Anlık Bildirim

AMD 4x4 platformu ile iddialı olma peşinde

AMD, dünyanın en büyük iki işlemci üreticisinden biri. 27 Temmuz tarihine kadar hem performans hem de fiyat anlamında pazarda lider konumda olan firma, Intel'in Netburst mimarisini bırakıp uzun çalışmalar sonucunda geliştiridği Core mimarisini kullanan yeni Core 2 Duo "Conroe" işlemcileri piyasaya sürmesinin ardından fiyat ve performans anlamında lider konumunu kaybetti. Hatta Conroe işlemcilerin bağımsız kaynaklar tarafından yapılan ilk test sonuçları ortaya çıktığında, AMD tarafından gelen az sayıda açıklama bile firmanın durumun farkında olduğunu belli etmeye yetiyordu.

Şu an hem performans hem de fiyat olarak Intel, AMD'nin bir adım önünde. Conroe işlemcilerin başarısının adeta itici güce dönüştren firma, ilk yol haritalarından çıkış tarihini 2007'nin ilk çeyreği olarak belirlediği Quad-Core (4 çekidekli) işlemcilerin piyasaya çıkış tarihini de baya öne, içinde bulunduğumuz 2006 Kasım ayına alarak gövde gösterisi yapmaya devam ediyor. Peki AMD ne yapıyor? Grafik alanında dünyanın en büyük iki üreticisinden biri olan Ati'yi bünyesine katan AMD bir yandan haberlerini forumlarımızdan da takip ettiğiniz yeni işlemci mimarisi K8L üzerinde çalışırken, bir yandan da Ati ile teknolojik anlamda sektöre farklılık getirebilecek yenilikler üzerinden çalışmakta. Bunlardan biri de firmanın işlemci ve grafik işlem ünitesini (cpu+gpu) tek bir yapıda buluşturan "Fusion" teknolojisi. Bu konuda da detaylı bilgileri forumlarımızdan bulabilmeniz mümkün.

AMD üzerinde çalıştığı yeni mimari ve teknolojilerin yanı sıra Intel ile en azından yüksek performans arenasındaki farkı kapatmak için bir süredir 4x4 teknolojisi adı verilen özel bir platform üzerinde çalışmakta. 4x4 teknolojisinin temel mantığı oldukça basit. Çift çekirdekli iki işlemci yani 4 işlemci çekirdeği ile 4 adet grafik işlem ünitesini bir araya getirip yüksek performans elde edebilmek. Aslında çift işlemciye sahip sistem fikri yeni bir oluşum değil. Bilineceği üzere başta iş istasyonları olmak üzere özellikle kurumsal çözümlerde çift işlemcili sistemler gerek Intel tarafında (Xeon) gerekse AMD tarafında (Opteron) kullanılmakta. Fakat burada AMD'nin farkı, 4x4 platformu ile hedef kitlesi yüksek performans olan bireysel ev kullanıcılarını yakalayabilmek.

AMD 4x4 platformu ile iddialı olma peşinde
AMD 4x4 platformu ile iddialı olma peşinde

AMD, 4x4 platformunun en önemli yapı taşları olacak işlemciler konusunda çalışmalarını bitirmek üzere. Firma bu platformu için ilk etapta 4 adet işlemci geliştirdi. Bunlar FX-70, FX-72, FX-74 ve FX-76. İlk 3 işlemcinin, platformun lansmanı ile birlikte eş zamanlı olarak, FX-76'nın ise 2007 yılının 2.çeyreğine doğru çıkması bekleniyor. 90nm üretim teknolojisi ile üretilecek olan bu işlemciler 2MB L2 ön belleğe sahip olacaklar. Yeni işlemcilerin saat hızları 2,6GHz (FX-70) ile başlayıp 3,2GHz'e kadar (FX-76) çıkabilecek. İşlemcilerin FX serisinden çıktığınıı görüp hali hazırda satılmakta olan FX serisi işlemcilerin bu sistem kullanılıp kullanılmayacağını merak edenler için cevabımız maalesef "hayır" olacak. Zira 4x4 platformu için kullanılacak Fx serisi işlemciler soket F (soket 1207) formunda olacak. Şuan satılmakta olan Fx serisi işlemcilerin bir kısmı soket939 destekli iken bir kısmı ise soket940 (soket AM2) yapısındalar.

AMD toplam 4 çerkideği çift çekirdeki iki işlemciyi 4x4 platformu üzerinde paralel çalıştırarak kullanıcılara sunmayı planlarken bilindiği gibi Intel'in 4 çekirdekli Kentsfield işlemcileri de çift çekirdekli iki adet Core 2 Duo'nun tek pakette sunulmasından meydana geliyor. Bu noktada AMD, 2007 yılı içerisinde gerçek 4 çekirdekli yani 4 adet fiziksel çekirdeği bünyesinde bulunduran K8L mimarisine sahip işlemcileri piyasa sürerek iddialı bir konuma gelmeyi planlıyor. Hatta firmanın 4x4 platformunu yeni nesil işlemcileri ile de devam ettirme planları var.

4x4 platformunun alt yapısını sağlayacak olan yonga seti çözümü de ilk etapta Nvidia'dan gelecek. Nvidia'nın geçtiğimiz hafta içinde lansmanını yaptığı nForce 600 serisi yonga setlerinin yakında AMD işlemcilere destek veren modellerinin çıkması da bekleniyor. Bu noktada Nvidia nForce 680a SLI yongası hakkında detayları gün yüzüne çıkarmaya başladı. AMD'nin 4x4 platformunu destekleyen Nvidia platformu oldukça komplike bir yapıda. Anakart üzerinde Nvidia'nın iki adet nForce 680a SLI yonga seti bulunacak. Bunu dışında anakart üzerinde toplam 4 adet PCIe slotu yer alıyor. Aslında AMD, 4x4 platformunu ilk duyurudğunda çift çekirdekli iki işlemci ile birlikte çift grafik işlem ünitesine sahip iki ekran kartının kombine kullanılmasını planlanıyordu. Ama son günlerde yapılan 4x4 platformunun demo çalışmalarında sergilenen sistemlerde 4 ekran kartının kullanılması dikkat çekiyor. Nvidia AMD için nForce 600 serisi yonga setlerini hazırlayadurusn, Ati'nin de 4x4 platformuna destek veren yonga setleri üzerinde çalıştığı söyleniyor. Zira AMD'nin bundan sonraki hedefleri arasında yüksek performans isteyen kullanıcıları çift işlemcili çözümlere kaydırma gibi planları olduğu da sektörde konuşuluyor. 2007 yılı içerisinde çıkacak 4 çekirdekli işlemciler ile birlikte bu platform üzerinden 8 çekirdekli sistemlerin kullanımının yaygınlaşmsı bekleniyor. Özellikle yüksek işlem gücü isteyen uygulamalar ile çalışan kullanıcılar için 2007 olduça verimli bir yıl olabilir.

AMD 4x4 platformu ile iddialı olma peşinde

Son kullanıcı açısından bırakın 4 çekirdeği, çift çekirdek desteği veren uygulama sayısı bile tahmin edilenden çok daha az. Bu noktada çekirdek dışında 64-bit teknolojisini bile kullanılamamasından şikayetçi olan kullanıcı sayısı da küçümsenemeyecek kadar çok. Bu noktada çoklu çekirdek desteği konusunda gelecek yılın hareketli geçmesi bekleniyor. Half Life oyunlarının yapımcı firması Valve, çoklu çekirdek desteği verecek yeni bir yapı üzerinde çalıştığını doğruladı. Firmanın "Hybrid Threading" adı verilen teknolojisi, en kaba anlatımı ile şuan kullanılmakta olan "Coarse Threading" teknolojisinin geliştirilmiş bir versiyonu. Coarse Threading'de uygulamalar belli bölümlere / görevlere ayrılarak her bölüm farklı bir çekirdeğe yönlendiriliyor. Örneğin oyunlarda render işlemleri farklı bir çekirdeğe, yapay zeka işlemleri farklı bir çekirdeğe, ses işlemleri de farklı bir çekirdeğe yönlendiriliyor. Fakat bu yapıda bazı sorunlar da yok değil. Özellikle çekirdeklere gönderilecek görevleden bazıları diğerlerine göre daha az işlemci gücüne ihtiyaç duyabiliyor. Coarse Threading teknolojisine ek olarak fine-grained ve bazı geliştirilmiş özellikleri bir araya getiren Valve, Hybrid Threading teknolojisi ile çok çekirdekli işlemcilerden en yüksek verimi almayı planlıyor.

AMD'nin önündeki en büyük engellerden biri olarak, çift işlemcili sistemlerde kullacağı çift çekirdekli işlemciler için gerekli olan yüksek miktardaki silikon ihtiyacı ve AMD'nin şimdilik sadece fab36 fabrikasında 300mm wafer üretimi gerçekleştirebiliyor olması görülüyor. Fakat bu konu AMD'nin pazarlamadan sorumlu başkanlarından Stephen DiFranco'ya soruldu. Başkanın verdiği cevapsa " Zaten 4x4 platformu herkesi hedef alan bir proje değil. En iyisi benim olsun diyenlerin ve extreme oyuncuları hedef alan bir proje. Bu sebeple gelen talebi karşılamakta sıkıntı çekeceğimizi düşünmüyoruz" şeklide oldu. AMD'nin 4x4 platformu iki dev firma arasında yüksek performans anlamında rekabeti hızlandıracaktır. Ama AMD'nin yüksek performans vaat eden yeni hamlesinin yaygınlaşabilmesi, en azından bizim ülkemiz gibi gelişmekte olan ekonomiye sahip ülkeler için şimdilik biraz zor gibi görünüyor. Zira sistemde kullanılacak çift çekirdekli iki FX işlemcinin maliyeti bile hatırı sayılır bir miktar tutmakta. Kasım ayının sonuna doğru AMD'nin 4x4 platformunun lansmanını yapması bekleniyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim