Anlık Bildirim

AMD(ATi)'den Mobility Radeon X1900

Donanım dünyasında son dönemin belkide en önemli ve büyük satın alma operasyonunu AMD ATi'yi alarak gerçekleştirmişti. Yaz aylarında başlayan satın alma operasyonun son aşaması da geçtiğimiz aylarda tamamlanarak ATi resmen AMD çatısı altına girmiş oldu. Fakat daha AMD-ATi arasında yakınlaşmalar resmiyet kazanmadan, sadece spekülasyon bazlı haberler tartışılırken bile, sektör içindeki uzman ve analistler bu evliliğin iki şirketin her ikisine yada en azından birine olumsuz etki yapabileceğini ifade ediyorlardı. Aslında geçtiğimiz aylarda iki şirketin birleşmesinin resmiyet kazanması ve tamamlanmasından sonra yapılan ilk araştırma raporları da bunu adeta doğrulamıştı. Özellikle yurt dışında detaylı ve tutarlı analizleri ile bilinen Jon Peddie araştırma firmasının açıkladığı raporlarına göre, ATi'nin ekran kartlarına yönelik olarak, toplam pazardaki payı geçtiğimiz aylarda %28'den %23'e düştüğü belirtilmiş, aynı dönem içinde Nvidia, SIS ve VIA'nın ise pazar içindeki paylarını arttırdıkları görülmüştü. Toplam pazarın yanı sıra ATi oldukça sağlam bir konumda olduğu dizüstü pazarında ise ciddi oranda sıkıntı yaşamaya başladığı analaşılmış ve pazar payının %63'den %47'ye düştüğü ortaya çıkmıştı. En büyük rakip Nvidia ise aynı dönemde %37 olan pazar payını %53'e çıkarmayı başarabilmişti.

İşte ortaya çıkan bu rakamlardan sonra AMD ATi'nin pazar payını tekrar eski günlere döndürebilmek adına özellikle dizüstü çözümlere ciddi anlamda yüklenmeye odaklanmış durumda. Zira rakip Nvidia son dönemde sürekli yeni model duyurusu ile dizüstü pazarında daha aktif rol oynamaya başlamıştı. ATi'nin pazar payını arttırmaya yönelik başlattığı yeni model atılımının ilk örneklerini Asus ile girdiği ortak çalışma sonucunda ortaya çıkan ve ilk etapta özellikle Asus'un dizüstü çözümlerinde kullanılan X1700, X1450 ve X1350 ile görmüştük. Asus'un "Vista'ya Hazır" odaklı dizüstü modellerinde görülen bu yeni grafik çözümleri özellikle destek verdikleri, HD video formatı H.264 ile uyumlu ve HD-DVD ve Blu-ray filmler izlenebilmelerine imkaan sağlaması ile dikkat çekti. Tabii AMD'nin Asus ile bu noktada ortaklığa gitmesi de önemliydi. Zira Asus daha önce de Nvidia ile anlaşmaya giderek, ultra-portatif ve iddialı modelerinden AJ8 dizüstü serisinde, Nvidia'nın yüksek performanslı modellerinden GeForce Go 7700 kullanacağını açıklamıştı.

ATi'inin bu alanda son sürprizi ise Mobility Radeon X1900 ile geldi. Aslına bakılırsa bir süredir AMD'nin (ATi) Fujitsu-Siemens ile müşterek çalışmaları sonucunda, firmanın dizüstü bilgisayarlar için hazırladığı en iddialı grafik çözümlerinden biri olan Mobility Radeon X1900, Fujitsu-Siemens'in Amilo Xi 1554 modelinde kullanılmaktaydı. Kısa süre önce yüksek performanslı ve "elit" ürünleri ile tanınan ve geçtiğimiz dönemde Dell'in bünyesi altına girmesi ile adını sıkça duyduğumuz Alienware'in de Mobility Radeon X1900'ü Area-51 m5790 Special Edition modelinde kullanmaya başlamasın paralel olarak AMD'de yeni grafik çözümüne dair detaylı ve resmi bir açıklamayı yaptı. Gelen bilgilere göre Mobility Radeon X1900 aslında ATi'nin RV570 kod adlı X1950 Pro modelinin dizüstüne uyarlanmış özel bir versiyonu. Bilindiği gibi 80nm üretim teknolojisi ile TSMC tarafından üretien RV570 grafik işlem ünitesi zaten dizüstü tarafına uzunca bir süredir göz kırpıyordu. Çünkü 80nm üretim teknolojisinin sağlayabileceği düşük güç tüketimi ve daha az ısınma gibi önemli avantajlar RV570'den adapte edilmiş yeni bir mobil çözümü firma adına iddialı bir konuma getirebilirdi. Teknik özelliklerine baktığımızda Mobility Radeon X1900 üzerinde 36 pixel shader işlemcisi ve 8 vertex shader işlemcisi bulunmakta. 256-bit bellek veri yolunu kullanan Mobility Radeon X1900 ayrıca PCI Express x16 slotu üzerinden sisteme bağlanmakta. Tabii kartın sunduğu tam DirectX 9.0c ve shader model 3.0 desteğinden artık bahsetmeye gerek yok sanırım. Yine video işlemlerine yönelik olarak, ATi'nin yeni çözümü kullanıcılara Avivo desteğini de sağlamakta. Ayrıca sunulan PowerPlay 6.0 teknolojisi ile de güç yönetiminde kolaylıklar getiriliyor ve dizüstü pilinin kullanım süresi performans ayarlanarak arttırılabiliyor.

ATi Mobility Radeon X1900'ün bazı soru işaretleri de şu an için yok değil. Zira firma özellikle yeni çözümün saat hızlarını açıklamış değil. Gelen bilgilere göre, saat hızları büyük bir ihtimalle dizüstü üreticilerinin tercihlerine bırakılabileceği söyleniyor. Yine kartın güç tüketimi ve termal yapısına dair de herhangi bir açıklama yapılmazken bazı çıkarımlar da yapılmıyor değil. İfade edilen ön görülerde, X1950 Pro'nun zaten 80nm üretim teknolojisine sahip olduğu için termal anlamda bir sıkıntı yaratmayacağı belirtilirken güç tüketimine yönelik olarak ise kafalar biraz karışık. Bugün X1950 Pro'nun 65watt civarı güç tüketim değerine sahip olduğunu düşündüğümüzde, bu değer dizüstü bilgisayarlarda kullanılan modern bir işlemcinin neredeyse iki katına denk geliyor. Fakat ATi'nin 1950 Pro'nun mobil platforma adapte edilmesi sırasında güç tüketiminde de iyileştirmeler yaptığı bildiriliyor. Peformans anlamında ise Mobility Radeon X1900 büyük oynuyor ve liderliği hedef alıyor. Zira ATi'nin bundan önceki top modeli Mobility X1800XT ( 16 pixel işlemci, 8 vertex işlemci ve 550MHz saat hızı ) bile hayli iddialıydı ki Nvidia bu alanda duyurduğu en iddialı modeli olan GeForce Go 7950GTX ancak Mobility Radeon X1800XT ile birbirine yakın performans sergileyebilirken, Mobility Radeon X1900 güçlü özellikleri ile aradan kolayca sıyrılıp liderlik koltuğuna oturacak gibi.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim