Anlık Bildirim

AMD'nin Barcelona işlemcisi Ağustos'da geliyor, watt başına en iyi performans iddiaları

Yaz sıcakları rekabet ateşi ile körüklenecek ve firmalar arası rekabet olmadığı kadar yüksek bir noktaya gelecek. AMD ve Intel arasındaki sıkı micadele, Ağustos ayı ile birlikte farklı bir boyuta taşınabilir. İsterseniz gelin şimdi detaylara bir göz atalım.

AMD'nin Barcelona işlemcileri Ağustos ayında geliyor

Aynı R600 gibi uzun süredir konuşulan AMD'nin yeni nesil mikroişlemci mimarisi K10'u esas alan ve sunucu odaklı geliştirilen Barcelona işlemcisi en nihayetinde gelen resmi açıklama ile Ağustos ayında kendini göstermeye başlayacak. AMD, Barcelona işlemcisini yavaş adımlar ile Ağustos ayında piyasaya sürmeye hazırlanıyor. Gelen bilgilere göre, ilk etapta Barcelona işlemcisinin 2GHz saat hızına sahip olan modeli devreye girecek. Tabi AMD'nin bununla yetineceğini beklemek hayalcilik olacaktır. Zira AMD yılın son çeyreği içerisinde daha yüksek saat hızında çalışan modeller ile birlikte daha düşük güç tüketimine sahip Barcelona işlemcilerini de kullanıcılar ile buluşturabilir. Firma ayrıca şu an satılmakta olan Opteron işlemcilerinde de var olan yüksek ve performanslı (ayrıca pahalı) SE yani Special Edition (Özel versiyon) ürün gamının Barcelona temelli serisini de hazırlayacak.

Doğal dört çekirdeğe sahip Barcelona işlemcisinin zarı

Elimize ulaşan bilgilere göre, AMD'nin yeni nesil işlemcilerinin piyasaya giriş süresinin uzamasında etken olan en önemli faktörlerden biri olarak işlemcilerin doğal (native) 4 çekirdeğe sahip olması gösteriliyor. Üretim sürecini başarı ile geçen ve piyasaya girmesine ramak kalan Barcelona işlemcilerinin doğal olarak 4 fiziksel çekirdeği muhafaza etmesinin getirilerini birlikte göreceğiz. Zira Intel'in 65nm üretim teknolojisi ile doğal 4 çekirdekli yapıya sıcak bakmadığı ve firmanın bu konudaki hedeflerini 45nm üzerine kurguladığı da biliniyor. Haberlerimiz takip edenler hatırlayacaktır, geride bıraktığımız günlerde yapılan Computex fuarında ortaya çıkan 1.6GHz'lik Barcelona işlemcisine ait Cinebench uygulamasına yönelik test sonuçları kullanılan işlemci düşük saat hızına sahip olmasına rağmen pek iç açıcı olarak karşılanmamış ardından çıkan haberlerde ise Barcelona işlemcisinin aynı saat hızında Core 2 işlemcilerden daha yüksek performansa sahip olacağı ifade edilmişti.

AMD tarafında yapılan açıklamalarda ise, Barcelona işlemcisine ait test sonuçlarının emekleme aşamasındaki işlemciye ait olduğu yapılan geliştirme ve iyileştirme çalışmaları sonucunda hazırlanan final silikonun çok daha yüksek performansa sahip olacağı belirtilmekte. Kısaca AMD, işlemcilerimizin gerçek performansını görmek için Ağustos ayını bekleyin sinyali de veriyor diyebiliriz. Ayrıca yine yapılan açıklamalarda Barcelona işlemcisinin bir önceki nesle göre, veri tabanı uygulamalarında %70'e, kayar nokta hesaplamalarında ise %40'a varan performans artışı sağlayacağının da altı çizilmekte.

AMD adına bir iddialı açıklama da firmanın sunucu ve iş istasyonlarından sorumlu üst yöneticisi Randy Allen'dan geldi. Bay Allen yaptığı açıklama ile AMD'nin, Barcelona işlemcileri ile watt başına düşen performansta endüstrinin gördüğü en iyi çözümü sunacağanı ifade etti. AMD tarafında açıklamalar son derece iddialı, şimdi gözler Ağustos ayını çevrilmiş durumda. Firmanın Barcelona işlemcisi ile nasıl bir iş çıkardığını ve yeni işlemcilere sektörün nasıl bir tepki vereceğini birlikte göreceğiz.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim