileceği farelerden biri olduğunu düşünüyorum.
 
Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim