Uygulama ile Aç

Rekabet Kurumu, birbirinden çalışan almama anlaşması yapan firmalara ceza kesti

Rekabet Kurumu, birbirinden personel almama anlaşması yapan firmalara ceza kesti. Bu şirketlerin arasında büyük teknolojik firmalar da yer alıyor.

Genellikle firmalara "hakim durumunu kötüye kullanarak rakiplerini dışlama" suçundan soruşturma başlatan ve dev firmalara ceza kesen Rekabet Kurumu, bu defa farklı bir konu hakkında 16 farklı firmaya ceza kestiğini duyurdu.

Rekabet Kurumu, firmaların birbirilerinin çalışanlarını almamaya yönelik gizli anlaşma yaptığı ve çalışan hareketliliğini kısıtladığı iddiası hakkında soruşturma başlatmıştı. Bu soruşturma sonuçlandı. 

Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"İşgücü piyasasında birbirlerinden çalışan almamaya yönelik centilmenlik anlaşmaları yapılması suretiyle 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 4. maddesinin ihlal edilip edilmediğinin tespiti amacıyla bazı teşebbüsler hakkında yürütülen soruşturma tamamlandı.

Soruşturma sürecinde soruşturma tarafı teşebbüslerin, birbirlerinin çalışanlarının istihdam edilmesini engellemeyi ve çalışan hareketliliğini kısıtlamayı konu alan çalışan ayartmama anlaşması yapıp yapmadıkları incelenmiştir. Bu anlaşmaların temelinde işverenlerin en önemli girdilerden olan emek üzerinde rekabet etmekten karşılıklı olarak vazgeçmeleri yatmaktadır.

Çalışan ayartmama anlaşmaları emek faktörünün teşebbüsler arasındaki hareketliliğini azaltmasının yanı sıra emeğin karşılığı olan ücretlerin suni şekilde gerçek değerini bulamamasına da yol açabilmektedir. Netice itibarıyla çalışanların dağılımında etkinsizlik doğmakta ve işgücü piyasalarındaki rekabetçi yapı zarar görebilmektedir."

Ayrıca bkz.

Binance’in en büyük pazarı hala Çin! Türkiye üçüncü sırada

Hangi firmalara ceza kesildi?

21 firmaya ceza kesilmesine gerek olmadığına karar verildi

Rekabet Kurumu, aynı konu hakkında aşağıdaki firmalara da soruşturma başlatmıştı ancak bu firmalara ceza kesilmesine gerek olmadığına karar verildi.



Haberi DH'de Gör Yorumlar ve Diğer Detaylar
Whatsapp ile Paylaş

Beğenilen Yorumlar

Tümünü Gör
15 Yorumun Tamamını Gör