Anlık Bildirim

AMD ve ATI'den Intel Centrino'ya cevap, PCI ekran kartı isteyen var mı?

AMD ve ATI'den Intel Centrino'ya cevap geldi

AMD'nin ATI'yi almasından sonra artık dikkatler iki firmanın birleşmesi sonucu meydana gelecek projeler üzerine yoğunlaşmıtı. AMD ve ATI ortaklığı'nın ilk ürünü, Intel'in Centrino platformuna cevap niteliğ taşıyan "Yokohoma" oldu.

AMD ATI'yi aldığında ilk amacının ATI'nin yong seti deneyim ve teknolojilerinden yararlanmak olduğu biliniyordu. ATI daha önce işlemcileri için yonga seti üretim deneyimleri yaşamış fakat bu girişimler başarısızlık ile sonuçlanınca, bu işi 3. parti üreticilere bırakmıştı. Fakat AMD'nin Intel gibi kendi yonga setlerini üretip değişik platformlar hazırlamak istediği uzunca bir süredir biliniyordu. Firma ATI'yi alıp bu hedeflerini gerçekelşetirmek için ilk ve en önemli adımını geçtiğimiz aylarda atmıştı.

Not: Arşivlerden alınmış temsili bir resim

İki firmanın ortak geliştidiği ilk proje olan Yokohoma, Intel'in Centrino platformuna rakip olacak bir teknoloji. Bu platform AMD'nin Turion64 X2 işlemcilerini, ATI'nin yonga setlerini ve Broadcom, Atheros Communications ve Airgo Networks gibi firmaların kablosuz ağ yongalarını içerecek. İlk aşamada kablosuz ağ yogaları için dışarıdan firmaların çözümlerini kullanılacak ama uzun süredir AMD'nin kendi kablosuz ağ yongası ve çözümleri üreteceği de sektör içinde konuşuluyor.

Yeni platform içinde AMD'nin Turion64 X2 işlemcilerinin yanında ATI'nin RS690M, RS690DC ve RS790M yonga setleri kullanılacak. Bu yonga setleri ile AMD ve ATI ikilisi, Intel'in Centrino platformuna cevap vermenin yanı sıra, yüksek performanslı entegre grafik çözümleri ile de Centrino'yu vurmayı planlıyor. Zira Yokohoma içinde kullanılacak ATI yonga setleri Radeon X700 grafik çekirdeği ayarında performans verebilen, HDMI ve HDCP desteğine sahip entegre grafik çözümlerine de sahip olacaklar.

Athlon64 işlemciler ile masa üstü pazarında, Opteron işlemciler ile de sunucu pazarında önemli başarılar elde eden AMD, iş diz üstü pazarına geldiğinde aynı başarıları bir türlü gösterememişti. Tabii bunda Intel'in yakın tarihte yaptığı belki de en önemli gelişmelerden biri olan Centrino platformunun başarısını göz ardı edemeyiz. Bu yılın son çeyreğinde hazır olması beklenen ilk AMD-ATI ortaklığı ürünü olan Yokohoma platformu ile bakalım AMD diz üstü piyasasında istediği başarıları elde edebilcek mi.

PCI Slotunu Kullanan Ekran Kartı

Daha önce Nvidia FX5200 ve ATI 9250'de gördüğümüz PCI slotunu kullanan ekran kartı alternatfilerine bir yenisi daha katıldı. Ülkemizde olmasa da yurt dışında bilinen markalardan biri olan Visiontek firması PCI slotunun kullanan ATI'nin X1300 gpu'suna sahip yeni ekran kartını duyurdu.

AMD ve ATI'den Intel Centrino'ya cevap, PCI ekran kartı isteyen var mı?

Visiontek Radeon X1300 PCI 256MB, 450MHz çekirdek ve 533MHz bellek hızlarına sahip. Kart üzerinde ATI'nin AVIVO video işlem özelliği de geliyor. Kart ayrıca VGA d-sub, dual-link DVI-I ve TV-out çıkışlarına da sahip. Bunların yanı sıra Component HDTV ve S-Video özelliklerini de destekliyor.

Kart'ı daha doğrusu PCI slotunu kullanan ekran kartlar genellikle HP, Dell ve diğer bazı büyük üreticilerin değişik çözümlerine sahip kullanıclar için üretiliyor. Örneğin bu üreticiler genel maliyeti düşürmek için bazı sistemlerinde PCIe ve AGP slotları olmayan, entegre grafik çözümlerine sahip anakartlar kullanmakta. İşte bu tip sistemlere sahip kullanıcıların ekran kartı güncellemeleri için PCI ekran kartları üretilmekte. Ayrıca forumlarımızda da karşılaştığımız ekran kartının bios güncellemesi sırasında yaşanan problemlerden dolayı PCI ekran kartlarına ihtiyaç duyulabiliyor. Bu kart bu türden ihtiyaçları da karşılayabilir tabii 129$ hediyesi ile birlikte.

Farklı slotların sağlayabildiği bant genişlikleri, grafik matrox.com'dan alınmıştır.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim