Anlık Bildirim

AMD 4 Çekirdekli Barcelona işlemcisi ve R600 Hakkında Konuştu

AMD ile Intel arasındaki rekabet masaüstü işlemcilerin yanında özellikle sunucu tarafındada ciddi şekilde devam ediyor. AMD, A64 mimarisi ile elde ettiği başarıyı geçtiğimiz dönem içerisinden sunucu tarafında da gösterebilmiş ve Opteron işlemciler ile ciddi başarı yakalamıştı. Hatta başarı öyle bir noktaya geldiki, soket939 formunda olan Opteron işlemciler kullanıcılar tarafından masaüstü sistemlerde de ciddi şekilde kullanılmaya başlandı. Bu uygulamanın yaygın örneklerini ülkemizde de gördük. Tabii Intel'in Core 2 Duo serisi ile geçtiği yeni mikroişlemci mimarisi kendini sunucu tarafında da hissettirdi ve masaüstünde olduğu gibi sunucu işlemcilerinde de Intel, gerek performans gerekse düşük güç tüketimi anlamında rakibi AMD'nin önüne geçmeyi başardı. Bununla birlikte devam eden "çekirdek meydan savaşları" sunucu tarafına da yanısıdı ve Intel 4 çekirdekli işlemci yapısını masaüstü işlemciler ile birlikte sunucu işemcilerine de adapte ederek rekabete yeni bir boyut kazandırdı. Peki bu noktada AMD ne yapıyor dersiniz, firma şu anda kod adı "Barcelona" olan ve doğal 4 çekirdeğe sahip yeni Opteron işlemcisi üzerinde çalışmakta. Hatta bu işlemciler ile ilgili olarak AMD'nin son çeyrek finansal raporlarının açıklandığı toplantı da firmanın sunucu ve iş istasyonlarına yönelik çözümlerinden sorumlu üst düzey yöneticisi Randy Allen bazı açıklamalarda bulundu, gelin birlikte bakalım.

Yapılan açıklamalara göre AMD yeni 4 çekirdekli Opteron işlemcisi ile gözüne Intel'in Clovertown işlemcilerini ve özellikle de Xeon 5300 işlemcisini kestirmiş durumda. Randy Allen'ın yaptığı açıklamalar hayli iddialı. Bu yılın ortalarına doğru çıkması beklenen yeni, 4 doğal çekirdeğe sahip Barcelona kod adlı Opteron işlemcisinin Intel'in Clovertown işlemcilerine göre %40 daha performanslı olacağını ayrıca AMD'nin şu an satılmakta olan güncel Opteron işlemcilerine göre de özellikle kayar nokta hesaplamalarında yaklaşık 3.6 kat artı performans sunacağını belirten Randy Allen buna karşılıkta işlemcinin ihtiyaç duyduğu watt değerlerinde çift çekirdekli varyasyonlarına göre herhangi bir farklılık olmayacağı vurgulanıyor ve ek olarak ta doğal 4 çekirdeğe sahip olan Opteron işlemcilerin watt/performans oranlarının etkilyeci olacağı ifade ediyor. Randy Allen yeni 4 çekirdekli işlemcileri hakkında az ama oldukça iddialı konuştu. Tabii bu noktada işlemcinin özelliklerine de eldeki veriler ışığı doğrultusunda bakmakta fayda var.

Yukarıda da bahsettiğiiz gibi Intel'in Xeon 5300 işlemcisini hedef alan Barcelona'nın bu işlemciden en önemli farkı 4 doğal çekirdeğe sahip olması. Intel masaüstü işlemcilerinde olduğu gibi sunucu işlemcilerinde de 4 çekirdeği en azından şu an için çift çekirdekli iki işlemcinin bir araya getirilmesi ile sunabiliyor, ayrıca firmanın doğal 4 çekirdeğe sahip işlemcilerini de 2008 yılından önce piyasaya sürmesi beklenmiyor. Tabii AMD'nin işlemcilerinin bu notada bir avantajı da bellek kontrolcülerine dahili olarak sahip olmaları gösterilebilir. Intel toplam performansta AMD'den daha iyi bir paket sunduğunun altını çizerken, özellikle bellek tabanlı uygulamlarda AMD'nin çözümleri şu an kullanılan mimari ile bile oldukça iddialı. Hatta daha önce haberini de verdiğimiz üzere Intel'in planları arasında bellek kontrolcülerini işlemciye adapte edebilme planları olduğu ve bunu soket B 'ye geçiş ile birlikte gerçekleştireceği söyleniyor. Güncel çift çekirdekli Opteron işlemcilere göre watt başına %60'a yakın daha fazla performans sunacağı belirtilen Barcelona, 256 terabyte'a kadar da bellek desteğine sahip. Ayrıca işlemcinin bellek kontrolcüleri 48-bit adresleme de yapabiliyor. Yine işlemcinin Streaming SIMD uzantıları (SSE) 64-bit'den 128-bit'e, L2 belleğin veri yolu da döngü başına 128-bit'e çıkarılmış durumda. Sanalaştırma tarafında da işler AMD için olumlu görünüyor. VMWare, Xen ve Microsoft ile yapılan ortak çalışmalar sonucunda ortaya çıkan donanım tabanlı sanallaştırma teknolojisi AMD-V ile firma oldukça iddialı.

AMD 4 Çekirdekli Barcelona işlemcisi ve R600 Hakkında Konuştu

Peki Barcelona ile pembe bir tablo çizen AMD için herşey yolunda mı? Geçtiğimiz günlerde çıkan bir haberi hepiniz görmüşsünüzdür sanırım. Sunucu çözümleri bakımından düyanın önde gelen firmalarından Sun Intel ile ciddi bir stratejik ortaklık anlaşması imzaladı. Bu önemliydi çünkü Sun, Opteron işlemcileri konusunda AMD'nin en önemli müşterileri arasında yer alıyor. Fakat şimdi firma, Intel ile yaptığı anlşama paralelinde sunucu ve iş istasyonlarında Intel'in Xeon çözümlerini kullanmaya başlayacak. Ayrıca Sun'ın kendi işletim sistemi olan Solaris'in gelişiminde ve geleceğinde firmaya Intel'de ciddi manada katkı yapacak. Önemli bir müştersinin Intel ile stratejik bir ortaklık imzalamasını engelleyemeyen AMD'nin önündeki önemli sorunlardan biri de üretim sıkıntısı. Firma hala Intel kadar esnek üretim kapasitesine sahip değil. Bunun yanında Intel kısa bir süre içinde 45nm üretim teknolojisine yumuşak bir geçiş yapacakken AMD'nin 45nm'yi görmesi için önünde teknoloji dünyası için uzun sayılabilecek bir süre var. Bu da önemli bir nokta zira Intel 45nm üretim süreci ile birlikte saat hızlarının yanı sıra termal yapı ve güç tüketimi konusunda da ciddi bir gelişim hedefliyor.

Bu arada AMD'den R600'e yönelik olarak da kısa bir açıklama geldi. Yine firmanın Salı günü yapılan 2006'nın son çeyreğine yönelik finansal durum değerlendirmesi konferansında AMD'nin satış ve pazarlamadan sorumlu üst düzey yöneticisi Henri Richard yaptığı açıklamada, R600'ü yılın ilk çeyreği içinde kesinlikle piyasaya süreceklerini ve bunun en geç 15-21 Mart tarihlerinde Hannover'de yapılacak Cebit fuarında olabileceğini ifade etti. Tabii R600'ün teknik spesifikasyonlarına yönelik yine herhangi bir bilgi verilmezken son çıkan söylentilere göre R600 temelli Radeon X2800XTX'in 34cm uzunluğunda olacağı ve GeForce 8800GTX'de de olduğu gibi iki adet 6-pinlik güç konnektörü ile birlikte geleceği ifade ediliyor.

Bu arada belirtelim, AMD 2006 yılının son çeyreğine yönelik finansal sonuçlarını da açıkladı. Konsolide edilmiş sonuçlara göre, AMD'nin son çeyrek geliri 1,77 milyar $ olurken, operasyonel kaybı ise 577 milyon $ oldu. Operasyonel kayıplarda özellikle ATi ile evliliğin ciddi etkileri görülmekte. Zira açıklanan rakamın 550 milyon $'ı ATi ile entegrasyon çalışmaları sonucu oluşurken, kalan 27 milyon $'ın ise çalışan tazminatları için ödendiği ifade ediliyor. Bu konu hakkında detaylı bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim