Uygulama ile Aç

OLED TV ve monitörler işkence testine tabi tutuldu: Ekran yanması hala problem mi?

Abone Ol

Ekran yanması problemi OLED ekranların en büyük problemi olarak bilinir. Televizyon incelemeleri ve testleriyle RTINGS.com bu amaçla 100'den fazla TV ve birkaç monitörü işkence testine tabi tuttu.

Ekran yanması problemi OLED ekranların en büyük problemi olarak bilinir. Televizyon üreticileri bu sorunun üstesinden gelmek için son yıllarda önemli adımlar attılar. Televizyon incelemeleri ve testleriyle meşhur RTINGS.com sitesi bu amaçla 100'den fazla TV ve birkaç monitörü işkence testine tabi tuttu.

İşkence testinde ekranların parlaklığı en üst düzeye getirilerek 7 gün 24 saat CNN haber kanalı oynatıldı. Görüntüdeki sabit elemanların (kanal logoları, Windows görev çubuğu gibi) ekran yanması problemine yol açtığı biliniyor. Ekran yanması görüntüde geçici veya kalıcı izler bırakabiliyor. Geçici izler "düzeltme/yenileme döngüsü" işlemiyle ya da farklı içeriklerin izlenmesiyle yok edilebiliyor.

Ayrıca bkz.

IPS vs VA vs TN panel farkı

RTINGS'in testinde panellerin dayanıklılığının yanında üreticilerin düzeltme döngülerinin başarısı da test edildi. Üreticiler televizyonlarına kısa ve uzun düzeltme döngüleri ekliyorlar. Belirli süre izlenen OLED TV'ler bu döngüler sayesinde renk bütünlüğünü sıfırlayarak ekran yanmasının etkilerini azaltmaya çalışıyorlar.

Test 10 aydır devam ediyor

İşkence testinde 10. aya ulaşılmış durumda. OLED ve LCD TV'lerin yanında üç adet ultra geniş OLED monitör de teste tabi tutuluyor. OLED monitörlerin test süresi ise henüz 6. ayında. 

Aylar süren testin sonunda RTINGS ekibinin bulguları şöyle:

Tabi bu testin sonuçları gerçek hayat kullanımında da böyle olacağı anlamına gelmiyor. Günlük kullanımda son parlaklıkta sürekli aynı görüntüyü izlemiyoruz. OLED ekranlar yanma veya iz bırakma problemleri konusunda baya ilerleme kaydetse de yine de kullanırken dikkatli olmakta fayda var.

(Güncellendi: )



Haberi DH'de Gör Yorumlar ve Diğer Detaylar
Whatsapp ile Paylaş

Beğenilen Yorumlar

Tümünü Gör
43 Yorumun Tamamını Gör