Anlık Bildirim
Sıradaki Video

Gördüğüm en iyi router tasarımı "Asus RT-AX82U gaming router incelemesi"

Bu videoda Asus RT-AX82U Gaming Router'ı inceliyoruz. Tasarımını ve yapısını değerlendiriyoruz, giriş çıkışlara bakıyoruz, bileşen detaylarına inip gerçek dünya testleriyle sınıyoruz.
RT-AX82U bu videonun çekildiği tarih itibarıyla Asus’un bence en şık, en hoş görünümlü router’larından biri, bir yandan da en hızlılarından. Oyuncu router’ı kategorisinde ve oyunlarda, gecikme sürelerinde birebir sonuç veren bazı özelleştirmelere sahip, test ettim, kanıtladım, göstereceğim.

Siyah-gri şık bir kutu, AiMesh, Ai Protection ve Mobil oyun modu gibi bazı temel özellikleri vurgulanmış üzerinde. İçinden router’ın kendisi, küçük ama 33W’lık adaptörü ve bir RJ-45 kablosu çıkıyor, diğer Asus ürünlerinde de olduğu gibi 3 yıl garantili.

Bu router’da beni kalbimden vuran ilk şey genel tasarımı oldu. B-2 Sprit Stealth bombardıman uçağının özellikle arkasını andıran bir yüzü var ve bu yüzdeki en güzel şey RGB aydınlatması. Kanallar halinde ayrılan difüzörden yansıyan ışık hem homojen dağılıyor hem de şiddeti iyi. Uygulaması üzerinden istediğiniz sabit bir rengi seçebiliyor veyahut yanıp sönme, dalga, gradyan gibi efektler uygulayabiliyorsunuz. Sadece gökkuşağı modunda renklerin geçişinde duraksamalar var ama mesela kayan yazı efekti sorunsuz.

Keskin çizgileri dolayısıyla kaslı ve cüsseli görünüyor ama aslında o kadar da büyük değil, altında duvara sabitleme yuvaları yok ki aydınlatma görünmüyor o zaman zaten, düz bir yüzeyde oyuncu sisteminizin bir parçası olması öngörülmüş bence.
Üstünde arkasında altında derin yarıklar halinde havalandırma ızgaraları var, en solda da durum LED’leri. Antenler entegreler, yani çıkarılamıyorlar ama yönlendirebiliyorsunuz, kaç dBi oldukları belirtilmemiş.

Arkasında 1 WAN, 4 LAN olmak üzere 4 tane Gigabit RJ-45 portu ve bir tane USB 3.0 portu var, abisi RT-AX86U’dan en önemli farklarından biri 2.5GBit portunun bulunmuyor olması ama ikisinde de bir RJ-45 portu gaming port olarak belirlenmiş, bantgenişliği paylaşımında bu port öncelikli. USB 3.0 üzerinden mesela flaş bellek, taşınabilir disk bağlayıp cihazı ufak birmedya/dosya sunucusu haline getirebilirsiniz, 3G/4G dongle ile internet yedeği de alınabiliyor.

İçini açtığımızda kalbinde Broadcom’un BCM6750 1.5GHz hızında çalışan 3 çekirdekli bir yongasını görüyoruz, 512MB RAM eşlik etmiş. 86U 1.8GHz hızında çalışan 4 çekirdekli Broadcom BCM4908 yongasıyla geliyor ve 1GB RAM’e sahip. 82U, 4 antenli bir kuruluma sahip, 86U 3 + 1 tane PCB üstünde antenle geliyor, ikisi de 5GHz içi 4x4 yayın yapabiliyor.
Kurulum safhası. Cihazı kablosuz yönlendirici, tekrarlayıcı, erişim noktası, medya köprüsü ve AiMesh modülü olarak kurabiliyorsunuz. Ağ adı giriyorsunuz, isterseniz burada 2.4GHZ/5GHz yayınlarını ayırabilirsiniz, varsayılan olarak menzile göre yayın seçimini kendi yapıyor. 802.11ax/Wi-Fi 6 modunu açıp açmamak tercihinize sunulmuş, 802.11ac cihazlarınızla sorun çıkaracak diye bir şey yok tabii ama her cihazın, alıcının huyu suyu farklı olabiliyor, ben sorun yaşamadığım için açtım, Wi-Fi 6’dan faydalandım. Oturum adı ve şifresi de belirledikten sonra kurulum tamamlanıyor.

Anasayfada bağlı cihazlar izlenebiliyor, CPU ve RAM durumunu takip edebiliyorsunuz, Aura RGB ayarını yapabiliyorsunuz. Misafir ağı adı üstünde zaten, gelip geçici ağlar kurabilirsiniz. AiProtection’daki ağ koruması Trend Micro’nun altyapısıyla oluşturulmuş, zararlı sitelerin engellenmesi ve evebeyn denetimi gibi şeyler var. Site yasaklayabilir, izin verebilir, internetin kullanılabilir olduğu zamanları belirleyebilirsiniz.

Qos var, alıcıya göre bant genişliğini kontrol edebiliyorsunuz, böylece bir cihaz bütün bant genişliğini ele geçiremiyor. En önemlisi de ağı belirli kullanımlara göre şekillendirebiliyorsunuz. Oyun, medya akışı, uzaktan eğitim, evden çalışma gibi gibi modlar var, bunlar data paketlerinin yönetimlerini değiştiriyor ama tabii her şeyden önce iyi altyapı lazım, bunlar altyapı iyi olduktan sonra faydasını görebileceğiniz şeyler. Trafik çözümleyicisi ağda neyin ne kadar veri tükettiğiyle alakalı güzel bir grafik oluşturuyor “meğer bu lag yapıyormuş” diyebileceğiniz istatistikler sunuyor.

Oyun profilleri ve Open NAT var. Profillerde oynadığım güncel rekabetçi oyunları bulabildim, burada bir sıkıntı yok. Peki ne kadar işe yarıyor? Altyapınızın durumu en büyük etken, altyapı iyiyse zaten bu tür şeylere gerek bile kalmıyor ama mesela CS:GO profilini uyguladım, Superbox kullanıyorum ben, bende gecikme süresinde kayda değer bir düşüş sağladı. Telefondan PUBG oynuyorsunuz mesela, telefon için de oyun modu açabiliyor, diğer router’larda görmediğim bir şey ama mobilde bunun ölçümü yapabileceğim, gecikme sürelerini birebir gösteren bir oyun yok maalesef.

USB disk ile kendi bulut depolamanızı, sunucunuzu oluşturabilirsiniz, ağda yazıcı paylaşabilirsiniz, 3G/4G dongle ayarları burada, Apple ürün kullananlar için Time Machine ve en önemlisi Download Master, bilgisayarı açık bırakmanıza gerek yok, tek başına indirme yapabiliyor.
Kablosuz ayarlarında önemli bir detay var, RT-AX82U WPA3 destekli, yani şifreleme protokolü konusunda da en güncel çözümü kullanıyor. Profesyonel sekmesinde MU-MIMO’yu aktifleştirdim, Airtime Fairness’ı açtım, iletim gücü varsayılan olarak Performans modundaydı zaten.

IPTV var mı, var ve DDNS mevcut. VPN de var. Yönetim kısmında AiMesh’ten bahsetmek istiyorum, Mesh Wi-Fi sisteminin Asus’taki adı bu. Halihazırdaki Asus modem ve router’larınızı mesh sisteminin bir parçası haline getirmenizi sağlıyor. Bir önceki cihazınız Asus ise yine bir Asus aldığınızda menzil anlamında önemli bir kazanım haline geliyor yani.
Teknik özelliklere geldiğimizde, 2.4Ghz’de 574Mbit’e kadar, 5GHz yayınında 4804Mbit’e kadar bir hız potansiyeline sahip. MU-MIMO destekli, yani alıcı başına bir sinyal hattı atayabiliyor, teorik olarak daha stabil bir bağlantı anlamına geliyor. Beamforming var, sinyal alanını alıcı cihaza göre şekillendiriyor. OFDMA var, MU-MIMO ile 8 kanal açılıyor, OFDMA de her kanalı parçacıklı bir şekilde ayırıyor, LTE hücresel veri baz istasyonlarında kullanılan bir teknoloji.

Gerçek dünya testlerine gelelim. 802.11ac için PCE-AC88, 802.11ax için PCE-AC58BT kullandım, ikisi de üst segment PCIe Wi-Fi adaptörler. QNAP TS-431P NAS’ıma bağladım ve video dosyaları çekerek, göndererek testlerimi yaptım. PCE-AC88 ile router ile aynı odada 2.4GHz yayınında 150Mbit 19MB/saniye civarı, 5GHz yayınında 930Mbit yani 116MB/saniye civarı uçuk bir hız elde ettim.
75 metre/kare ve 3 duvar ardından ise 2.4GHz yayınında 65Mbit yani 8MB/saniye civarı, 5GHz yayınında ise 500Mbit 62MB/saniye civarı bir hız yakaladım. PCE-AC58BT ile router ile aynı odada 2.4GHz yayınında 180Mbit yani 22MB/saniye, 5GHz’de 900Mbit’in biraz üstü 112MB/saniye civarı. Menzil testinde 2.4GHz’de 50Mbit 6MB/saniye, 5GHz’de 430MBit 54MB/saniye civarı. Özeti şudur, RT-AX82U abisi RT-AX86U kadar hızlı bir router. 
Evin 100/200Mbit interneti böyle cihazlar için çocuk oyuncağı, sonuçta Gigabit hıza ulaşabiliyor bu makineler. 4K medya akışı bu hızlar için çok çok küçük bir mesele, birkaç dakika içerisinde 50GB boyutundaki videoları sunucumdan indiriebildim, hız ve menzil konusundaki grafikleri de gördünüz zaten. Oyun tarafında da rekabetçi bir Overwatch oyuncusu olarak kullandığım internet sağlayıcısı bana ne sunuyorsa verdi, tabii ki her şeyin başı iyi bir ISP, iyi bir altyapı.

Güç tüketimi anlamında beklediğimden yeşilci, boştayken 5-6W civarı tüketiyor, yük altına girdiğinde de 10-11W civarı. Yaklaşık 1 aydır kullanıyorum kendisini, her hafta çekimlerim dolayısıyla 150GB civarı veriyi NAS’ıma depoluyorum, oyun oynuyorum, canlı yayın yapıyorum, bağlı cihazların sayısı test ürünleri dolayısıyla 15’in üzerinde oluyor. Böyle bir kullanımla stabilite konusunda bir problem yaşamadım, makineyi bi’ resetleyeyim de kendine gelsin dedirtmedi ki kötü modem/router insanı sinir stres sahibi yapar.

Asus RT-AX82U. Bu videonun çekildiği tarih itibarıyla fiyatı 1600TL civarında, abisi RT-AX86U 2100TL civarı. Abisindeki kadar güçlü değil ama yine Broadcom yongaya sahip, benim ağ ürünlerinde kişisel tercihim Qualcomm ve Broadcom’dan yana açıkçası. Özellikle tasarımından etkilendiğimi söylemem gerek, RGB bende bir zaaf ama asıl meseleye gelindiğinde 5GHz’de Gigabit civarında, 110MB/saniyenin üstü verebilen üst segment bir router’dan bahsediyoruz. Hız ve menzil testleri aynı koşullarda yapılıyor, diğer router incelemelerimizi de izleyin, karşılaştırın.
Ben tasarımı dolayısıyla bu makineyi kullanmaya devam edeceğim, oyuncu kurulumumun şık bir parçası olacak, dolayısıyla “Editörün Tercihi” ödülünü veriyorum ama bırak bu RGB işlerini Burak, bana hız lazım dersiniz RT-AX82U sizin de ihtiyaçlarınızı fazlasıyla giderecek üst segment bir router.
 
Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim