Anlık Bildirim

AMD Phenom: Modeller, saat hızları ve çıkış tarihleri

AMD'nin uzun süredir merakla beklenen yeni nesil doğal 4 çekirdeğe sahip Phenom işlemcilerinin üzerindeki sis perdesi sonunda kalktı. Firmanın hazırladığı Phenom serisi işlemcilerin piyasaya çıkış tarihi ve saat hızları uzunca bir bekleyişin ardından sonunda ortaya çıktı. AMD tarafından doğrulanan bilgiler ışığında gelin hep birlikte sektör ve kullanıcılar tarafından uzunca bir süredir heyecanla beklenen yeni nesil Phenom işlemcilerin detaylarına birlikte bir göz atalım.

Aslına bakılırsa yukarıda verdiğimiz tablo söylenmesi gereken pek çok şeyi sessizce dile getiriyor. AMD daha öncede açıkladığı üzere Phenom işlemcilerinin ilk örneklerini Kasım ayı ile birlikte piyasaya sürmüş olacak. Fakat tablodan da anlaşıldığı üzere firmanın en iddialı modellerini oluşturacak FX serisi işlemciler için gelecek yılın ikinci yarısına kadar beklemek gerekecek. İlk değerlendirmelerimiz Phenom FX serisi işlemciler üzerine yapalım ve sırayla devam edelim.

AMD'nin Phenom işlemcileri firmanın yeni nesil K10 mikroişlemci mimarisini esas alıyor. 65nm üretim teknolojisi ile üretilen işlemciler doğal 4 çekirdekli tasarımları ile de özellikle dikkat çekiyorlar. Bilindiği gibi firmanın FX serisi ürün grubu en yüksek performanslı işlemcileri kapsamakta ki AMD ilk olarak iki model ile bu seriyi devam ettirecek. Gelecek yılın ikinci yarısında piyasaya çıkması beklenen FX serisi Phenom modelleri soket AM2+ formatında olacak ki bu önemli bir gelişme.

Bilindiği gibi AMD'nin Phenom FX modelleri FASN8 platformu da gözetilerek soket F formunda hazırlanacaktı. Fakat firma Intel'in Extreme serisi işlemcilerini de dikkate alarak soket AM2+ formunda da FX modelleri hazırlamaya karar vermişti. İlk temsilcileri soket AM2+ formunda olacak Phenom FX modellerinden FX-82, 2.6GHz'lik saat hızına sahip olacak. 2MB seviye 2 ön bellek ile gelecek olan işlemci ayrıca 2MB'lık çekirdekler arası ortak kullanıma açık paylaşımlı L3 belleğe de sahip olacak ki yeni mimarinin anahtar noktalarından biri de L3 bellek olacak.

AMD'nin Phenom modelleri ve yol haritası

Phenom FX serisinin daha hızlı olacak bir diğer modeli ise henüz netleşmiş değil ve FX-8x olarak ifade ediliyor. Saat hızları belli olmasa da yapılan tahminlere göre AMD, ikinci model ile FX serisini 3GHz sınırına dayandırabilir. FX-8x modeli saat hızı farkı dışında FX-82 modeli ile aynı özelliklere sahip olacak. Ayrıca her iki işlemcinin de güç tüketimleri henüz açıklanmış değil. 4GHz'lik HT hızına sahip olacak her iki işlemcinin de gelecek yılın ikinci yarısı içerisinde pazara sunulması bekleniyor, fiyat konusunda ise net bir bilgi şu an için yok.

AMD'nin diğer ürün grubu ise Phenom 9 serisi olacak. Yine doğal 4 çekirdeğe sahip olan seri dahilinde yer alacak en iddialı işlemci henüz detayları tam olarak açıklanmayan 9xxx modeli olacak ki saat hızları açıklanmamış olsa bile işlemcinin 2.8GHz'de çalışacağı tahmin eidliyor. Bununla birlikte detayları ortaya çıkan en iddialı Phenom 9 modeli ise 9700 işlemcisi olacak ki bu işlemci 2.6GHz'de çalışıyor ve 2MB'lık L2 belleğin yanı sıra 2MB'lık ta paylaşımlı L3 belleğe sahip olacak. 125 watt'lık güç tüketimine sahip olacak işlemci Aralık ayında pazara sunulacak.

AMD Phenom: Modeller, saat hızları ve çıkış tarihleri

Rakip Intel'in 45nm modelleri ve yol haritası

Phenom 9 serisinin diğer modellerine baktığmızda temel fark yaratan unsurun saat hızları olduğunu görüyoruz. Bizleri selamlayacak ilk Phenom modelleri 9500 ve 9600 olacak. 2.2 ve 2.4GHz'lik saat hızlarına sahip olacak işlemciler Kasım ayında pazara sunulacaklar. Soket AM2+ formunda olan her iki işlemci de 89 watt'lık ısıl güç tasarımına sahip olacaklar ve 3.6GHz'lik HT veri yolu hızı ile gelecekler. Tabi 2MB'lık L2 ve 2MB'lık paylaşımlı L3 bellek bu modellerde de yerini korumuş olacak.

AMD'nin sessiz sedasız hazırlıklarını sürdürdüğü Phenom işlemcilerinin sonunda ilk ciddi somut bilgiler ortaya çıkmaya başladı. Kasım ayında iki yeni model ile endüstrinin beğenisine sunulacak olan Phenom serisi işlemciler için AMD'nin yüksek performans için 790FX yonga setli anakartları önerdiğini de hatırlatmakta fayda var. Detaylar geldikçe bildirmeye devam edeceğiz.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim