Anlık Bildirim

AMD 65nm üretim teknolojisine sahip yeni işlemcilerini duyurdu

Son zamanlarda verdiğimiz haberler arasında üretim teknolojisine yönelik gelişmeleri içeren haberlerin sayısının arttığını kolaylıkla gözlemleyebilirsiniz.. Özellikle işlemci ve ekran kartı arenasında farklı açılımlara yelken açmak isteyen firmaların bu sıralar en uğrak limanları üretim teknolojileri. Intel'in teknoloji ve donanım dünyası için uzun sayılabilecek bir süre önce Pentium D işlemcileri ile birlikte 65nm üretim sürecine geçmesi, bunu Core 2 Duo "Conroe" işlemciler ile devam ettirmesi ve hatta 45nm üretim teknolojisi ile üretilecek işlemcilerin ilk örneklerinin çalışmalarının tamamlandığı şu günlerde AMD'de sonunda 65nm üretim teknolojisi ile üretilen işlemcilerini duyurdu.

AMD'nin duyurusunu bugün yaptığı 65nm üretim teknolojisine sahip yeni çift çekirdekli X2 işlemci ailesi, firmanın Brisbane çekirdeğini taşımakta. AMD'nin 65nm üretim teknolojisi ile üretilen ilk çekirdeği olan Brisbane çekirdeğine sahip işlemciler firma tarafından aslında 4 farklı gruba ayrılmış durumda. Bugün duyurusu yapılan işlemciler, 5000+, 4800+, 4400+, ve 4000+. 4 işlemcinin hepsi 512x2 yani toplamda 1MB L2 bellek ile birlikte gelmekte. İşlemcilerin hızları sırasıyla 2,6GHz, 2,5GHz, 2,3GHz ve 2,1GHz. Görüldüğü gibi 90nm üretim teknolojisine sahip olan kardeşlerine göre yeni işlemcilerin saat hızları 100MHz arttırılmış durumda. İlk etapta çıkan işlemcilerin yanı sıra 2007 yılının 2.çeyreği ile birlikte AMD yine 1MB L2 belleğe sahip olan 2,7GHz'lik Athlon64 X2 5200+ ve 2,8GHz'de çalışan 5400+ modellerini de çıkarmayı planlıyor. Bu noktada AMD'nin bugün duyurduğu 4 işlemci ve daha sonra duyuracağı 5200+ modeli 65 watt'lık TDP yapısına sahipken yine 2007 yılında çıkması beklenen 5400+ modelinin ise 76 watt'lık TDP'e sahip olması bekleniyor.

AMD 65nm üretim teknolojisine sahip yeni işlemcilerini duyurdu

Resim dailytech.com'dan alınmııştır

Bugünden sonra AMD'nin 65nm üretim teknolojisi ile üretilen işlemcilere yoğunlaşacağını söylemek yalan olmaz. Zira bunun çok önemli 2 nedeni bulunmakta. İlk olarak firma her ne kadar yeni işlemcilerinin bugün duyurmuş olsa bile şuan talebi karşılayacak kadar işlemci ortalıkta yok. Bugün duyurulan işlemcilere bir nevi "numunelik" diyebiliriz. Firma 2007 yılının başı ile birlikte tüm talebe ihtiyaç verecek kadar çok işlemciyi piyasaya sürmeyi planlıyor. Hatta dünyanın sayılı OEM üreticilerinden Acer, Dell, Founder, Gateway, HP, Lenovo, Packard Bell ve TongFang gibi firmalar AMD'nin yeni işlemcilerini sistemlerinde kullanabilmek için hazır vaziyette beklemekteler. Bilindiği gibi AMD'nin Asya pazarına karşı da ciddi bir eğilimi var. Hatta geçtiğimiz dönemde Şangay'da açtığı yeni Ar-Ge fonksiyonlu ofisi ile bunu göstermişti. Bu sebeple yeni işlemcilerin firma tarhinde hiç olmadığı kadar çok sayıda Asya pazarına da sunulması beklenebilir.

Bugünden sonra AMD'nin 65nm üretim teknolojisi ile üretilen işlemcilere yoğunlaşacak olmasının bir diğer sebebi ise, hazırda beklemekte olan diğer modeller. AMD'nin bugün duyurduğu 4 yeni işlemci firma adına bir başlangıç. Üretime geçmek için beklemekte olan yine 65nm Brisbane çekirdeğine sahip olan fakat düşük güç tüketimleri ile dikkat çeken Athlon64 X2 Energy Efficient modelleri ile birlikte hali hazırda satılmakta olan tek çekirdekli 90nm üretim teknolojisine sahip olan Athlon 64 işlemcilerin yerini alacak olan Athlon 64 Lima ve aynı şekilde Sempron işlemcilerin yerini alacak olan AMD Sempron Sparta modelleri de firmanın 2007 planları arasında yer alan modeller.

AMD'nin yen işlemcilerinin fiyatlarına baktığımızda, 4 yeni işlemci arasında giriş modeli olan X2 4000+ modelinin 1000'lik alımlarda fiyatı 169$ duyurulan işlemciler arasında top model olan X2 5000+ modeli ise 301$'lık fiyat etiketine sahipler. Bu arada unutulmaması gereken nokta, 65nm üretim teknolojisine sahip yeni işlemciler firmanın K8 mimarisinin devamı niteliğinde. Yani işlemciler AMD'nin üzerinde çalıştığı K8L mimarisine sahip değiller.

Ve AMD İlk 10'a Girdi

Her sene açıklanan dünyanın en büyük çip üreticileri listesinin tepesinde uzun süredir Intel yer almakta. Hatta sırf bu özelliğinden dolayı başta bazı önemli haber siteleri olmak üzere sektör içindeki birçok kişi yada grup Intel'i ChipZilla olarak da tanımlamaktaydı. Bu konuda Intel'in yerinin oldukça sağlam olduğu ve en azından kısa vadede yerinin değişmeyeceği konusunda sektör içindeki hemen herkes hem fikir konumda. Fakat bu seneki listede bazı önemli değişiklikler de yok değil.

AMD 65nm üretim teknolojisine sahip yeni işlemcilerini duyurdu

Resim dailytech.com'dan alınmıştır.

Uzun bir süredir uzmanların üzerinde durduğu merak konusu uyandıran asıl önemli husus ise başta işlemci üretimi olmak üzere Intel'in en büyük rakibi olan AMD'nin ilk 10'a ne zaman gireceğiydi. Sonunda bu yılki liste itibariyle AMD şeytanın bacağını kırdı ve dünyanın en büyük çip üreticileri listesine bu sene 7.sıradan girmeyi başardı. Tabii geçen seneye göre AMD'nin 15.sıradan 7.sıraya gelmesinden satın aldığı Ati'nin de etkisi yadsınmayacak kadar büyük. AMD'nin geçen sene 3,6 milyar $ olan gelirini bu sene 3,9 milyar $'lık artış ile 7,5 milyar $'a çıkarması bekleniyor. Ati'nin AMD'nin finansal yapsına üzerine yapacağı etkiyi bir yana bıraktığımızda, firmanın bu sene özellikle çift çekirdekli işlemcilerinin de etkisi ile işlemci tarafında gelirini yaklaşık olarak %37,5 arttırması bekleniyor.

Özellikle açıklanan listede ilk 10 sıraya baktığımızda sadece Intel'in bir önceki seneye göre gelirlerinde %11,6 gibi ciddi bir düşüş yaşadığı gözlemlenmekte. Fakat özellikle yeni işlemcileri ile Intel 2007 yılının ilk yarasına yönelik 2006 yılında kaybettiği geliri geri toplaması da sektördeki uzmanlar tarafından bekleniyor. Yine listede dikkat çeken noktalardan biri ise bilgisayar donanımları konusunda en iddialı ve büyük firmalardan biri olan Nvidia'nın listede 25.sırada yer alması oldu.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim